Florens

24 

Florens ligger mitt i Toscana och kallas även för Toscanas huvudstad. Här finns verkligen allt man kan önska sig av en storstad. Förutom alla vackra historiska platser, byggnader, smala gränder och konstgallerier, finns även shopping för alla smaker och prislägen.

15

Från vårt hotell som låg centralt på Piazza Santa Maria Novella, gick det alldeles utmärkt att promenera till de olika sevärdheterna. En hel del renoveringar pågår lite överallt i Florens, det känns bra att man bevarar denna underbara stad för kommande generationer.

mn

Precis vid vårt hotell låg den enorma kyrkan Santa Maria Novella, hit kommer laster med turister. Florens sevärdheter ligger hyfsat nära varandra och man kan lätt nå det mesta till fots.

31

I bakgrunden skymtar Piazza del Duomo. Stora delar av Florens byggdes under renässansen, alltså från slutet av 1200-talet till mitten av 1300-talet. Den östra delen av Florens är från Medeltiden. Piazza del Duomo är en helt fantastiskt ställe med olika kyrkor som kapell, dopkapell och säkert väldigt mycket mer, det står mycket att läsa i min favoritguidebok; Första Klass Reseguide ”Italien” från Streiffert www.streiffert.se

 

 På stadens alla konstgallerier och museum finns konstverk av konstnärer som Michelangelo, Martini, Botticelli, Donatello och många fler. Det tar säkert veckor att beskåda alla dessa konstverk.

34

Mängder med turister flanerar runt här och man borde tillbringa minst ett par dagar för att se alla fantastiska sevärdheter. Alltså hade vi alldeles för kort tid på oss för att se Florens på riktigt, men vi gjorde så gott vi kunde och hastade genom stadens sevärdheter lite på måfå.

Förutom alla historiska platser och kyrkor i mängder finns här en helt fantastisk shopping. Vill man lyxa till det finns mängder av butiker med märken från  Armani, Gucci, Prada mfl. Vill man handla lite billigare finns faktiskt vårt Hennes & Mauritz, vägg i vägg med de lyxiga märkesbutikerna.

37

Vid huvudentrén vid Duomo står den 85 meter höga kampanilen, vackert klädd i vit, grön och rosa toskansk marmor.

39

 Diktaren Dante föddes under senare delen av Medeltiden här i Florens och om man läser i guideboken står det att Dante fortfarande skulle kunna hitta runt i Florens eftersom allt är sig ganska likt. Det känns bra om man skulle återvända hit senare i livet, ja att Florens kommer finnas kvar.

35

42

45

Florens är konsten och kulturens stad och hela tiden visar nya förmågor upp sina olika konster och verk här på Piazza della Signoria.

51

Är det en staty – eller är den mänsklig?

51

Nej då det är riktiga människor som står blixtstilla, men kan röra sig en kort sekund – hm, rörde den sig?

 50

Piazza della Signora har alltid varit medelpunkten för florentinarna och alla andra tusentals besökare. Här finns mängder av olika statyer och en del är kopior. Detta är en kopia av Konstnären Michelangelos ”David”, den riktiga togs bort 1873, undrar vad den är nu?

bron

Florens stora berömdhet är bron ”Ponte Vecchio” bron över floden Arno, som skiljer staden i två halvor. Hit kommer man ganska snabbt från Piazza della Signora och här fläktade vinden skönt, men vi möttes av massor av turister som var på väg upp till bron för att ta sina bästa semesterfoton.

54

När vi var i Florens började graderna stiga mot 35 plusgrader, men att bada i floden Arno är verkligen inget att rekommendera.

63

Här gällde det att ha vassa armbågar då det trängdes massor av turister som vill få den obligatoriska Florensbilden med sig hem.

60

Bron ”Ponto Vecchio” är Florens äldsta bevarade bro och byggdes 1345, under årens lopp har denna bro säkert varit med om väldigt många spännande händelser och det var den enda bron i Florens som klarade sig under andra världskriget.

64

Det byggdes även lite nytt mitt i den gamla stadsbebyggelsen, man försökte få det nya att smälta in så bra som möjligt.

66

 

Den underbara maten i Italien!

cozzi

  Florens är verkligen en stad som lever från tidig morgon till sen natt/tidig morgon.

natt

Kväll -mob

Ännu en häftig bil i ett skyltfönster.

 

Tidigt nästa morgon måste vi lämna Florens för att köra vidare.Florens

Väl utcheckade fick vi vänta en stund på vår bortparkerade bil, skulle den komma tillbaka? Jodå, visst fick vi tillbaka vår gamla Volvo, ingen är intresserad av Volvo i Italien – nej här ska det vara Lamborghini, Ferrari eller Corvett, då är man häftig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × tre =