Bilresa i SpanienSpanien

Roadtrip i Spanien – Vi kör mot Barcelona med trevliga stopp utmed vägen

Tiden går alltid så snabbt när man reser och våra reseminuter tickar på alldeles för fort. Plötsligt blir det dags att börja tänka på hemresa och vi som precis börjar känna oss som hemma i Spanien. För att ta oss upp till Barcelona igen behöver vi ännu en övernattning. Jag tänker att någonstans i Alicante – trakten kan vara bra att stanna till som “mellanlandning” innan slutdestinationen Barcelona. Inte långt från Almunecar ligger Alhambra i Granada, eftersom vi har gott om tid för att ta oss de ca fyrtiofem milen tycker vi att det kan vara en trevlig utflykt innan vi fortsätter mot hemresan.

Inträde till Alhambra måste bokas innan besök

Ja så är det tyvärr. Vi som faktiskt besökt Alhambra för ganska många år sedan (2005) tänker att om det fungerade då mitt i sommaren ska det väl inte vara så svårt att få biljetter en tidig och regnig förmiddag i april. Vi lyckas hitta parkeringsplats jättelätt men sen är det stopp, inga fler biljetter säljs denna dag, allt är slut redan klockan tio på förmiddagen. Jaha, sorry då, vi lär ju inte komma tillbaka inom den närmaste tiden. Lite snopna blir vi allt, det hade verkligen varit kul att besöka palatset och den vackra trädgården i Alhambra, tyvärr har jag inga riktigt bra bilder från 2005, kameran var inte alls med på samma vis som idag.

Alhambra – Borg och Palats

“Alhambra är ett stort borg- och palatsområde beläget på en höjd i den andalusiska staden Granada och är en unikt bevarad byggnad inom västlig islamisk arkitektur. Alhambra uppfördes i huvudsak av den moriska Nasriddynastin från 1250-talet till 1300-talets slut.”

Reseminne från sommaren 2005
Självklart hade det varit roligt och intressant att komma in i borgen igen och som jag minns den från 2005 var den magiskt vacker med mosaikklädda väggar och en trädgård som var svår att få nog av. Vi hade dock ett stort problem i familjen “Resa” denna dag när vår då sjuttonåriga son dagen innan vid ett bad lyckats få sjöborre över hela sitt ben och mådde förstås väldigt dåligt. Vi visste på den tiden inte så mycket om sjöborrarnas eländiga taggar men idag vet jag vilket helvete detta innebär för den drabbade. Vi kunde inte riktigt ta till oss Alhambras storhet utan maken satt vid sonens sida medan jag och den yngre sonen sprang runt och kollade in Alhambras vackra arkitektur på rekordtid.
Såklart vill vi göra Alhambra igen men det lyckas inte alls denna skärtorsdag eftersom vi inte riktigt trodde på att man måste boka innan man anländer. Vi unnar oss ändå en rejäl promenad runt palatset där det inte behövs någon inträdesbiljett tillsammans med andra olycksaliga icke bokande turister. Lite tröst är att regnet håller upp och att vi får ändå se lite av denna häftiga plats strax utanför Granda.

 

Mot Torrevieja

Det duggar lätt när vi lämnar Alhambra bakom oss och startar hemresan mot Barcelona. Ja lika bra är väl det när väderprognosen visar på ösregn i minst fyra dygn framåt. Hur kan det vara möjligt när spanska solkusten ska vara så solsäkert? Tja någon gång händer det, ett ösregn ut över det vanliga väntar Spanien denna påskhelg.

Jag har lite slarvigt bokat hotell nära hav och strand men ganska långt från Torreviejas själva centrum, det är alldeles för långt att gå dit särskilt när det blåser och regnet hänger i luften. Vi checkar in på ett hyfsat hotell åtminstone när det gäller utsikten. Trots att själva hotellet inte är mer än trestjärnigt ingår en riktigt fin middag i priset med underbar utsikt när vi får ett bord med fri havsutsikt och bästa regnbåge som bordsgranne.

Morgonen därpå blir vädret allt sämre men vi kör ner till surfarnas strand och suckar tungt över att behöva lämna denna trevliga ort.

Vägen upp mot Barcelona är allt annat än munter, riktigt ösregn såklart lite trist men inget att göra något åt.

Så ska det tankas också, bensin och dieselpriset ligger på minst samma som hemma i Sverige.

En sista övernattning innan hemresa

Vi vill givetvis få en mysig sista  övernattningen i närheten av Barcelona airport och hamnar någon halvmil därifrån i orten Castelldefels. Vi vill försöka få strandliv in i det sista och inte köra in till storstaden Barcelona som vi varit i ett par gånger tidigare och som förtjänar mer än en eftermiddag. Vi beslutar istället att bo så nära strand och flygplats som möjligt och förstås äta en riktigt fin middag utmed havet.

Vi har ett förmiddagsflyg följande dag och ska även lämna tillbaka bilen så Castelldefels passar utmärkt för att tillbringa en eftermiddag och kväll. Tyvärr borde jag ha valt ett bättre hotell, men middagen är utsökt så lite nöjda över vår sista dag vi dag kan vi dagen därpå köra de knappa tjugo minuterna till biluthyrningen och lämna Spanien för denna gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

elva + fjorton =