NorgeSverigeVärmland

Weekend i Oslo via Karlstad

Ibland blir längtan att göra en roadtrip väldigt stor och när det är långt till nästa semester får man göra sitt bästa för att komma iväg ändå. Och hur många gånger har vi inte sett den där Osloskylten?  Och ja, varför inte, vi kör till Oslo.

De tär inte det lättaste för oss att komma iväg iväg, men en fredag lyckas jag bestämma med vår yngsta son att hjälpa oss som hundvakt och vi kan komma iväg vid femtontiden på fredagseftermiddagen. För att inte behöva stressa alltför mycket bestämmer vi oss för ett stopp i Karlstad. Mellan Vallentuna och Karlstad är det lite drygt trettio mil och det blir precis lagom för en tripp så här på fredagseftermiddagen.

Boende i Karlstad

Strax efter artontiden checkar vi in på fängelset i Karlstad. Ja såklart är det numera ett hotell som ligger mitt i centrala Karlstad. Kanske inte världens roligaste rum, men Clarion Collection Hotell Bilan är ändå ett riktigt trevligt hotell där både middag och frukost ingår i det pris som jag har bokat på booking.com

Kväll & Förmiddag i Karlstad

Efter middagen tar vi oss en riktig långpromenad runt om i de centrala delarna av Karlstad. Det är verkligen så kul att komma till ett helt nytt ställe och bara strosa runt en fredagskväll och glömma vardagen en liten stund.

Vi har egentligen tänkt att bo på Stadshotellet, men jag tycker Clarions fängelsehotell har ett så pass bra pris med mat och allt, så vi skippar det lite mer tjusiga Stadshotellet, ja åtminstone på utsidan. Istället för fest på Stadshotellet hamnar vi i källaren på hotell Bilans fängelsemuseum denna fredagskväll. Lite kul är att hotellet har bevarat några fängelseceller för att få en känsla av hur det sett ut en gång i tiden. 

Nästa morgon vaknar vi till strålande sol och lördagen blir en riktigt härlig dag. Efter god frukost ger vi oss ut på stan.

Vackra Stadshotell i Karlstad

Vackra Klarälven i allra bästa septembersol.

Vi är ganska ensamma ute så här på lördagsförmiddagen men så snart affärerna öppnar blir det ett mer folkfyllt Karlstad.

Vi lämnar Karlstad och kör mot Oslo 

Efter en mysig lördagsförmiddag i trevliga Karlstad är det dags att köra de sista dryga tjugo milen till Oslo. Vägen mellan Karlstad och Oslo är ganska seg, inte mycket motorväg ännu, men en bit in i Norge håller man på att bygga en ny stor väg. 

Boende i Oslo – Radisson Plaza Hotel

Ganska snart är vi framme i Oslo. Vi har bokat rum mitt i centrala Oslo på Radisson Plaza Hotel. Vi checkar snabbt in och ger oss ut på stan förstås. Mycket folk är det ute på gatorna den här soliga och underbara septemberlördagen. 

Riktigt mysigt är det i Oslo, vi kan inte förstå att vi inte besökt staden tidigare. Vi hittar till Karl Johans gata som är själva huvudstråket i huvudstaden. Från hotellet har vi fått en liten karta på en snabbtur per fot runt i de centrala delarna av Oslo. Självklart finns det Kungliga Slottet med på turen. Efter att ha tittat på slottet och beundrat utsikten över stan promenerar vi ned mot vattnet.

Tyvärr går dagen som vanligt alldeles för snabbt och vi börjar bli hungriga. Många restauranger har utomhusservering och vi hittar till sist musslor på menyn. Riktigt gott är det.

Vi får verkligen en fin eftermiddag och kväll i trevliga Oslo. Nästa morgon är det tyvärr dags att åka hem igen. Vi startar vid halv tio tiden och de norska vägarna är ju inte riktigt lika fina som våra svenska vägar, så de nio milen på norska sidan tar lite tid, men resan som helhet är helt okej att klara utan att kännas för lång.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × ett =