Israel – En utmärkt destination på sportlovet!

Israel visade sig vara både en utmärkt och prisvärd destination att resa till under sportlovet om man nu som jag är tvungen att ha semester då.

Flygresan

Direktflyg med SAS (i år 2018) på knappa fem timmar och med mycket bra flygtid för både avresa och hemresa, då vi reste ut klockan 10.00 från Arlanda och reste hem 16.45 från Eilat. Ett tips är att boka transfer om man reser med charter eller tar den lokala bussen som går för en billig peng till hotellområdena runt om i Eilat. Taxi kostade 750 kronor enkel, vilket jag tycke var i dyraste laget för en resa på 40 minuter.

Eilat

Orten ligger vid Röda havets norra spets, med Jordanien som granne i öster och Egypten i söder. Själva Eilat ser kanske lite tråkigt ut, men är vackert på sitt sätt då det ligger nedklämt mellan de rödfärgade bergen i Aqababukten. Orten är uppbyggd av hotell och särskilt vid havet, ligger hotellkomplexen på rad, här finns även Marinan och en hel del butiker och restauranger.

 Gillar man att sola och bada är Eilat helt perfekt då vädret redan i februari och mars för det mesta är soligt och upp mot ca 25 plusgrader, alltså inte för varmt eller för kallt. Röda havet är ju känt för sitt fina kristallklara vatten med både dykning och snorkling som populära aktiviteter, men även en sådan som jag, tyckte det var helt okej att ta sig ett dopp. Det var uppfriskande och skönt när man väl doppat sig, kanske en temperatur mellan 22 och 25 grader.

Förutom bad och sol är Eilat mycket promenadvänligt. Många och långa promenadstråk utmed havet, som gjort för både promenader och jogging.

Shopping

Vid Marinan finns många uteserveringar, restauranger, snabbmat, barer och olika butiker. Det finns några mindre shoppinggallerior, men den mest sevärda är den stora gallerian Ice Mall. Förutom att det finns mängder av butiker av olika slag så är Ice Malls huvudattraktion den stora isrinken. Här kan man hyra skridskor och ta en sväng om på isen, vilket känns exotiskt i Eilat.

Kings City är en pampig byggnad men tyvärr nedlagt. Det hade förstås varit kul att gå in i denna byggnad som ska ha varit ett nöjespalats, men nu fick nöja oss med att titta från utsidan.

Sevärdheter nära Eilat och utanför

En av anledningarna till att vi reste till Eilat var att vi så gärna ville komma till Jerusalem och Döda havet, det är en perfekt dagsutflykt som kanske hade varit optimal med en övernattning i Jerusalem. Jag kan varmt rekommendera denna tripp, även om gemensam bussresa egentligen inte är min grej, men ibland är det ändå ett bra alternativ, då vi också fick en utmärkt guidning under hela resan. Jag skulle också gärna vilja besöka Tel Aviv, men för mig är det en destination som jag skulle kunna tänka mig som en weekendresa.

Vill man inte åka så långt från Eilat finns det spännande platser på närmare håll. Är man intresserad av havsdjur finns det bland annat Underwater Observatory och Dolphin Reef, vid det senare ska man kunna möta delfiner som lever fritt och all kontakt med dem ska ske på djurens egna villkor. Vi såg även att det fanns seglarkurser för ungdomar, som verkade vara en otroligt populär aktivitet då hela bukten fylldes med små optimistjollar.

 Inte långt från Eilat finns flera intressanta nationalparker med sevärdheter från antiken och ännu längre tillbaka. Själva besökte vi Timna Park men inte långt från Timna ligger även Red Canyon. Tar man sig med buss eller hyrbil norrut finns flera religiösa och historiska platser, som till exempel sjön Gennesaret eller Galileiska sjön, som är Israels största sötvattensjö. Eller så tar man sig en tur Nazaret och bebådelsekyrkan. En annan intressant plats är Masada som är en antik fästning belägen på ett nära 400 meter högt platåberg i Negevöknen 5 km väster om Döda havets sydspets.

Sevärdheterna är många och vi hade nog behövt ännu en vecka för att se ännu mer.

Säkerhet

Många rynkade lite på näsan då jag nämnde att vi skulle resa till Israel, med tanke på säkerheten. Enligt Utrikes Departementet bör man inte vistas närmare än 40 km från Gaza samt att iaktta försiktighet också i Gazas bredare närområden.

Vi märkte inga oroligheter alls under vår vistelse, Eilat kändes lika lugnt och säkert som vilken destination som helst ute i Europa. På vissa gallerior fanns det säkerhetskontroller vid entréerna som man var tvungen att  gå i genom, men som alltid vid utlandsvistelse är det förstås viktigt att hålla sig uppdaterad om säkerhetsläget via UD:s utmärkta app UD Resklar.

 

Högtider

Vi anlände en lördag vilket vi var lite bekymrade över då det stod i vår hotellvoucher att incheckning var först klockan 21.00 på grund av sabbat. Vi mailade vårt boende om detta men fick inget svar och när vi anlände var det inga problem att checka in trots att klockan inte var mer än halv sex. Däremot serverades middagen något senare än vad som utlovades, vilket inte hade någon större betydelse för oss. I övrigt kan det vara bra att känna till att den den judiska vilodagen Shabbat firas varje vecka från solnedgången fredag kväll och sträcker sig fram till efter solnedgången på lördagen, då tre stjärnor kan synas på himlen. I praktiken innebär det inte så mycket för oss turister förutom att maten på hotellets restaurang kändes lite avskalad då hotellets goda omeletter och en del varmrätter inte serverades på grund av vilodagen. Många affärer hölls också stängt och det var allmänt ganska lugnt och skönt.

Prisläge

Eilat är en prisvärd destination då det gäller flyg och hotell, men att leva i Israel är ganska dyrt. Vi hade valt hotell med all inclusive, vilket jag var ganska skeptisk till, men som visade sig vara ekonomiskt fördelaktigt då vi hade bra och variationsrikt matutbud. Prisläget i Israel är dyrt och de svenskar, särskilt barnfamiljer vi träffade och som valt att bo på hotell utan måltider suckade över de mycket dyra restaurangbesöken, utan att äta något utöver de vanliga.

Se alla inlägg om Eilat – Israel:

Snart sportlov och resa bokad

Sportlov i Eilat – Israel

Utflykt i  Eilat – Underwater Observatory

Utflykt i Eilat – Timna Park 

Utflykt till Döda havet

Vi besöker Jerusalem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 − 3 =