Vår favorit Briatico och Stilo i Kalabrien

En av våra absoluta favoriter i Italien är den lilla byn Briatico strax söder om den något större staden Pizzo i Kalabrien. För fyra år sedan var vi här för första gången och hade bokat boende via Sembo på ett ställe någon kilometer från själva stadskärnan. Då gillade jag inte alls Briatico, men efter hand blev vi mer och mer förtjusta. För två år sedan var vi återigen på besök och konstaterade vi att det var här nere i Kalabrien som vi trivdes allra bäst. Det är en skön avspänd stil, maten är så otroligt god och stränderna lugna och trevliga. Därför blev det önskerepris även i år. 

Kväll i Briatico!

Briatico – Kalabrien

I Briatico bor vi i stadskärnans enda hotell – Azzurra, med magisk utsikt över Tyrrenska Havet. Tyvärr är det inte direkt världens flottaste hotell, nej här har tiden stått stilla i decennier och man tänker nog inte renovera än på länge.

En och annan solnedgång kunde vi också njuta av innan det blev dags för middag och lite senare kvällsglassen på ortens bästa gelateria.

Det är otroligt att  södra Italien tillhör EU, här känns väldigt fattigt och även om jag tycker det ser fantastiskt charmigt ut, kan jag tänka mig att det nog inte är så roligt att bo där. Överhuvudtaget från Neapel och söderut är bostäderna i mycket dåligt skick. Visst finns det fina villor lite här och där, men på många ställen där inte turister är så vanligt känns det rejält fattigt.

Briatico så himla mysigt ställe i södra Italien.

Stora sopberg möttes vi av lite här och där nere i södra Italien. I Briatatico kom man och hämtade dem när vi var där, men på den östra sidan var det otroligt mycket sopor som stod utmed vägarna föra att någon gång bli hämtat och man kunde även se en och annan råtta springa över vägen. Vet inte varför det är så här i år,  det kändes otroligt skitigt! Så fort vi lämnat Kalabrien blev det betydligt renare och soporna var som bortblåsta!

Stilo – Kalabrien

Vi lämnade Briatico och den sydvästra sidan av Italien för att köra över mot östkusten. En mycket trevlig bilresa med stopp är att köra över den otroligt vackra staden Stilo. Nja kanske inte en stad mer en genuin medeltida by. Stilo är av bysantinskt ursprung och enligt många Kalabriens viktigaste plats vad gäller konst och historia. Ett måste är att besöka Cattolica di Stilo, en bysantinsk kyrka från 700-talet.

Det är lite ödsligt här i Stilo, vet inte var alla människor som bor här är, men det kändes lite som en spökstad när vi var här mitt i sommaren.

Väldigt gammalt och slitet, men så charmigt. Att vandra runt här i Stilo är magiskt, det känns som man kastas tillbaka århundraden i tiden.

 

Högt uppe på bergsluttningen ligger den lilla gulliga bergskyrkan La Cattolica.

La Cattolica byggdes redan på 900-talet och har en verklig speciell arkitektur.

La Cattolica

Den lilla kyrkan består i princip bara av en mörk sal, det råder fotoförbud men det lilla klostret har en del gamla målningar som pryder väggar och tak samt en stor klocka. Kyrkan blev färdigrenoverad i slutet av 1927 och är fortsatt välbevarad. Den är välbesökt av de lokala och folk utifrån och är tillsammans med sju liknande kyrkor kandidat till att komma med på Unescos världsarvslista. Utsikten är över den sydöstra sidan av Kalabrien mot Joniska havet är inte heller så illa.

Nu på sommaren är floden helt uttorkad men jag har sett bilder från tidig vår och då rinner det vattet vackert ner mot havet. Efter vår lilla tur upp i Stilo kom vi snart ut på den östra sidan och då styde vi bilen norrut mot staden Crotone för nästa övernattning. Här lyckades vi hamna en bit utanför själva staden på ett trevligt hotell och nära havet så att vi kunde ta ett efterlängtat dopp igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio − 6 =