Vår favorit Briatico och Stilo i Kalabrien

11

En av våra absoluta favoriter i Italien är den lilla byn Briatico strax söder om den något större staden Pizzo i Kalabrien.

11

11

11

För fyra år sedan var vi här för första gången och hade bokat boende via Sembo på ett ställe någon kilometer från själva stadskärnan. Då gillade jag inte alls Briatico, men efter hand blev vi mer och mer förtjusta.

För två år sedan var vi återigen på besök och konstaterade vi att det var här nere i Kalabrien som vi trivdes allra bäst. Det är en skön avspänd stil, maten är så otroligt god och stränderna lugna och trevliga. Därför blev det önskerepris även i år. 

11

11

Detta är en typisk Briaticobild – tågbron mot bergen!

11

Solstolar i kvällning!

11

11

11

11

En och annan solnedgång kunde vi också njuta av innan det blev dags för middag och lite senare kvällsglassen på ortens bästa gelateria.

11

11

 Mycket mer finns inte att göra Briatico, men det var just så vi ville ha det!

11

Det är otroligt att detta är ett EU-land, det känns väldigt fattigt och även om jag tycker det ser fantastiskt charmigt ut, kan jag tänka mig att det nog inte är så roligt att bo där. Överhuvudtaget från Neapel och söderut är bostäderna i mycket dåligt skick. Visst finns det fina villor lite här och där, men på många ställen där inte turister är så vanligt känns det rejält fattigt.

11

Dessutom fanns det stora sopberg. I Briatatico kom man och hämtade dem när vi var där, men på den östra sidan var det otroligt mycket sopor som stod utmed vägarna föra att någon gång bli hämtat och man kunde även se en och annan råtta springa över vägen. Vet inte varför det är så här i år,  det kändes otroligt skitigt!

11

Så fort vi lämnat Kalabrien blev det betydligt renare och soporna var som bortblåsta!

11

På Hotell Costa Azzurra har tiden stått still, här ser allt likadant ut sedan vi var här första gången 2007 och tittar man på de tavlor som hotellet har sparat sedan 1950-talet ser man att inte mycket har hänt sedan dess. 

 11

 Efter fyra dagar var det dags att lämna Briatico för att köra över bergen mot den östra sidan. Då och då stannade vi till för att njuta av naturen och tystnaden.

 11

Ett riktigt mysigt ställe är STILO – här har vi stannat förut och i år tog vi en riktig promenad genom bygränderna!

11

11

11

11

11

11

Underbart kallt vatten från bergen – förmodligen drickbart.

11.

11

Högt uppe på bergsluttningen ligger den lilla gulliga bergskyrkan La Cattolica, som vi äntligen besökte.

11

La Cattolica byggdes redan på 900-talet och har en verklig speciell arkitektur.

11

11

11

11

Denna speciella byggnad består bara av ett rum och är betydligt mindre inomhus än vad man kan tro. Det rådde dessutom fotoförbud där inne, men det lilla klostret har vackra målningar samt en makalös utsikt över sydöstra Kalabrien med Joniska havet i bakgrunden.

11

Nu på sommaren är floden helt uttorkad men jag har sett bilder från tidig vår och då rinner det vattet vackert ner mot havet.

Efter vår lilla tur upp i Stilo kom vi snart ut på den östra sidan och då styde vi bilen norrut mot staden Crotone för nästa övernattning. Här lyckades vi hamna en bit utanför själva staden på ett trevligt hotell och nära havet så att vi kunde ta ett efterlängtat dopp igen! 

Relaterade inlägg

  • Inga relaterade inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − åtta =