Sitges – En charmig blandning av stad och strand

Härligt att vakna i Spanien en söndagmorgon i april och äta frukost på en uteservering. Vi hade en hel dag  framför oss i den trevliga orten Sitges som bara ligger ca 30 km eller en knapp halvtimme söder om Barcelona, helt perfekt att besöka så här lite ”off season”.

Som alltid är vi trots att klockan passerat nio på morgonen nästan bland de första att ta oss ut på morgonpromenaden. Som gammal hundägare känns det lite som i senaste laget men här i Spanien var vi ganska ensamma när vi stegade ut på den fina strandpromenaden Passeig Maritim. Lite småkyligt kändes det till en början men ganska snart kom solen fram och både jacka och tröja åkte av.

Den fina strandpromenaden sträcker sig flera kilometer utmed staden och de fina stränderna. Vi valde till en början att ta oss upp mot kyrkan Iglesia de Sant Bartomeu som nästan syns var man än befinner sig i Sitges. På väg dit njöt vi av tjusiga hus och svajande palmer som pryder strandpromenaden.

Solbäddarna finns på plats.

Iglesia de Sant Bartomeu 

Kyrkan var dock stängd men vi stod en stund och beundrade utsikten innan vi strosade vidare mot de närliggande gränderna som skiljer de bägge stadsstränderna åt. Här finns det välkända museet Palau Maricel och alldeles intill ligger poeten, dramatikern och målaren Santiago Rusinols egna studio Cau Ferrat där det visas färgsprakande mosaik och konst från olika tidsepoker. Ett annat känt museum i Sitges är Casa Bacardi där man får veta allt om familjen Bacardi som är kända för spritdrycken med samma namn –  Bacardi. På strandpromenaden ståtar en skulptur Monumento a Bacardi som skapats för familjen Bacardi den är  svår att missa då den ligger väl synligt vid strandpromenaden och ska ses eller fotas ut mot havet.

Platja Sant Sebastián

När vi strosat runt i kvarteren kring Paulau de Marciel kom vi fram till en ny playa, strandpromenaden fortsätter en bit till även åt detta håll. Här ligger restauranger och barer vägg i vägg men denna tidiga söndagförmiddag var allt lugnt och stilla, det enda som hördes var vågornas långsamma rullningar. Vi stannade till vid havet och njöt en stund av den tomma stranden, vi tänkte att kanske till eftermiddagen blir det nog perfekt att lägga oss på en strandfilt för att få lite sol och hav. Men solandet fick vänta för vi hade mycket kvar att upptäcka så vi tog oss istället in mot husen, till de spännande gränderna samtidigt som vi fick lite feeling för att kanske någon gång i framtiden kunna bo så här i en lägenhet med balkong utmed havet.

Gränder med massor av butiker och restauranger

Vi lämnade havet och tog oss in mot Sitges många och lite spännande gränder. Förmiddagen hade övergått till dag och nu vällde det fram folk, lite så man trodde att det var mitt i sommaren. Butikerna hade öppnat det fanns mycket att titta på, men när det är för många affärer kan jag inte riktigt fokusera på det jag vill köpa, jag hade ett par saker som jag ville shoppa men hittade inget. Däremot hittade maken både byxor och skjorta så till viss del kändes det som vi ändå hade en bra shoppingdag i Sitges.

Mat & Dryck

Förmiddagen hade övergått till eftermiddag och vi började bli hungriga. Det visade sig att den längsta kön för att luncha ledde till vårt hotell, (La Santa Maria) så självklart gled vi in lite bakvägen för att få ett passande bord på den populära uteserveringen och njuta av en trevlig lunch. Resten av dagen fortsatte vi promenera utmed strandpromenaden fast då västerut. Tyvärr började kyligare vindar svepa in över Sitges så något solande på beachen blev det inte.  Vi fortsatte dock ihärdigt vårt promenerande genom stadens  alla gränder och butiker för att lite utmattade stranda på vår hotellbalkong mot baksidan av strandläget, ja det gjorde absolut ingenting eftersom solen kom fram vid artontiden på kvällen och värmde oss en stund  innan det var dags att gå ut och äta middag.

Utbudet av restauranger är stort i Sitges och det var faktiskt lite svårt att välja vad som skulle passa oss bäst. Vi hade ätit en stadig lunch ganska sent så någon större portion behövdes inte. De allra flesta restauranger serverar givetvis tapas men även mer stadiga måltider. Trots att det var lite småkyligt var alla uteserveringar öppna men något rökförbud råder inte på dem vilket jag tycker är irriterande när man äter mat. Vi valde till sist ett större matställe inomhus, en kombinerad tapas och hamburgerkrog som verkade omåttligt poppis då det lite senare uppstod kö för att få ett bord. Trots svag krona gentemot euron kändes det som att priserna generellt är ganska humana för mat och dryck här i Spanien.

Och vad vi tyckte om Sitges

Vi gillade Sitges trots att orten är lite väl turistisk. Här finns allt man kan önska, trevliga människor, fin strand, mysiga gränder, många restauranger och småbutiker, perfekt för att ha en mysig semester under ett par dagar. Närheten till Barcelona är bonus såklart, men att stanna någon längre tid som att till exempel köpa en egen bostad just i Sitges känns inte aktuellt, men vi kommer gärna tillbaka någon annan gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två + 15 =