AfrikaAsienMaldivernaMauritiusPlanera resaSeychellernaZanzibar

Mauritius, Maldiverna, Seychellerna eller Zanzibar – Vilken är bästa destination?

Vilken är egentligen den bästa destinationen ute i Indiska Oceanen?

Ja det undrade vi för ett tiotal år sedan. Till en början hade vi en ouppnåelig dröm att kanske någon gång i framtiden få möjlighet att resa till någon av dessa paradisöar.

Som första långväga och mest exotiska destination kom vi i februari 2011 iväg till Mauritius, som blev starten på några fler resor som fanns på vår önskelista. Något år senare gjorde vi nästa drömresa – Maldiverna, en resa som skulle bli svårslagen. Det finns förstås många fler exotiska resmål  men våra drömma var även att besöka Seychellerna och Zanzibar. Vi trodde att det kunde bli riktigt fina resor och som skulle passa väldigt bra att göra när vintern härjade som bäst hemma i Sverige.

Det har ju blivit allt lättare att ta sig ut i världen de senaste decenniet och faktiskt behöver inte paradisresorna vara så mycket dyrare än resor runt Medelhavsområdet. Men det gäller att ligga i, leta flygpriser till bästa möjliga pris samtidigt som det ska vara en smidig resa med hyfsat bra flygtider. Ibland har det gått förvånansvärt lätt men ibland har det varit lite svårare. Det är förstås alltid dyrare vid skolornas lov men är man ute i god tid kan man ha tur vilket vi hade vid samtliga av de resorna som gjordes till paradisdestinationerna som vi besökte under både jullov och sportlovet mellan 2011 och 2015.

Fyra fantastiska resor i Indiska Oceanen och vad tyckte vi – vilken destination var den bästa?

Mauritius – Drömmen blev till verklighet

Vår första längre resa med en flygtid på dryga arton timmar från Stockholm till Mauritius och vi blev inte besvikna, Mauritius var precis så underbart som vi någonsin kunnat föreställa oss. Vi bodde i mysiga Trou d’Eau Douce på östkusten där stränderna är oändliga och Indiska Oceanen precis så varmt och blått att det enda vi nästan gjorde var att bada. Vi mötte en hel del av lokalbefolkningen som bodde i hus utmed stränderna, visst var det en del turister men i stort hade vi väldigt mycket egen plats på de vita, mjuka och fanatiska stränderna. Det bästa med vår resort var gratisbåten till den magsikt vackra ön Ile aux Cerfs, där vi tillbringade en stor del av våra dagar på Mauritius.

Vad var bäst med Mauritius?

Det mesta, men de härliga ständerna och det varma havet samtidigt som Mauritius är en grön och vacker ö där vi mötte en underbar lokalbefolkning. Vi gjorde några utflykter i närområdet och besökte bland annat den livliga marknaden i Flaq och orten Belle Mare. Det hade varit roligt att hyrt bil men vänstertrafiken gjorde att vi använde oss av privatchaufför av bekvämlighets skäl. Vi hyrde även en speedboat och såg vattenfall och lite av Mauritius fantastiska natur.

Hur reste vi till Mauritius?

Vi flög med Lufthansa; Stockholm – Frankfurt – Frankfurt – Port Louis ca 16 timmar.

Läs mera: Mauritius – Vår underbara paradisresa

Maldiverna – En resa jag aldrig vill ska ta slut

Två år senare anlände vi till Maldiverna, vi bodde på en underbar resort och njöt för fullt varenda sekund. Vi  bodde ganska dyrt men ändå prisvärt och här var det perfekt med all inclusive eftersom restaurangpriserna var mycket dyra på vår atoll. Det fanns bara en liten butik med ett mycket begränsat utbud. Det var inte heller så lätt att ta sig till andra atoller om man inte åkt båttaxi vilket gjorde att vi var lite i “händerna” på resorten vi bodde på.

Våra dagar på Maldiverna gick i blått och vitt.  Det enda vi i princip gjorde var att bada, äta, vila och njuta av att det så vackra havslandskapet med de färglada fiskarna. Om man gillar att dyka är Maldiverna ett perfekt resmål.

Vad var bäst med Maldiverna?

Färgerna och det underbara klimatet, även om man inte dyker eller ens snorklar kan man se färgglada fiskar  och simma tillsammans med dem när man badar. Allt var rent och fräscht, maten på den resort vi bodde var hyfsad bra. Kanske var det miljö på ön som bidrog till den exklusiva känslan, att allt både mat och dryck smakade bättre än det nog var.

Hur reste vi till Maldiverna?

Vi flög mycket smidigt med Qatar: Arlanda – Doha ca 6 timmar, ett uppehåll i Doha på ca 2 timmar, Doha till Malé ca 3,5 timme, speedboat ca 1 timme. Totalt: 13 – 14 timmar.

Seychellerna – Stunder i magisk natur

Återigen är vi i Indiska Oceanen, vi landar på annandag jul. Vi har dock ingen tur med vädret som är rejält ostadigt men enligt alla väderappar ska stabilisera sig. Tyvärr får vi bara några dagar som är regnfria men vi trivs väldigt bra på huvudön Mahé. Vi har fixat resan själva och bor trevligt nära stranden i Beau Vallon, men jag går och stirrar mig nästan blind på ortens lyxhotell som kostar skjortan men är det enda hotellet med solbäddar. Annars älskar vi Seychellerna och kommer att resa dit igen.

Vad var bäst med Seychellerna?

Stränderna, klimatet och naturen, trots att vi inte bodde särskilt lyxigt fick vi en fantastisk resa med härliga dagar där vi även hyrde bil och tog oss an vänstertrafiken.

Hur reste vi till Seychellerna?

Vi flög med Ethiopian Airlines; Nedresa från Arlanda till Addis Abeba med ett kort stopp i Wien totalt ca 7 timmar, från Addis till Victoria, ca 3 timmar. Tyvärr hade hemresan ett längre stopp i Addis på över sex timmar, jag mår fortfarande illa när jag tänker på flygplatsen i Addis Abeba. Det finns givetvis många andra möjligheter att flyga till Seychellerna, men här var det priset som fick styra lite och trots lite trauma från flygplatsen kändes det som en prisvärd resa.

Zanzibar – Kanske en av världens vitaste och mjukaste stränder?

Det är alltid mycket dyrare att tillbringa sin ledighet vid jul och nyårshelgen, men ett år lyckades jag hitta en bra resa till Tanzanias härliga paradisö – Zanzibar. Vi bodde på den östra sidan på ett och samma ställe under hela vår vistelse, vi trivdes riktigt bra även om vi borde ha testat lite fler orter på ön. Maken tog dykcertifikat och jag slappade mest på den underbart vita och mjuka stranden, man kan lugnt påstå att vi njöt av varenda sekund.

Så här i efterhand lär många faror lurat bakom knuten. Innan våra avresor läser jag alltid på vad som gäller för den destinationen som jag ska resa till på UD:s Resklar – app, då  (2016) rekommenderade inte några andra vaccinationer än en twinrix – vaccination, vilket jag givetvis har. Vaccination mot gula feber och malaria – profylax struntade vi i. Vi använde heller inget myggmedel men märkte inte av några myggor alls. Självklart kan läget förändras snabbt, det är bra att uppdatera sig inför varje resa för att ha koll på vad som gäller för stunden.

Vad var bäst med Zanzibar?

De vita vackra stränderna och det helt perfekta vädret, knappt ett enda moln på över tio dagar. Varmt och gott hav, trevligt boende och fina utflykter.

Hur reste vi till Zanzibar?

Vi hade en schysst resa med KLM; Start Arlanda – Amsterdam ca 2 timmar ; Amsterdam – Nairobi ca 7 – 8  timmar , Nairobi – Zanzibar, 1 timme, totalt 15 – 16 timmar. Vi hade ett tajt flygschema där vi i princip fick springa genom pass och säkerhetskontroller, men som gick vägen på allra bästa sätt. Hem flög vi samma väg men med lite mer utrymme för eventuella förseningar.

Vilken destination är bäst?

Det är svårt att svara på denna enkla fråga. Mitt svar varierar lite efter humör, alla fyra destinationer är helt fantastiska.

Nummer ett är nog ändå Maldiverna, därefter är det riktigt svårt för mig att uttala mig om vilken destination som är nummer två och så vidare, men som jag känner idag är det kanske ändå Seychellerna som tvåa, därefter Mauritius eller kanske Zanzibar.

Beroende på vem man är, vilka intressen man har är det svårt att säga vilken destination som är bäst för alla. Jag kan känna att Maldiverna passade mig just då men imorgon kanske jag prioriterar en annan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − femton =