Utflykt till Döda havet

Ett måste under vår resa i Israel var förstås att besöka Jerusalem och efter att inte blivit upphämtade vid hotellet som bestämt morgonen innan så kom vi dagen därpå till sist äntligen iväg till Jerusalem med ett stopp vid Döda havet.

Cirka tjugo mil från Eilat stannade vi till vid en spa – anläggning vid den södra delen av Döda havet. Här hade man möjlighet att ta sig ett dopp i det extremt salta sjön. Salthalten i Döda havet är  33,7 % , alltså en av världens saltaste sjöar, ( ett snitt av alla världens hav ligger på 3,47%). Det är saltbergen och sjöns höga avdunstning tillsammans med den ringa nederbörden som gör att vattnet blir så salt. Vi fick även veta av vår guide att Döda havet drastiskt sjunkit undan de senaste 20 åren och det kommer förmodligen inte finnas kvar något vatten i sjön inom 80 år. Stranden är jordens lägsta plats under havsnivån och det största djupet i sjön ligger på hela 378 meter. Det finns inget liv i sjön eftersom det är omöjligt för fisk och växter att leva här och något fågelliv är det inte heller, ganska dött med andra ord.

Många regler att följa vid dopp i Döda havet!

Stranden består av saltkristaller långt upp på land, så man behöver verkligen använda badskor.

 Jo nog flyter badgästerna som korkar.

Fantastiskt att besöka denna sjö som jag längtat så länge efter att se och nu var vi här och det är verkligen en speciell plats. Efter att ha njutit av detta salta ställe åkte vi vidare mot Jerusalem med storslagen vy över Döda havet.

Denna typ av getter finns det gott om och de är fridlysta  i Israel. Vi körde vidare mot Jerusalem via Västbanken och Palestina och därefter åter in i Israel.

Fortsättning Jerusalem i nästa inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 2 =