Highway 1 – Hearst Castle

Highway 1 är full med fantastiska sevärdheter. En av dem är Hearts Castle, ett sagoslott högt upp med magisk utsikt över kullarna och havet. På vår roadtrip ner mot Los Angeles passade vi på att besöka tidningskungen William Randolph Hearst palats, men som han själv kallade för ”the ranch”.

Trots att jag hört att man absolut ska boka ”tur” innan man kommer dit, gjorde vi inte det, utan chansade lite. Väl på plats vid informationscentret, fanns det platser kvar till oss och vi blev rekommenderade att ta ”the grand rooms tour”, för 25 dollar per person. Då får man en guidad tur både utomhus och i många av de stora sällskapsrummen, samt se en film om hur familjen levde under deras storhetstid på trettio och fyrtiotalet. Vi och ett gäng på cirka 25 personer hoppade på en buss som tog oss ett par kilometer upp genom ett vackert landskap på ganska smala och lite slingrande vägar, för att besöka William Hearst fantastiska hem.

Väl uppe vid Hearst Castle kunde vi njuta av den underbara luften och solsken med utsikt över böljande kullar i det storslagna landskapet. Vi började den guidade turen i den magnifika trädgården och fick veta att mångmiljonarvingen William Randolph Hearst som även gjorde sig en egen förmögenhet genom att ge ut dagstidningar och andra tidskrifter, hade fått ärvt egendomen San Simeon när hans mor dog 1919. Han började bygga slottet och anlägga parken som en hyllning till modern. William Hearst var en stor personlighet och var gift med artisten Millicent Willson. De hade tre söner och en av dessa var pappa till den kända kidnappningsoffret Patricia ”Patty” Hearst, som blev kidnappad 1974 och anslöt sig till sina kidnappare och rånade en bank. Hon fick 35 års fängelse, men benådades efter en tid i fängelset. Mycket har skrivit som Patty Hearst, som är en intressant historia i sig. Många av besökarna i vår grupp var väldigt intresserade av henne och guiden berättade att hon ofta var här på Hearst Castle under sin tidiga barndom.

Hearst förvandlade egendomen till ett underbart påkostat paradis. På den 51 hektar stora parken finns solfjäderspalmer, italienska cypresser och över 200 år gamla ekar som fraktades hit för enorma pengar. Vackra antika statyer pryder terasserna och några av de förnämsta är fyra statyer av en egyptisk krigsgudinna.

Den så omtalade Neptunus bassängen var tyvärr under renovering då vi besökte Hearst Castle, men man kunde förstås ana hur vacker den är fylld med vatten. Marmorn i den 32 meter långa poolen kommer från Italien och det var viktigt att få den exakta nyansen nu då den renoverades. Det grekiska tempelpelarna som prydde bassängen var hur häftigt som helst och man kunde nästan se hur den rika amerikanska och europeiska kändiseliten som ofta kom och besökte Hearst låg och slumrade i skuggan av tempelpalatset.

William R Hearst bodde den första tiden med sin familj i en av de mindre villorna medan det stora huset Casa Grande byggdes. Hela bygget startade 1919 och byggdes i etapper fram till 1947, det ritades av arkitekten Julia Morgan som studerat i Paris. Hennes största problem med detta enorma bygge var att frakta upp allt material på de små smala vägarna som leder upp till egendomen och att Hearst själv ofta ändrade sina planer i sista stund. Materialvalet var för det mesta äkta vara och var enormt kostsamt.

Trädgården eller snarare parken var verkligen ett litet paradis och både luften och temperaturen kändes perfekt. Så lagom svalkande och betydligt soligare än nere vid havet ett par kilometer bort, där dimman så ofta gör vädret lite mulet och trist.

På residenset stora ägor anlade Hearst en 51 äktar stor park där förutom bassängen och tennisbanor även inrymde världens största privata zoo – Camp Hill, med plats för över 300 exotiska djur. Hearst älskade att vara ute i naturen, han lät anlägga en täckt ridväg så att han kunde rida i alla väder. På hans ägor hade det funnits både lejon, björnar, leoparder, giraffer som kunde röra sig relativt fritt.

När huset äntligen stod helt klart 1947 hade den över 8000 m2 stora byggnaden 165 rum, en 155 m2 stor inomhuspool, egen biograf samt en vinkällare på 800 m2.

Efter vår utomhusguidning fick vi äntligen kliva in slottet. Man kan välja på sex olika guidade turer och vi gick den som man rekommenderade oss – de stora sällskapsrummen. Vi fick bland annat se, festsalen med sin franska eldstad från 1500 – talet. Den vackra matsalen med det långa renässansbordet och katedralstolarna, där väggarna pryddes med dyrbar konst.

Hearst hustru hade lämnat egendomen ganska tidigt då maken höll sig med älskarinna och det var här som Hearst levde med sin älskarinna skådespelerskan Marion Davies. Paret höll hov i över trettio år med många av den tidens kändisar, det var glamour och de bjöds flott och överdådigt, vilket till sist resulterade att Hearst hade stora skulder då han dog 1951. Redan 1947 drabbades han av dålig hälsa och lämnade Hearst Castle för att bosätta sig sina sista år i Beverly Hills. Slottet med all mark donerades till den kaliforniska staten som en slags avbetalning på Hearst skulder. 1958 öppnades Hearst Castle för allmänheten.

 På 20-talet hade huset hela 200 telefonapparater.

Efter guidning på slottet blev det filmvisning med film från förr om hur familjen levde här med alla djur omkring sig på de stora ägorna.

Visst var det otroligt påkostat och säkert många dyra renässansmöbler, konstverk, vackra böcker och fantastiska salar. Personligen tyckte jag att det var alldeles för pråligt och väldigt mörkt, därför kändes det lite skönt att komma ut igen och åter njuta av den ljuvliga trädgården.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − elva =