SkåneSverige

Påskresa i Skåne

Vi får en efterlängtad minisemester till Skåne under påskhelgen. Vi trotsar snöovädret som vi passerar någonstans mellan Nyköping och Linköping på vår nedfärd men ganska snart ändrar sig vädret och vi möter ett vårlikt och hyfsat varmt Helsingborg på långfredagen.

Först snö, sedan full blomning i parkerna i Helsingborg.

Vår vana trogen, middag på trevliga Brasseriet Mollbergs.

Härliga Helsingborg

Det är alltid lika härligt att besöka fina Helsingborg och särskilt när vårvädret höll i sig åtminstone den första kvällen. Morgonen därpå på självaste Påskaftonen öster regnet ner. Usch och fy, regnväder i Skåne är inte kul och särskilt inte för oss som har stora planer för den här dagen.

Stora planer

Vår plan är: Gå på strandpromenad i Rydebäck, Malmö med shopping, Skanör & Falsterbo med eventuell lunch utmed havet. Vidare mot Trelleborg för att köra kustvägen mot Ystad. Stanna till vid småorter som Smygehuk, Abbekås och Sandskogen, vidare via Ystad mot Kåseberga och Ales Stenar. Sedan köra tillbaka mot Helsingborg och kanske stanna till i Lund. På kvällen promenera in till hamnen för att ta en tur mot Helsingör och äta middag på Scandlines Aurora af Helsingborg.

Väder i Skåne

Redan vid niotiden på morgonen lämnar vi Helsingborg och kör ner mot Rydebäck. Rydebäck är en trevlig liten villa-förort till Helsingborg med en trevlig sandstrand. Eftersom regnet öser ner går det inte att ta sig ut trots att jag har både paraply, långjacka, mössa och vantar. Vi tänker att en shoppingtur i  Malmö nog kan passa bättre. Det blir lite ögonshopping för att vänta in något bättre väder, men när vi lämnar Malmö för kustorterna Skanör och Falsterbo fullkomligt vräker regnet ner med snöinslag. Lite molokna konstaterar vi att Skanör och Falsterbo nog är bäst i sol.

Vi kom fram till Trelleborg och hamnar på självaste Mc Donalds för att det ändå inte spelade någon roll…var vi äter dagens lunch.

Som ett litet under ändrar det oberäkneliga aprilvädret sig plötsligt. Regnet upphör och himlen visar något blått hål, allt känns genast lite ljusare och vi beslutar oss för att följa vår plan att köra vidare mot Ystad  på kustvägen mot Österlen.

Ales stenar

Det blir ett kaffestopp i Abbekås och trots att det inte regnar här är det ändå lite kyliga vindar från havet. Vi fortsätter till Ystad och någon mil österut kommer vi fram till Kåseberga och Ales stenar. Visst har vi önskat oss något bättre väder men när det inte regnar känns det ändå som högsta vinsten när vi kommer upp på denna helt fantastiska plats. Hav, himmel och ett vidsträckt landskap gör att platsen imponerar stort på oss.

Ales Stenar är 59 stenar från Stenåldern som står i en slags cirkel, varje sten ska väga ca 5 ton, det är Sveriges största bevarade skeppssättning som är belägen 32 meter över havet. Om vädret är klart ska det vara möjligt att sikta Bornholm.

Mysiga Kåseberga som säkert är helt underbart en varm sommardag, men även i dagens oväder otroligt charmigt.

Många roliga utflykter på en och samma dag

Efter en heldag i södra Skåne och på Österlen kör vi upp mot Helsingborg igen. Det blir en riktigt heldag i bilen, ja bilen är ju vår bästa kompis, nio timmar i bilen på en påskafton är en riktigt drömpåsk.

Precis som vi planerat blir det middag på Scandlines M/S Aurora af Helsingborg. Ett måste är att boka bord i god tid, men dagens oväder gör att det är ganska lugnt, själva bestämmer vi oss i sista sekund, men är man i Helsingborg så självklart ska man tura.

Påskdagen är förstås strålande vacker med sol. Innan vi vänder norrut promenerar vi i underbart vårväder, lite typiskt då påsken nästan är över och det bara är hemresa och sedan jobb som väntar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 2 =