Bilresa i SpanienSpanien

Almuñecar – När allt bara känns helt rätt…nästan

En veckas roadtrip i Spanien är naturligtvis alldeles för liten tid men bättre än ingen tid alls. Jag har länge velat köra utmed kusten för att kolla in om det kan vara något att satsa på i framtiden. Köpa hus eller lägenhet inför ett framtida liv härnere men inför ett sådant beslut vill jag ha bättre koll på vad som erbjuds. Egentligen är jag kanske mer intresserad av Italien men vill förstås ge Spanien en chans att visa sina bästa sidor. Att bila är ett bra sätt att lära känna ett land och om jag skulle köpa något i Spanien så krävs det många fler besök innan jag kommer att kunna bestämma mig.

Att bila i Spanien

Trafiken utmed kusten mellan Barcelona och Malaga är verkligen lugn och trevlig att köra. I den norra delen mellan Barcelona och Alicante är det rätt dyrt att köra motorväg. Ett par hundralappar går det åt till vägtullar, men vägarna är mycket fina och trots att det är påskvecka när vi besöker Spanien är trafiken knappt märkbar. Vi upplever inte några köer alls och det känns ju ganska ovanligt ute i Europa. Efter provinsen Valencia är det dessutom gratis att köra motorväg söderut, en tackar för det.

Gps:n visar oss en lite annorlunda väg än vad vi tänkt från början, det vill säga rakt söderut och kustvägen, men när vi programmerar in vår Gps, köpt i Italien, väljer den istället att gå in via Granada och därefter ned mot Alumencar. Ja det är förstås bara att hänga med och när vi hela tiden har det snöklädda Sierra Nevada som blickpunkt känns det lite som vi närmar oss Alperna och inte den södra kusten i Spanien.

Vi stannar till på en rastplats med vägrestaurang och beställer in deras enklaste sandwich men får nog den godaste mackan jag ätit på många år. Solen värmer gott när vi sitter på barens terass och imponeras av dagens bästa utsikt – Sierra Nevada. Vi fortsätter vidare mot staden Granada och därefter styr vi söderut mot Medelhavskusten och staden Almunecar.

Dagens roadtrip är en sån där resa när man kan njuta fullt ut av att bila i världsklass. Inga köer, ensamma på stor motorväg med fina vyer. Bättre än så här kan det nästan inte bli.

Framme i Almunecar

När vi kör söderut har vi ännu inte bestämt oss för var vi ska stanna. Jag söker lite hit och dit på kartan och tankarna går mot att göra ett stopp någonstans i Nerja- trakten. Jag hittar inget som känns riktigt okej, men söker vidare och finner att orten Almuñecar  någon mil norr om Nerja, kanske kan vara något i vårt tycke. Vi chansar och bokar en natt med fri havsutsikt och halvpension.

När allt bara stämmer

Vi kör av motorvägen som ligger förhållandevis högt upp i bergen och följer några serpentinvägar för att till sist hamna på gatan närmast havet och den fina strandpromenaden. Redan vid första anblicken känns det helt rätt, orten andas lugn men ändå lite spännande med en stadskärna tillhörande gränder, en häftig borg och lite annat smått och gott som väntar runt hörnet.

När vi stiger in på hotellet som ligger på strandvägen trivs vi direkt, så himla mysigt att stiga ut på rummets fina terass med direkt havsutsikt. Vi skyndar oss ned till stranden för att få ett par timmars vila, men tyvärr är det stenstrand, inte alls skönt att gå barfota på. Man kan tydligen inte få allt på en och samma gång.

Vi bor på åttonde våningen i den vita byggnaden med underbar terass.

En dag i Almunecar

Följande morgon bestämmer vi oss för att stanna ytterligare en natt för att besöka ortens sevärdheter. På med gympaskorna och ut på strandpromenaden som ligger utmed hela orten. Kanske påminner Almunecar lite om Sitges men är betydligt lugnare åtminstone på strandpromenaden. Här är det inte lika många restauranger och barer i frontläge, men såklart finns det en hel del matställen närmare in i stan. Under gårdagskvällen var vi runt och inspekterade delar av stan, men idag vill vi förstås utforska den ytterligare i dagsljus.

Vi börjar med att klättra upp till stadens utsiktsplats, Penon del Santo, som klyver stranden i två delar, vi får en fin vy över stora delar av staden. Vi står där en bra stund och beundrar utsikten och upptäckter borgen som ligger högt upp och lite inåt mot de äldre delarna av staden.

Borgen San Miguel

Efter att ha betalt inträde vandrade vi in i den häftiga borgen från 1200 – talet som ligger uppe på en klippa och ut mot havet. Borgen består av kraftiga murar där man kan klättra ner i fängelsehålor och upp i små torn för att beundra utsikten. Det ligger även ett litet museum där man kan se och läsa lite om borgens ursprung och hur olika epoker format borgen. Vi vandrar runt en bra stund häruppe och fortsätter sedan vår sightseeing in mot de äldre delarna av staden.

Vandring i borgen San Miguel denna soliga morgon i Almunecar.

Vandring i stadskärnan

Ganska snart hittar vi in i gränderna som både går i stark uppförsbacke men sedan nedåt. Vi letar lite efter det museum som även ingår i vår entrébiljett till borgen. Vi lyckas passera museet både en och två gånger innan vi upptäcker det, efter en snabb titt därinne ser vi att det inte är mycket att se. Vi fortsätter lite planlöst runt i stan, butikerna började öppna så smått och det finns flera trevliga klädaffärer som vi tittar in i.

Almuñecar har en mysig stadskärna med spännande gränder, mängder av små butiker och givetvis en kyrka. 

Marknad i Almuñecar

Vi vandrar i  de mysiga gränder och butiker och tittar lite närmare på kartan. Vi ser att vi missat marknadsplatsen. Ganska snart hittar vi dit och om vi bott i egen lägenhet eller hus i Almunecar har vi kunnat köp dagens middag här. Här finns det alla sorters fiskar, korv, grönsaker, frukt och annat smått och gott. Vill man ha lite blommor till sin trädgård eller balkong blir man inte besviken på utbudet.

Hungriga

Vi har ju halvpension på vårt hotell och då ingår frukost och middag. Efter ett par timmar runt om i stadens gränder blir vi hungriga och det finns ju mängder av restauranger att stanna till vid. Vi väljer att stanna till vid en tapasbar nere vid havet för att äta musslor, kanske inte så mycket mat men tillräckligt för en lunch. Dessutom kan vi sitta skönt i solen och bli lite loja av det liv man för här på solkusten, strosa runt, äta gott och ha det bra.

 

Även vi blir lite trötta och hamnar på hotellrummets härliga solterass. Vi får några timmar med både sol och en god bok, tyvärr blir vädret sakta men säkert allt sämre precis som väderprognosen lovat. Vi beslutar oss för att plocka ut bilen och köra en sväng söderut mot Nerja, som bara ligger dryga två mil eller 20 minuter från Almunecar.

Väl i Nerja känner vi direkt att detta inte är något för oss, det är mycket folk här och betydligt större än Almunecar. Stranden känns trots oväder på ingång jättefin, men nej tack, vi åker tillbaka till Almunecar och känner att det är här vi trivs allra bäst under den här semester. Kanske har det varit lite mer rättvist omdöme om vi även gjort en övernattning i Nerja.

Bonsaiträdgåden

Efter kvällens middag får vi tillbaka energin och ger oss återigen ut på stan. Vi har ju missat stadens bonsaiträdgård men hittar ganska snart dit. Vi är relativt ensamma då vi kommer i mörkret och precis innan stängning. Vi kan ändå se ruinrester och lite häftiga stayer innan vi blir avhysta av nattvakten.

Och vad vi tyckte om Almunecar?

Absolut något att satsa på inför framtiden om det inte varit för den tråkiga stenstranden. Vi älskar att gå barfota på sandstränder, det blir betydligt billigare än att springa till fotvården, så tyvärr inget boende här men vi kommer gärna tillbaka på en genomresa eller på en längre semestertripp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 − 3 =