DanmarkSverige

Weekend i Helsingör med besök i Köpenhamn

Äntligen lite ledighet och då passar vi på att ta en liten roadtrip till grannlandet Danmark. Efter påskens underbara väder blir det ett rejält bakslag på väderfronten och när vi vaknar den första maj har det kommit snö! Usch och fy, men som tur är blir det bättre.

Mot Danmark

Efter många resor mellan Stockholm och Skåne har vi våra favoritrastplatser. En trevlig rastplats är Herbeta utanför Linköping som vi nästan alltid stannar till vid. Här finns förutom bensinstation, kiosk och vägkrog även en trevlig skogsbacke. Mestadels stannar vi vid den lilla skogsbacken och tar en liten slurk kaffe med en smörgås innan vi fortsätter färden söderut. 

Ibland har vi stannat till vid Gyllene Uttern som ligger bra till med fin utsikt över Vättern. Här stannar vi för  dagens nästa rast och ännu lite kaffe behövs för att ta oss vidare.

En annan rastplats är Brahehus som vi ofta stannade till vid förr när våra barn var små och hade spring i benen och behövde röra på sig lite längre än bara ta kort bensträckare. Barnen och även vi tyckte det var och är en trevlig och spännande rastplats.

Dagens medhavda matsäck blir uppäten vid Gyllene Uttern utanför Gränna med fin utsikt över Vättern.

Dagens resa med bil ska göras ända till Helsingör. Det kan tyckas vara långt att köra för en weekend, men vi gillar ju att åka bil, det är ett riktigt bra sätt att umgås på. Vart resan går har inte så stor betydelse, att resa tillför alltid livet något positivt och Danmark visar sig bli riktigt mysigt.

Vädret blir allt bättre och bättre ju närmare Skåne vi kommer. Till sist får vi en knallblå himmel och snön där hemma är sen länge bortglömd.

Ett kort stopp i Helsingborg blir det alltid när vi ändå är i närheten.

Alltid ett stopp i Helsingborg

Det är ju inte så länge sedan vi besökte Helsingborg, så vi gör bara en snabb biltur runt om innan vi kör på färjan till Helsingör. Vi har redan köpt en weekendbiljett för 600 kronor via internet, det blir betydligt billigare än att köpa biljett på plats.

Till Danmark på 20 minuter

Att byta land på bara 20 minuter är förstås lite bonus när man bor i Helsingborg. Förr när vi bodde i här åkte vi ofta över till Helsingör, men det blev aldrig av att vi stannade över natten, det var liksom för nära. Nu är det äntligen dags att stanna över hela helgen och jag har bokat in oss strax utanför Helsingör, på hotell Marienlyst.

Innan vi kör till Marienlyst passar vi på att göra ett litet besök på Kronborgs Slott. Trots att vi åkt förbi detta sagoslott så många gånger förr har vi aldrig gjort något besök här på Hamlets slott. Nu när vi ändå är så nära tar vi oss en liten titt runt slottet och i de utrymmen som är gratis att besöka, som till exempel den lilla slottskyrkan.

Det är alltid spännande att besöka slott och särskilt Kronoborgs slott. Vi lämnar slottet och kör några kilometer norrut från Helsingör och checkar in på Hotell Marienlyst. Hotellet är ett gammalt badhotell och som jag minns var riktigt inne på 1980-talet. 

Marienlyst strandhotell

Jag har snålat lite när jag bokade rum, istället för havsutsikt som var 500 kronor dyrare för 2 nätter tog jag ett vanligt standardrum. Det visar sig trots utebliven havsutsikt ändå ha ett riktigt bra läge med bästa solvy istället. Dessutom ingår det balkong i solläge, vilket är toppen just den här helgen när vinden från sundet inte är så skön.

Bästa sol – Bästa dryck!

Efter incheckning är det dags för lite upptäcksfärd runt om i Marienlyst. Ganska kyligt vid havet, men ändå sol!

Fin kväll och självklart vill vi testa den fina restaurangen på hotellet och vi beställer bord i den lite nyare delen av hotellet, med riktig fin Sundsutsikt.

Tyvärr är inte maten någon höjdare i min smak. Nja det där med rökt ägg är inte min grej och gräddsås och öring, passar inte alls ihop. Efterrätten är något bättre men ändå inte. 

Däremot var utsikten fin.

Efter middagen blir det förstås promenad vid havet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två + 1 =