Vi besöker Jerusalem

Efter att vi lämnat Döda havet var det knappt en timme att köra upp till Jerusalem, den totala reselängden från Eilat till Jerusalem är ca 34 mil. Under bussresan guidade vår chaufför oss, men när vi kom fram till Jerusalem bytte vi till en ny guide som skulle ta oss genom den gamla staden Jerusalem.

Vi fick verkligen en helt fantastisk dag, egentligen var det meningen att vi skulle ha besökt Jerusalem dagen innan. Nu blev vi ju dissade och lite tur var det eftersom det då hade ösregnat i de norra delarna av Israel med översvämningar och stillastående köer mot Jerusalem. Dessutom var flera viktiga kyrkor stängda i protest mot en lagändring i fastighetslagen som skulle ge  israeliska myndigheter rätten att konfiskera mark som tillhör kyrkor. Detta gällde bland annat den Heliga gravens kyrka som anses vara platsen för Jesu korsfästelse och som hör till de viktigaste helgedomarna. Alltså den kyrka som var absolut ett måste för oss att besöka.

Precis samma dag som vi anlände hade man som på beställning lyckats lösa konflikten och den Heliga gravens kyrka var åter öppen och som detta inte var nog fick vi strålande sol under hela dagen.

Vid tolvtiden kom vi fram till Jerusalem. Vi hade fått information om att det skulle vara betydligt kallare här än i Eilat, kanske en skillnad på hela tio grader, men det visade sig att det var dryga 20 plusgrader och ganska likt vädret i Eilat.

Vi startade den guidade turen vid Jaffaporten och Jaffa gate, där man faktiskt kan skymta en svensk flagga uppe på hustaket, det är Swedish Christian Study Centre, som har sin mötesplats därNär vi anlände Jerusalem var vi rejält hungriga, ja hela gänget faktiskt. Vi hade fått en frukostbox med oss från hotellet, men den var uppäten sedan länge och innehöll ganska mycket sött så vi behövde verkligen mat. Vi kom precis vid lunchtid och alla de snabbmatställen som guiden försökte få in på var fullsatta, så vi måste skynda vidare utan mat. Lite surt och dåligt planerat av guiden kan man tycka eftersom jag blir rejält grinig utan mat, men jag hittade ett äpple i ryggan och orkade med den tre timmar guidade turen i den gamla staden.

Några kastade sig över fikabröd, men det är inte min grej, åtminstone inte till lunch. Vi tog oss in i en labyrint av gångar med mängder av små souvunirbutiker och massor av folk förstås.

Vi kom fram till Heliga gravens kyrka, även kallad för Uppståndelsekyrkan, som ligger nära kullen Golgata och som enligt forskare ska vara platsen för Jesus korsfästelse och enligt den kristna traditionen där han uppstod igen. Kyrkan ligger i det gamla kristna kvarteret i Jerusalem och har sedan 300-talet varit en pilgrimsplats för kristna.

Mycket folk var det förstås när man kommer mitt på dagen, kö till allt, det kändes lite halvt hysteriskt men såklart så intressant och overkligt, här känns som tiden stått still. Att fota var inte så lätt då det var svårt att få lite utrymme för bästa bildvy.

Vi lämnade  den Heliga gravens kyrkan och vandrade åter in i labyrinterna. Det var mycket att se i alla de många och långa gångarna som är omöjligt att få grepp om under ett par timmar.

Vi promenerade mot de judiska kvarteren.

Vi kom fram till denna fantastiska målning som föreställer Cardo som var huvudgata i Jerusalem för 1500 år sedan, området utökades på 500 – talet söderut av bysantinske kejsaren Justinianus till det som i dag är de judiska kvarteren.

Målningen, som finns i den del av det bevarade Cardo, har gjorts av den franska konstskolan Creation de la Cite, som föreställer det bysantinska Cardo och skildrar, förutom livet på huvudgatan, hur en bysantinsk flicka lämnar ett granatäpple till en pojke från 2000 – talet. Så underbar! Jag hade verkligen svårt att få nog av denna målning.

Idag är Cardo en av de viktigaste attraktionerna i de judiska kvarteren. Här ligger nu en shoppinggata full av konst och andra varor.

Många krig har man haft i Israel och som en påminnelse har man i denna fastighet satt upp ett vapen, kanske för att visa att man ständig är på sin vakt.

Otroligt spännande att vandra runt i alla trånga och lite mystiska gångar.

Vi kom fram till nästa sevärdhet som föreställer en vacker menora tillverkad i vår tid för att kunna användas om ett nytt judiskt tempel kommer i bruk. Organisationen Tempelinstitutet, har låtit tillverka ljusstaken och ställt ut den till allmänheten. Vänder man sig om har man utsikt mot Västra muren /The Western Wall  eller Klagomuren som den kallades för tidigare. I bakgrunden av västra muren ser man det vackra guldfärgade taket som tillhör Klippdomen även kallad Klippmoskén, som är en muslimsk helgedom i Jerusalem.

Efter att ha passerat dagens första och enda säkerhetskontroll, kom vi in till Västra muren. Muren är delad i två delar, den vänstra och betydligt större delen är till för männen att använda för bön, medan den mindre delen till höger är till för kvinnor.

En verkligen speciell plats, många människor från världens alla hörn samlas mot en mur, ber och stoppar små lappar med önskningar eller annat, ja vad vet jag, i murens sprickor.

I och med besöket vid västra muren var vår tre timmar långa guidning slut. Vi var mycket nöjda med turen genom gamla staden men kanske hade vi ändå kunnat börjat med en lättare lunch, det hade inte tagit så lång tid om det hade bokats några bord på något falafel-ställe. Nåväl vi överlevde och till sist kastade vi vrålhungriga ned på första bästa snabbmatställe och fick in veckans bästa måltid.

Resten av eftermiddagen tog vi det lugnt flanerade på egen hand bland genom de judiska kvartet tillbaka mot Jaffa porten. Vi tittade till staden utanför muren och tog en kaffe i det lite mer moderna shoppingkvarteret som ligger precis utanför den gamla staden.

Vi lämnade Jerusalem vid 18 – tiden på eftermiddagen och var tillbaka 22.30 på hotellet. Det blev en lång dag, men absolut värt den långa resan, dessutom kostade utflykten endast ca 790 kronor per person, otroligt schysst pris, i det så annars dyra Israel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 8 =