Bilresa i SpanienSpanien

Påsklov och roadtrip utmed spanska solkusten

När påsklovet är så sent som i vecka 16 brukar det vara perfekt att semestra i Sverige, men eftersom jag länge varit sugen på en roadtrip i Spanien väljer vi istället att flyga till Barcelona och därifrån hyra bil för en veckolång resa. Vanligtvis planerar jag våra bilresor väldigt noggrant för att få ut så mycket som möjligt men inför denna resa har jag i princip inte tänkt mer än på de två första nätterna sen får väder och humör styra vart vi skulle köra.

Att flyga till Barcelona med Vueling Airlines

Vi har köpt flygbiljetter med det spanska lågprisbolaget Vueling Airlines, mest för priset och att avgångstiden både från Stockholm och hem från Barcelona passar oss bra. Jag avskyr tidiga morgonflyg, särskilt vid hemresan så med en avgångstid vid 11.50  mitt på dagen från Barcelona känns det bra. Däremot är avgångstiden från Stockholm 16.15 i senaste laget men fungerar hyfsat ändå. Vi har inte åkt med Vuelings tidigare och när jag läste en del kritiska recensioner om flygbolaget känner jag mig aningens skeptisk, men för den korta flygtiden på dryga tre timmar får de duga med en budgetresa till Spanien.

Nedresan går utomordentligt bra, vi flyger från terminal 2 från Arlanda som kanske inte är den roligaste terminalen. Trots att det är mycket folk inför det stundande påsklovet går det smidigt och när vi utan kostnad lyckas byta våra tråkiga plaster längst bak i planet till exit platser känns det ändå lite lyxigt.  Annars kostar allt extra, incheckade resväskor kostar 450 kr / väska enkel resa, vill man ha en speciell sittplats på planet kostar även detta från ca 6 euro och uppåt beroende på plats. Väljer man inte plats får man en slumpmässig plats vilket resulterar att jag och maken hamnar en bit ifrån varandra till en början, men dessa kan vi byta ut av en snäll person i incheckningsdisken.

Väl ombord finns det olika sandwichmenyer att köpa med både läsk, öl och vin till en något lägre kostnad än jag är van vid jämfört med till exempel SAS. Flera av passagerare har egen matsäck med sig vilket verkar vara tillåtet på detta flygbolag.

Hyra bil på Barcelona flygplats

När vi köpte flygbiljetterna passade vi på att fixa hyrbil. Detta är makens uppgift och jag brukar inte lägga mig i förutom att godkänna bil och bilmärket vi ska åka i. Inför den här resa bestämmer vi oss för att hyra en mindre bil med tanke på att vi endast skulle köra en max ca 250 mil, desto mindre bil desto bättre för att ta sig fram i trånga gränder och på mindre vägar.

Vi gillar ändå lite större bilar för säkerhet och komfort men för en veckas roadtrip borde en Golf fungera utmärkt så vi bokar en sådan bil via en uthyrningssajt på nätet för ca 2600 kronor. Bilen ska hämtas ut efter klockan 20. 00 och lämnas tillbaka en vecka senare före klockan 12.00, allt är betalt och klart långt innan vi anlände.

Inte lätt att hitta biluthyrningen

När vi anländer dryga kvarten innan utsatt tid på Barcelona flygplats känns det så bra men då får vi istället vänta på resväskorna nästan en timme, men när våra resväskor ändå kommer bland de första tar vi nya tag och börjar leta efter biluthyrningen vars adress som maken har sparat så fint på mobiltelefonen, ja såklart har vi adressen även i pappersorm. När vi tittar närmare på adressen visar det sig att biluthyrningen inte ligger vid själva flygplatsen utan cirka 5 km därifrån, men hur hittar man dit utan att ta taxi? Vi hittar en informationsdisk på flygplatsen som informerar om att de biluthyrare som inte ligger på flygplatsen har en upphämtningsplats strax utanför terminalen. Det tar ett bra tag innan transfern dyker upp och vi kan ta oss till biluthyrningen, men bara för att helt deppa ihop.

Usel biluthyrning – OK Rent a car – aldrig mer!

Fulla av förväntan att äntligen dra iväg  mot resans första destination stegar vi in på biluthyrningskontoret där det sitter fullt av väldigt irriterade kunder. Vi tar en nummerlapp, bara tolv före oss, men inget händer, minuterna tickar på men hos de tre expediterna händer absolut ingenting. Varje kund tar minst 20 minuter trots att alla har reserverat bil. Det borde väl inte vara så himla svårt att ha förberett reservationerna, men istället verkar som att alla papper fixas på plats och när det äntligen är klart börjar man leta efter bilnycklar eller hjälpa gamla kunder som kommer tillbaka eftersom deras bilnycklar tydligen inte fungerar till den bil man blivit tilldelad. När dessutom den ena av de tre expediterna tydligen slutade vid 21 – tiden är sammanbrottet nära och då inte bara hos mig, lite lynchstämning infinner sig hos oss alla.

En väntan på två timmar för att plocka ut bilen gör att humöret sjunker till noll, och varför tar det en sådan tid? Inget svar, bara ett konstaterande att så är fallet, efter en dryg timme tar vi en nummerlapp för “snabbfilen” för 18 euro extra. Vi smet kanske förbi två eller tre personer, men hela två timmars väntan för att få ut en bil, det är helt oacceptabelt. Hur som helst blir vi lite uppgraderade och får en helt splitterny Peaugeot 3008, som är en mindre suv. Lite plåster på såren ändå.

Första destinationen

Att improvisera har både sina fördelar och nackdelar. Det ska inte bli för lång tid i bilen, vi vill gärnaha  ett billigt men trevligt hotell som helst ska ligga vid stranden. När man inte har helt klart för sig vart bilfärden skall gå får man förstås lägga mycket tid under resans gång för att söka efter olika boende och var man kan tänkas vilja stanna. Ja, önskemålen är många, men det viktigaste är att det inte regnar.

Strax efter tjugotvå – tiden krånglar vi oss ut från biluthyrningen och kör mot Sitges som bara ligger några mil söder om Barcelona. Vi hittar vårt förbokade hotell ganska omgående och kan till sist checka in på hotellet. Tyvärr är ju förstås alla parkeringsplatser som hotellet förfogar över slut eftersom vi kommer så sent men ett hotell lite längre bort har plats kvar för en kostnad av 20 euro som vi tackar ja till på direkten.

Planer för en roadtrip utmed kusten

När vi vaknar morgonen därpå är det till en början lite mulet men solen håller på att bryta fram mellan molnen. Vi har hela två övernattningar här i Sitges men är ändå tvungna att börja tänkt på morgondagen och vi beslutar oss för att köra söderut, kanske ända ner till Malaga eller där omkring. Det är ca 93 mil ner till Malaga och vi behöver ett stopp ungefär halvvägs, så någonstans i Alicante kan vi nog hitta något roligt ställe, men först så är det dags att besöka Sitges.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × ett =