New York

14


14

Resan till New York trots två timmars försening gick hur bra som helst. Passkontrollen tog en stund men våra väskor anlände som de skulle, bara att hoppa in i en taxi som körde oss till Manhattan; Park Lane Hotel – South Central Park. Väl där, checkade vi in på hotellet som vi bokat hemifrån. 

14

Vi anlände ju riktigt sent på fredagskvällen ( – 6 timmar fr Sthlm), fick en skön natt med sömn och vaknade hyfsat utvilade klockan sju lördagmorgon och det var äntligen dags att göra New York!

Vad gör man då?

New York var ju inte resans direkta mål vi skulle ju göra en roadtrip genom södra USA  för att försöka se så mycket som möjligt. New York var ju förstås en plats som vi alltid velat besöka nu var vi här och det fanns förstås hur mycket som helst vi ville se.

 

14

Vi startade morgonen med den gratisfrukost som vi fått som kompensation på grund av felaktig rum vid ankomsten. Det är viktigt att kolla upp vad man egentligen har bokat mot det man faktiskt får. Ofta blir allt rätt men tyvärr inte denna kväll då vi hamnade på nionde våningen istället för högre upp. Vilken våning är högst upp?  Vilken våning är relevant för det pris man gett? Klurigt men har man gott om tid kan man ju alltid kolla upp detta dagen därpå och sedan försöka få ut den kompensation man har rätt till. Vi erbjöds frukost i tre dagar för två personer och morgonen därpå (framåt eftermiddagen) skulle vi få byta rum till ett något högre upp. 

Ganska tidigt på lördagmorgonen gick vi ut på gatan för att göra Manhattan. Några måsteställen hade vi förstås, så vi gick med raska steg söderut från Central Park.

14

Vi hade riktigt tur med vädret ganska soligt men svalt på morgonen för att sedan under eftermiddagen bli riktigt varmt. 

14

 

14

14

Vi kom fram till Times Square där det pågick ett stort yoga-event. Här hade de hunnit bli en hel del folk och man hade spärrat av hela korsningen så det var ganska svårt att ta sig fram om man inte var yogare förstås.

14

Vi vände tillbaka några kvarter nordost för att besöka Rockefeller Center och Top of the Rock. 

14

Vi betalade och fick ganska snart hoppa in i hissen som tog oss upp på 67 – 70 våningen där man kunde njuta magisk utsikt över Manhattan. The top of Rock anses ha den bästa utsiktsplatsen trots att Empire State Building är högre. 

14

 

14

14

Empire State Building.

 

14

14

Dessa fantastiska skyskrapor. Ibland måste ju fönsterna fixas måste kittlas ordentligt i benen när man hänger i denna kärra på 45 våningen!

14

14

14

14

Väl nere på marken fortsatte vi söderut och kom förbi denna lite roliga byggnad Flatiron Building. Detta är New Yorks mest kända tidiga skyskrapa vars speciella form beror på den triangelformade tomt byggnaden står på. Det var en av de första byggnaderna med stålkonstruktion som ritades 1902 och kallades flatrion = strykjärn.

Inte långt från Flatrion ligger ju Madison Square en mycket fin park där det var dags att vila de stackars fötterna. 

14

14

I varje gatuhörn finns det mängder av poliser och det känns verkligen som New York är en trygg stad åtminstone så här på dagen.

14

Vi fortsatte sedan vidare söderut förbi Union Square där det fanns en hel del butiker. Broadway passerade vi snabbt för att äntligen äta lite lunch strax innan Washington Square. Nu började allt promenerande kännas av ordentligt i fötterna men det var bara att bita ihop och fortsätta framåt.

 

14

14

Vi vek västerut för att titta lite på Greenwich Village där skyskraporna ersatts av charmiga stadsradhus och lite lummiga träd. Vi kom fram till Triumfbågen, ja denna stadsdel var ett litet miniatyr av Paris.

När man promenerar märker man påtagligt hur NewYork sakta men säkert förändrar sitt utseende.

14

14

14

Snart närmade vi oss China Town där det var det myller av folk, shopping av olika de slag och nu började även dagen bli riktigt varm. Då vi passerat China Town tänkte vi att det kanske skulle fläkta lite uppe på Brooklynbron.

14

Vi var ju inte ensamna där precis det var inte det lättaste att ta sig fram.

14

Då bron byggdes 1883 var den ett under av ingenjörskonst som länkade samman Manhattan och Brooklyn, på den tiden två separata städer. Det är också världen första hängbro i stål. Trots all trängsel var det verkligen värt att ta sig dit.

14

14

Promenaden fortsatte sedan söderut och ett måste var ju att även se Wallstreet.

14

Nu hade det hunnit bli eftermiddag och vi började fundera på hur vi skulle ta oss tillbaka till hotellet. Gå tillbaka hade vi bestämt för att se den västra sidan men då skrek fötterna av smärta och vi började snegla mot tunnelbanan. Skulle vi våga? Jag åker aldrig kollektivtrafik hemma i Sverige så jag har verkligen ingen koll på hur det fungerar. Utomlands verkar det dock vara lättare. Bara att stoppa in 2.75 USD i en biljettautomat då fick man en enkel biljett och sen var det bara att försöka hitta rätt linje. Som tur är så kan man fråga sig fram amerikanarna är så otroligt hjälpsamma och trevliga.

14

Nu gällde det bara att hitta av och där kan man väl säga att det inte var helt självklart att stanna vid rätt station och hitta hem.

14

Efter ytterligare lite sightseeing för att faktiskt hitta tillbaka till hotellet lyckades vi utan att ta en taxi den sista biten äntligen komma tillbaka till The Park Lane Hotel och nu hade vi fått ett nytt rum på 43 våningen. Inte alls dumt – den utsikten var obetalbar! Faktiskt kunde vi skymta Hudson River mellan skyskraporna.

14

14

14

14

14

Efter lite vila begav vi oss ut igen och nu för att leta middag. Vi behövde bara gå några meter till en restaurang med både inne och uteservering. Här njöt vi av god mat, en stunds vila och alla människor förstås.

14

14

Nu i juni är det ljust ganska länge även i New York för att få njuta av mörkret måste vi vänta och vi var ju trötta förstås. Men lite av skymningen och mörkret hann vi se innan vi stupade i säng denna första dag i USA.

 

14

14

14

14

Nästa morgon avnjöts förstås frukost i hotellets fina frukostmatsal med utsikt över Central Park. Jag kände mig inte lika pigg denna morgon som gårdagen, jag led förmodligen lite av jetlag eller kanske var det gårdagens äventyr som kändes av i huvudet och kropp. Istället för att promenera som kändes lite tungt så här direkt på morgonen tog vi faktiskt tunnelbanan ner till Chinatown igen. Det blev lite lugnare idag och vi bestämde oss för att vara lite spontana och se vad vi hamnade. Lite väl loja var vi nog när vi missade att gå av vid rätt station och hamnade ute på Brooklyn. Där fick vi byta tunnelbana och åka downtown igen. Nåväl tunnelbanorna går ofta och vi fick sitta lite längre innan det var dags att använda fötter och ben igen.

 

14

14

14

14

Ett måste för mig var att besöka World Trade Center-platsen och 9/11 Memorial. Vi promenerade framåt och fick syn på platsen ganska omgående.

14

14

”Ground Zero” byggs om och utökas. Det viktigaste som skett här de senaste åren är invigningen av National September 11 Memorial, på tioårsdagen av 9/11.

14

 

14

14

Visst hajade man till lite när planen faktiskt nästan smeker de enorma skyskrapskropparna vid inflygningen till JFK. 

14

Vi vandrade vidare till 9/11 Memorial.

14

Mycket känslosamt men oerhört vackert. Vid minnesplatsen vilar en lågmäld stämning vid de två poolerna som ligger alldeles brevid varandra på den plats där tvillingtornen en gång stod. Poolerna har de största konstgjorda vattenfallen i Nordamerika och omkring dem inristade i brons, står namnen på alla de 2983 offer.

14

14

14

Vi lämnade platsen och försökte skaka av oss den obehagliga stämning som platsen faktiskt ger, det är trots allt inte så länge sedan detta hände.

14

14

Maken ville till Harlem som ligger på norra sidan av Central Park. Vi tog tunnelbanan igen och började känna oss som hemma i kollektivtrafiken.

14

Riktig bra shopping fick vi till då vi köpte en ny Gps inför vår roadtrip som väntade på oss redan nästa dag.

14

14

Vi lämnade Harlem och begav oss återigen söderut. För att gå tillbaka till vårt hotell måste vi gå genom Central Park. Låter som en bra idé en fin söndagspromenad. Central Park är dock ingen park man bara går igenom, den är otroligt stor faktiskt hela 340 hektar står det i min guidebok. Självklart var det en bra avslutning på vår lilla tripp här i New York.

14

14

Vattnet i Central Park var inte så roligt just här.

14

Jag har ingen riktig koll på vilka som är de bästa sevärdheterna i denna park. Vårt mål var att ta oss tillbaka till hotellet som ligger precis vid South Central Park. Något som ändå stack ut är ju byggnaden med byggnaden med tvillingtornen, denna byggnad kallas San Remo Apartments som är ett lägenhetshus på Central Park West känt för sin arkitektur och eleganta stil.

14

14

Efter några timmars promenerande var vi verkligen törstiga och köpte mer vatten och satt sedan och njöt av båtarna i den fina dammen.

14

Central Park är verkligen ingen park man gör i ett nafs så där det finns hur mycket som helst att se här. Vår korta tid i New York gjorde det tyvärr inte möjligt än att på bästa sätt ta oss från kortsida (norra delen) till kortsida (södra delen).

14

 14

 

Härligt att få klättra i berg på Manhattan.

14

Vi använde ett par timmar genom parken men det finns så mycket mer att se. Någon annan gång kommer vi gärna tillbaka och då måste vi förstås se mer av detta fantastiska grönområde.

Självklart finns ju Apple här!

14

Denna dag sprang iväg alldeles för fort. Trots att vi inte alls gillar storstad på sommaren var New York helt fantastiskt att äntligen få besöka. Tre nätter här är ju ingenting men bättre lite än inget alls. Kvällen kom och middagen som serverades på en närliggande restaurang från hotellet hade riktigt goda musslor.

14

En sista promenad runt de mysiga kvarter vi hade vid Central Park.

14

14

En liten solnedgång skymtade mellan skyskraporna minsann.

14

14

Nästa morgon var det bara att checka ut ta en taxi tillbaka till flygplatsen för att hämta ut vår hyrbil och lämna New York.

14

Mer New York 2015

Relaterade inlägg

  • Inga relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 20 =