Dallas – Southfork

Dallas – Souhtfork/Texas 1978- 1991

(visades i Sverige 1981 -1993)

På vår roadtrip i USA  2014, var det ett absolut måste att besöka inspelningsplatsen Southfork i tv – serien Dallas. Jag hade under åttio och tidigt nittiotal följt serien slaviskt. Jag tror inte jag missat ett enda avsnitt och hade alltid lovat mig själv att den dag jag kommer till USA och Texas så ska jag till varje pris besöka Southfork i Dallas.

Sagt och gjort, det blev till sist ett besök på Southfork, men då hade mitt intresse svalnat rejält för både tv-serien och de rollkaraktärer, som jag för länge, länge sedan varit så tokig i. Visst ändrar man sig genom åren, idag tittar jag knappt alls på tv och följer definitivt inga tv-serier, men Dallas var 1981 något helt nytt med lyxliv, pengar, snygga människor, intriger utöver det vanliga och det låg lite i tidens anda efter sjuttiotalets lite tråkiga ”lika för alla tänk”. Ja jag var nog inte den enda som var fascinerad.

En annan anledning till mitt tappade intresse tror jag var för det ”Nya Dallas” som startade upp under 2012, var så uselt dåligt att jag faktiskt bara såg några enstaka avsnitt och ganska snart lade man ner serien för gott, då Larry Hagman alias JR gick och dog. Utan JR, inget Dallas!

Som jag skrivit om tidigare höll det dock inte på att bli något Southfork för vår del, då det tog betydligt fler timmar än vad vi tänkt då vi körde från den lilla landsortsstaden Vicksburg i delstaten Mississippi. När vi anlände hotellet i Plano strax utanför Dallas vid 16 – tiden på eftermiddagen visade det sig att Southfork stängde redan klockan 17.00 och dagen därpå som var en söndag var det stängt. Vårt späckade schema tillät inte några extradagar, resplanen var ganska hårt pressad ändå, ja det är mycket man vill göra och se. Nu gick det ju bra och vi hann med dagens sista visning innan de stängde för helgen.

Den guidade turen var i mitt tycke bra, men innehöll några delar som jag tyckte var onödiga som att t.ex. stanna till i en butik för att köpa souvenirer från tv-serien Dallas och annat krimskrams. Vi var ett gäng på cirka tjugo personer som fick stiga på ett litet tåg för att åka runt på ägorna. Jag antar att det var för att turisterna inte skulle vara i vägen på den stora ranchen som var i bruk av arrendatorer.

Familjen som ägde Southfork under denna tid (1978-1991) hyrde ut utomhusmiljön. Skådespelarna bodde i husbilar och vi fick berättat för oss att man endast hade inspelningstid under vissa delar av året. Familjen själva var då på semester, vilket säkert var perfekt för dem under alla de år som serien spelades in.

Nu förtiden är Southfork (husdelen), ett museum över den gångna tiden, en rik affärsman ( ny familj) köpte ranchen efter det att den första serien slutat. Familjen bodde här ett tag, men tyckte att det blev alldeles för många turister som kom för att se var inspelningarna gjordes, så man tröttnade och sålde.

Efter det att vi farit runt en stund på ägorna var det dags att besöka huset inomhus. Inne i huset gjordes inga inspelningar utan alla inomhusscener gjordes förstås i Hollywood. Man hade istället försökt återskapat inomhusrekvisitan på detta museum så att man nästan kunde känna att man var hemma hos familjen Ewing.

Poolen på Southfork var ständigt i händelsernas centrum. Under alla de år serien pågick var det många slagsmål som resulterade i ett och annat ofrivilligt dopp med kläderna på, men även många härliga dagar då drinkarna flödade i  ett solvarmt Dallas. Visst var igenkänningsfaktorn hög då vi i på riktigt fick se denna så kända pool, men så liten den var, inte alls som jag upplevde den i tv-serien.

 

Här saknas bara de gula dynorna till stolarna, annars såg det precis ut som i serien.

Tv- serien handlade ju inte bara om livet på ranchen, det var nog oljan som kanske var det mest spännande, särkilt för JR, som var den elakaste av dem alla. Den godaste måste ha varit mamman Miss Ellie, som inte såg något ont i någon av sina söner, trots att det hettade till precis framför ögonen på henne.

Helt plötsligt visade det sig att hon hade ytterligare en ”son” nämligen styvsonen Ray, som varit ranchens förman, han blev så småningom son till Miss Ellies och maken Jock, hur?  Ja det kan man undra. Ray fick ett ganska stort utrymme i serien då han först prasslade med Jr:s brosdotter Lucy i starten av serien, men sedan tillhörde han familjens goda sida då han uppförde sig och gifte sig med Donna, som försvann och så kom Jenna, som blev kär i Bobby då Pamela hade stuckit, men som kom tillbaka och ja, hur gick det sen? Vem var egentligen Lucys pappa och mamma, har för mig att även pappan hörde till familjen Ewing på något sätt och utifrån alla lite konstiga familjeband kunde historien leva vidare med nya intriger.

Southfork var ett fantastiskt ställe, vackert och lugnt, men det ville ju Jr Ewing ändra på, han ville ha allt! Både ranchen, oljeföretaget och kvinnorna – det känns lite konstigt eftersom Jr var en gammal gubbe och inte alls lika snygg som brosan Bobby. Bobby var dessutom den goda brodern och gjorde alltid sitt bästa.

Under den guidade turen fick vi mycket ”egentid”, för att bara flanera runt både utomhus och inomhus. Kanske var det inte så imponerande som jag trott, huset var inte särskilt märkvärdigt och såg slitet ut, film är ju film och bilder förskönar ju verkligheten en del.

Hur som helst var det såklart jättekul att få se Southfork i verkligheten, en härlig ranch som nu har gjort sitt!

(Några av bilderna är tagna av Cristopher H från 2009)

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 − elva =