Sportlov i Israel – Eilat

Det var riktigt skönt att lämna ett kallt Stockholm för en sportlovsvecka i Israel, men att resa samma lördag som sportlovet startar än ingen höjdare. Trots att vi rest från hemmaflygplatsen Arlanda många gånger har jag aldrig varit med om det kaos som rådde då vi anlände dryga två timmar innan avfärd lördagmorgon. Jovisst var det sportlov och det kändes som hela Stockholm skulle ut och flyga, köerna för incheckning och bagdrops var oändliga, och helt ostrukturerade. Det var betydligt fler människor än SAS-terminalen klarade av och då man heller inte verkade ha tillräckligt med personal för att strukturera upp de olika resorna. Nåväl efter dryga en och en halvtimme i incheckningskö och säkerhetskontroll var det bara att rusa till gate. Vi kunde pusta ut och njuta av att vi äntligen var på väg.

SAS direktlinje Stockholm – Eilat/Israel är mycket smidig. På bara knappt fem timmar kom vi ner till  behaglig värme på ca 25 plusgrader och det kändes onekligen väldigt lyxigt med tanke på det iskalla väderläget som passerade Sverige under vecka nio.

Vi hade ingen möjlighet att boka transfer hemifrån då vi reste utan charterpaket, vilket kanske var dumt då jag såg att resenärerna med Airtours kunde hoppa på bussen som stod och väntade med guide och allt. Vi tog en istället en riktigt dyr taxi ( 750 kr), men man kunde förstås tagit flygbussen som gick till hotellområdena  runt om i Eilat, för en ganska billig peng. Vi hade dock inte tålamod att vänta, så det kändes okej att betala för de 45 km och 40 minuterna som det tog att ta sig från flygplatsen till hotellet i Eilat.

Taxiresan från flygplatsen Ovda till Eilat går genom stenöknen kilometer efter kilometer. Mot den västra sidan ligger Egypten bakom stängsel och redan här kände vi den mäktiga känslan av Mellanöstern, med Jordanien till öster och strax sydost ligger ju även Saudi Arabien.

Väl framme i Eilat checkade vi in på ett förbokade hotell, som ligger mycket bra till i Eilat, både nära Marinan och den stora shoppinggallerian Ice Mall. Inget strandläge denna gång, men med ca 10 – 20 minuters promenad genom ett trevligt shoppingstråk och hotellområde kändes detta helt okej. Hotellet höll även med gratis solbäddar på två olika beacher, vilket var ett riktigt plus.

 Priset för denna resa under sportlovsveckan var ca 8300 kr per person och då ingick flygresa och hotell med något uppgraderat rum och all inclusive. Jag var verkligen skeptisk till all inclusive – paketet, av erfarenhet från fjolårets resa i Jordanien där maten inte var något vidare, men det visade sig att här var det ändå lite bättre än jag trott, eftersom maten var hyfsat varierad och med en hel del att välja på. Både mat och dryck är väldigt dyrt i Israel och andra svenskar vi träffade tyckte att maten inte alls var något speciellt för det pris som man betalade. Själva åt vi en liten mindre lunch i Jerusalem som gick på ca 500 kronor för två personer.

Däremot var hotell Leonardo Privilege ingen höjdare trots bra poäng på Tripadviser. Jag var lite orolig över att boka hotell i kategorin trestjärnigt plus, då det kan bli lite hur som helst. Min erfarenhet av denna kategori är lite blandad, för ofta beror det ju på personalens engagemang hur man trivs och kan därmed har överseende med de materiella skavankerna. Tyvärr var det inte rummen som var värst på detta hotell utan den inställning som personalen hade, de satt mest och tittade i  sina mobiler och orkade knappt titta upp om man behövde fråga om något. Nåja vi överlevde en vecka men detta var tydligen inget ovanligt att personalen på hotellen i Eilat både var nonchalant och otrevliga, något som vi på detta sätt aldrig tidigare stött på.

Liten men fungerande balkong med plats för en och halv person.

Vi bodde i  den östra delen av Eilat ganska nära gränsen till Jordanien. Området är avspänt och lugnt, men med flera stora hotellkomplex.

Februari – mars är en helt perfekt och underbar tid att vistas här i norra Röda havet. Vädret är nästan alltid soligt här, men kan givetvis skifta från lite kyligare till rejält hett under sommarmånaderna. Nu fick vi flera dagar med över 25 grader och mot dem 30 under eftermiddagen och trots att jag är en liten badkruka tyckte jag det var helt okej att bada bara man kom i. Kvällstid blir det dock lite kyligare då det kan behövas en tröja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva + 1 =