Mälaren runt med bil del 1

Nu när sommaren börjar lida mot sitt slut och vi ska återgå till jobbet känns det verkligen lite sorgligt att semesterdagarna gick så himla fort. Ett sätt för oss att förlänga semesterkänslan var att göra en roadtrip, inte så långt bort men tillräckligt långt för att känna att vi upplevt något nytt. En lördag i mitten av augusti precis innan jobbstart gav vi oss ut på en liten tur och gjorde Mälaren runt med bil. Det kanske inte låter så spännande men det blev en riktigt trevlig dag med många nya intryck och upplevelser.

Städer runt Mälaren

Vi tittade på kartan och bestämde att vi skulle köra nordväst mot Enköping sedan vidare mot Västerås, Köping, Arboga, Kungsör, Eskilstuna, Strängnäs, Mariefred, Södertälje och så hem via Stockholm. Man kan givetvis räkna in flera städer och tätorter runt Mälaren men dessa låg lite fel för vår biltur denna gång. Hela den planerade bilturen beräknades bli cirka 36 mil, vi visste inte riktigt hur lång tid denna sträcka skulle tänkas ta men vi gissade att vi nog inte skulle hinna runt hela Mälaren på en och samma dag. Vi ville ju gärna stanna till för ett kortare besök i städerna så vi räknade med att turen nog skulle få göras i minst två etapper.

Enköping

Vår första stad denna lite mulna och trista dag då det gällde vädret blev Enköping som vi kört förbi så många gånger och stannat till i bara några enstaka gånger tidigare som ligger cirka fem mil hemifrån. Det tar cirka 45 minuter att köra från Vallentuna via Stäket och ut på  E18 (motorväg) till dagens första destination.

Lite historia

Enköpings kommun ligger i Uppland och har 43000 invånare varav hälften bor i tätorten Enköping och resterande i kransorterna. Staden är gammal och har en historia som går tillbaks till vikingatiden, på 1300 – talet blev Enköping stad men omnämns redan på 1100 – talet som viktig marknadsplats och hamn. Trakten runt Enköping är rik på hällristningar från bronsåldern. Som så många andra städer brann Enköping ner i slutet av 1700 – talet, byggdes upp och fick sitt nuvarande rätvinkliga gatusystem. Idag präglas stadsbilden av låg bebyggelse, men vem vet kanske det byggs någon skyskrapa längre fram i tiden. Tittar man på kommunens besöksguide beskrivs Enköping som en stad med många naturupplevelser, med vandringsleder, vackra parker och en fin landsbygd. Närheten till Mälaren bjuder på bad och båtturer men det finns även möjlighet att uppleva Sveriges historia genom stenålderns boplatser, bronsålderns hällristningar, vikingatid, runstenar, medeltida kyrkor och stormaktens slott och herrgårdar.

Vårt syfte att besöka Enköping var att lägga lite tid i själva centrum och sedan åka vidare. Under en och halv timme hann vi göra följande besök i Enköping :

Centrum

Vi var ganska tidigt ute och hittade en parkeringsplats centralt i Enköping där man fick stå gratis med parkeringsskiva. Vi promenerade till torget och på väg dit såg vi flera caféer och restauranger där folk redan intagit sina platser. På Stora torget hittade vi  fontänen ”De fyra elementen” av Nils Sjögren från 1958. Brunnen är fem meter hög, av brons, och fylld med symboliska bilder, fontänen berättar om de fyra elementen: jorden, luften, elden och vattnet, sammanvävda med Enköpings historia.

 

Gammal bebyggelse har blandats upp med nyare hus och som passar bra in i stadsbilden.

Drömparken

Enköping vill gärna profilera sig som staden för upplevelserika parker. Det ska finnas ett tjugotal parkmiljöer med olika karaktärer att botanisera runt i. En av parkerna är Drömparken som vi sprang på när vi parkerat bilen för att besöka Enköping centrum. För att få lite inspiration till den egna trädgården tog vi oss en liten tur in i denna fina perennpark som den holländske designern Pier Oudolf är upphovsman till. Drömparken är en naturinspirerad perennpark med en mångfald av perenner och prydnadsgräs i stora volymer som gör parken unik i sitt slag. Det finns över 200 arter och sorter i parken.

Vårfrukyrkan

Vi är ju inte så kyrkliga av oss men är ändå mycket intresserade av kyrkans rika historia och besöker gärna våra svenska kyrkor som är gamla, vackra och finns nära oss med all sin fantastiska historia. Kanske är det inte så uppmuntrande att springa runt på en kyrkogård men ändå är det så fascinerande att läsa namn och årtal på gravstenar för att fantisera över olika levnadsöden.

När vi promenerade runt i Enköping såg vi stadens mäktiga kyrka högt belägen uppe på kyrkåsen. Kyrkan är ända från 1100 – talet och är en av landets äldsta kyrkor. Vi hade tur denna lördagsförmiddag att kyrkan var öppen för ett litet besök. Kyrkan är väl värd att besöka, ja den är nog en av de vackraste kyrkor jag varit inne i. Fantastiska målningar finns i de välvda taken och de vackra ljuskronorna är placerade i flera av taken.

 

Underbart vackra fönster och takmålningar finns i Vårfrukyrkan i Enköping.

Innan vi lämnade tog vi en promenad utmed Enköpingsån där vi såg flera trevliga restauranger och caféer, vi hade tagit med egen matsäck så vi hoppade över lunch i Enköping även om det skulle passa perfekt med lite mat innan vi körde vidare mot Västerås en sträcka på cirka tre och en halv mil.

Västerås

Med den ganska nya motorvägen mellan Enköping och Västerås går det på fort att förflytta sig mellan städerna, på knappa halvtimmen kör man de 35 kilometerna. Västerås är egentligen värd att lägga mer än någon timme i, det finns mycket att se och göra men vi skulle ju göra flera städer under en och samma dag så vi koncentrerade vårt besök till den inre stadskärnan och Gamla Stan.

Vi parkerade bilen vid Svartån och tog oss vidare mot Gamla Stan.

Gamla Stan

Vi promenerade utmed Svartån som går genom Västerås och kom fram till Gamla Stan. Här finns många gamla fina hus uppblandad med hus i nyare men i samma stil som smälter in väl i det gamla. Svartån går genom bebyggelsen med små broar för att ta sig över ån. Det ligger flera restauranger som såg riktigt trevliga ut att besöka.

 Mysigt att strosa runt bland de röda trähusen utmed Svartån.

Det finns flera restauranger och caféer i de gamla delarna av Västerås.

Stora Torget med blommor, honung och grönsaker.

Turbinhuset

Vi promenerade förbi Turbinhuset som var en av Sveriges första kraftstationer, idag är Turbinhuset ett museum och visas efter överenskommelse. Här produceras det fortfarande el kommersiellt. Turbinhuset byggdes 1891 i Svartån mitt i centrala Västerås.

Vi återkommer gärna till Västerås

Vårt korta besök i Västerås gav mersmak, vi har varit här förut men vi känner oss långt från klara med denna trevliga Mälarstad i Västmanland. Nästa gång vi kommer hit vill vi nog besöka Västerås Domkyrka, slottet och även Djäkneberget som ligger nära centrum med fin utsikt och vacker miljö med dammar och parker samt restaurang. Kanske skulle man även ta och sova över någon gång och besöka Sky Bar högst upp i Skrapan som är Västerås högsta byggnad med bästa utsikt över stan.

Arboga

Klockan tickade på och vi som skulle köra Mälaren runt fick sätta fart. Vi lämnade Västerås och körde mot nästa stad Köping men där gick det lite fort så vi missade faktiskt den lilla staden och snart var vi i Arboga som ligger dryga fem mil från Västerås. Denna fortsatt mulna dag med regnet hängande i luften var det Medeltidsdagar i Arboga. Invånarna hade gått man ur huse och alla hade tagit med sig bilen för det var nästan omöjligt att hitta en parkeringsplats men skam den som ger sig, efter att ha åkt runt stan om och om igen lyckades vi till sist sno åt oss en parkering. Äntligen kunde vi titta lite närmare på Arboga, en stad som jag aldrig haft tanken på att besöka tidigare.

Lite historia

Arboga har en lång historia. Tack vare ett bra läge med goda transportmöjligheter blev staden tidigt en viktig handelsplats. Arboga var Mälarens västligast hamn och hit kom järnet från Bergslagen, vägdes på järnväg och skeppades ut via Arbogaån. Sjöfarten har alltid haft stor betydelse för staden med många lastfartyg som trafikerade Arbogaån under århundraden.

Heliga Trefaldighetskyrkan

Vi passerade kyrkan och tittade in en liten stund, förvisso fin men inte lika vacker som Vårfrukyrkan i Enköping. Heliga Trefaldighetskyrkan byggdes ursprungligen av Franciskanermunkar, som kom vandrandes genom Sverige. Kyrkan stod färdig under 1300-talets början. Sedan har kyrkan byggts på och om under århundradena. Under reformationen drevs klosterbröderna iväg från Arboga, och kyrkan tillföll staden.

I Arboga ligger Lasse-Maja begravd utanför Heliga Trefaldighetskyrkan. Lasse – Maja var ju en man som klädde ut sig i kvinnokläder och som lurat till sig pengar, satt i fängelse men blev benådad av självaste Karl XIV Johan.

Promenad utmed Arbogaån

Det var verkligen mycket folk denna lördag som förmodligen berodde på Medeltidsdagarna, säkert mycket trevligt, men för oss tog det lite väl lång tid att ta oss runt staden i all trängsel. Vi ville ju se så mycket som möjligt av av Arboga på bara någon timme.

Ganska snart såg vi de små röda stugorna och husen som ligger så fint utmed Arbogaån. Det går ett fint promenadstråk utmed ån, vädret kunde varit bättre men det regnade inte i alla fall och det var mycket folk i rörelse men nere vid ån kunde vi få lite mer utrymmer för att fota och se lite mera av staden Arboga.

Mysig stadskärna

Vi lämnade Arbogaån och tog oss tillbaka mot stadskärnan och promenerade mot Stortorget. Det ligger trevliga småbutiker i de romantiska gamla husen. När man springer in och ut i affärer går tiden alldeles för snabbt men det var riktigt trevligt att botanisera i butikerna även om ingenting inköptes. Vi började inse att vi nog inte skulle hinna med att köra runt Mälaren på en och samma dag åtminstone inte om man vill stanna till en stund i varje stad, det kändes faktiskt lite synd att stressa runt på detta sätt men ändå roligt att se så mycket nytt ganska nära vårt hemområde.

Stortorget i Arboga pryds med kullerstensgator och mysiga butiker.

Ahllöfsparken

Vi passerade Olof Ahllöfs Park som ligger centralt nära järnvägsstationen, vi hade tänkt ta oss en titt där men Medeltidsdagarna drog väldigt mycket folk hit eftersom det var här man kunde köpa och äta mat från olika mattält. Ja det var lite otur att Medeltidsdagarna tog mycket plats i lilla Arboga men vi får åka tillbaka någon annan gång, vi blev väldigt förtjusta i denna trevliga stad.

Vi lämnade Arboga och körde vidare mot nästa Mälarstad – Kungsör, den minsta av de städer vi stannade till i på vår tripp genom Mälaren med bil. Fortsättning följer…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 − åtta =