IsraelMellanöstern

Utflykt till Döda havet

Ett måste under vår resa i Israel är förstås att besöka Jerusalem och efter lite strul kommer vi till sist iväg. Egentligen skulle vi ha kommit iväg redan dagen innan men vi glömdes helt enkelt bort och får istället göra resan till Jerusalem dagen därpå istället. I resan ingår ett stopp vid  Döda havet.

Länge har jag gått och fantiserat om att få flyta runt som en kork i det salta vattnet och nu är det dags att få uppleva det så omtalade Döda havet och kanske våga sig på ett dopp om det inte är för kallt. Jag är ingen vän av kallt vatten och går gärna inte i om det är under 25 grader.

Stranden är inte alls av sand, det är bara salt, överallt.

Döda havet

Cirka tjugo mil från Eilat stannar vi till vid en spa – anläggning vid den södra delen av Döda havet. Här får vi möjlighet att ta oss ett dopp i det extremt salta sjön. Salthalten i Döda havet är  33,7 % , alltså en av världens saltaste sjöar, ( ett snitt av alla världens hav ligger på 3,47%). Det är saltbergen och sjöns höga avdunstning tillsammans med den ringa nederbörden som gör att vattnet blir så salt. Vi får även veta av vår guide att Döda havet drastiskt sjunkit undan de senaste 20 åren och det kommer förmodligen inte finnas kvar något vatten i sjön inom 80 år.

Stranden är jordens lägsta plats under havsnivån och det största djupet i sjön ligger på hela 378 meter. Det finns inget liv i sjön eftersom det är omöjligt för fisk och växter att leva här och något fågelliv är det inte heller, ganska dött med andra ord.

Många regler att följa vid dopp i Döda havet!

Stranden består av saltkristaller långt upp på land. Det är inte alls dumt att använda badskor.

 Jo, nog flyter badgästerna som korkar.

Nöjda att få göra ett besök vid Döda havet och konstatera att det är en mycket speciell plats. Det är riktigt häftigt besök. Efter ett par timmar med lite fika åker vi vidare mot Jerusalem.

Denna typ av getter finns det gott om och de är fridlysta  i Israel. 

Vi åker vidare mot Jerusalem via Västbanken och Palestina och därefter åter in i Israel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 + 7 =