Helsingborg september 2012

Det kändes riktigt lyxigt att lämna Stockholm en tidig fredageftermiddag för en helg nere i Skåne och Helsingborg. Vi verkligen älskar att åka bil – gärna långt, så de ca 59 milen från Vallentuna ner till Helsingborg är bara skönt, att äntligen få sitta ner och njuta av det underbara att få åka bil.

Boende på Marina Plaza

Väl framme i Helsingborg checkade vi in på Hotel Marina Plaza, där jag bokat rum till ett fint specialpris från booking.com. Alltid nice att bo billigt på fina hotell, dessutom fick vi ett trevligt rum högt upp med stadsvy och även en liten hamnglimt. Det bästa med hotellet är närheten till det mesta och särskilt Knutpunkten där färjorna till Helsingör går ifrån.

Utsiktsvy från rummet.

 Efter en skön kvällspromenad i stadskärnan somnade vi gott, i sköna hotellsängarna.

Utflykt till Helsingör

Efter en riktigt god hotellfrukost hyfsat tidigt på lördagmorgon, begav vi oss raskt iväg mot Danmark och mysiga staden Helsingör. Under 80 & 90-talen vallfärdade folk dit, mest för de billiga dryckerna, men även en del mat var lite billigare, vill jag minnas. Men det var då, nu är ju den svenska kronan betydligt svagare än den danska och sedan länge har intresset svalnat för shopping i Helsingör.

Tomt på Knutpunkten strax före klockan nio, kan det bero på att man inte öppnar butikerna förrän klockan tio i Helsingör en lördag? Nåväl skönt att nästan vara själva på stora färjan Aurora.

 Var 20 minut går färjorna till och från Hbg / Hör. Det tar även 20 min att åka över med färjan och det är ju lite synd eftersom det är så mysigt att åka över sundet. Det var förstås ganska folktomt i Helsingör, men det gjorde absolut inget, bara skönt att strosa runt utan att slippa trängas med andra.

 Blomstertorget är alltid lika underbart att få njuta av.

Lördag förmiddag och torget i Helsingör- glansdagarna är sedan längesedan borta.

  Jodå det säljs fortfarande drycker av olika slag och kanske var det något som var billigare i Helsingör än i Sverige. 

 Efter lite shopping åkte vi tillbaka till Helsingborg och då passade det förstås utmärkt med den obligatoriska räkmackan (som smakade bättre förr) och självklart den smarriga ölen, som fortfarande smakar väldigt bra.

Sevärdheter på Kullahalvön

Senare på eftermiddagen begav vi oss norrut mot Kullahalvön. Vi gjorde förstås några stopp utmed kusten där vi bland annat besökte Höganäs Outlet, där man kan fynda billiga Iittala och Höganäsprodukter som glas, porslin och massor av andra köksprylar.

Ett annat stopp som också är ett måste är ju förstås vackra Krapperup, med en liten men mycket sevärd och välvårdad trädgård, särskilt på våren då rhododendrona blommar för fullt. Men även nu i september är parken så vacker, det finns även många olika sorters rosor som forfarande blommar.

Inte så långt från Krapperup ligger ännu en riktig pärla. Precis innan Mölle svängde vi av mot Arild och körde vidare mot Skäret, där det finns ett helt fantastiskt mysigt ställe – Flickorna Lundgren.

Här står det mer om dess gulliga historia – Flickorna Lundgren

Jag är egentligen ingen fikamänniska, men här på Flickorna Lungren släpper alla hämningarna och vi fullkomligt vräkte i oss svindyrt, men så supergott kaffebröd – hembakade toscabakelser och de underbart goda vaniljhjärtana! 

Den hemgjorda jordgubbssaften vill man heller inte missa, det blir en fin avslutning på kaffestunden. Ja helt utan att tänka på några dieter, åt vi nöjt upp allting förstås.

Efter allt det söta kände vi för lite promenad och körde tillbaka mot Mölle och in på naturreservatet Kullen. Det blev väl inte världens längsta promenad precis, men väl uppför trapporna till Kullens fyr. Tyvärr var fyren obemannad och man kunde inte komma ut högst upp, vi fick hålla till godo med andra plan inomhus istället.

Molnen hopade sig ute på havet.

 

Det var mycket vi ville hinna med under denna helg och när vi åter kom tillbaka till Helsingborg kom vi på att vi missat vår fina gamla badplats ute vid Rydebäck, strax söder om Helsingborg. Solen kom åter fram så vi körde förstås ner till havet och konstaterade att det fortfarande är en riktigt fin strand i Rydebäck och att man dessutom har fått en jättefin lång brygga rätt ut i sundet – häftig!

Ett kort stopp hemma på hotellet innan det återigen var dags att skynda ut – kvällen avrundades med middag på färjan Aurora.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

8 + 12 =