Roadtrip i Norge med hund

Ofta tänker jag tillbaka på vår roadtrip i Norge som vi gjorde sommaren 2012. Vi hade våra två hundar med oss, en liten cocker och en stor golden retriver och det var sannerligen ingen lätt resa trots att våra hundar ändå sedan tidigare var ganska luttrade bilåkare. För oss var det full fokus på att jyckarna hade det bra men som vanligt när vi bilar blir det rejäla bilresor, som hundarna klarade fantastiskt bra. Det var många mil och timmar i bilen på lite halvdana vägar men med så vackra vyer, att det absolut inte gjorde så mycket att det gick lite långsamt särskilt uppe i Nordnorge.

Vad krävdes för att bila med hund i Norge?

Att resa med hund kräver en hel del planering i form av hotellbokning för hund, check med jordbruksverket eller tullverket för vad som gäller när man ska ta hund med utomlands. Till Norge är det ganska enkelt att ta med hund då det bara behövs avmaskning av dvärgbandmask. I dag (2018) behöver man ett pass som fixas hos veterinären, jag fick ett pris idag (2018) på ca 880 kr för eu-pass, samt tabletter för avmaskning till golden retriver, kanske kan man hitta detta billigare utanför Stockholm.

Ett annat problem för oss när vi reste med hund var att hitta restauranger eller mat, då det inte alltid var helt okej eller snarare var det mycket svårt att ta med hund. Vi ville heller inte låta hundarna sitta kvar i bilen då vi kommit fram till kvällens destination när vi skulle äta middag, därför blev det en hel del hämtmat, vilket i och för sig var helt okej. När det var frukostdags vilket ofta ingick i vårt hotellboende, åt vi i omgångar, jag tog en härlig långpromenad med hundarna medan maken åt frukost i lugn och ro, sedan var det min tur, för ”snabbfrukost”, innan vi fortsatte resan.

Resplan

Vi startade med vår egen bil i Vallentuna strax norr om Stockholm och körde upp till Umeå där vi bokat vårt första boende. Morgonen därpå körde vi mot Kiruna på långa vägar genom skogar men snart kom vi in i fjällvärlden. När vi lämnade Kiruna morgonen därpå körde vi mot Narvik i Norge, vi stannade till i Abisko och Riksgränsen. Innan Narvik tog vi av norrut på E6:an mot Alta med en övernattning i en lekstuga i orten Birtavarre, vi startade tidigt i Birtavarre för att ta oss mot Nordkapp, en tripp på ca 46 mil som tog oss nära 7 timmar.

Högakustebron eller Vedabron över Ångermanälven, mellan Kramfors och Härnösands kommuner. Grymt vacker!

Otroligt vackra Kiruna Kyrka som nu ska bli nedmonterad och uppsatt på annat ställe, ca 2025 – 26.

Hundrum

Många hotell tar emot hund men man måste nästan alltid fråga eller anmäla detta vid bokningen. Flera gånger har vi fått riktigt dåliga rum och ofta rökrum vilket jag reagerar kraftigt på då jag inte är rökare själv. Det går ofta bra att prata med personalen vid framkomst eller förstås klaga, ibland har vi fått bytt rum eller fått tillbaka någon hundralapp lite då och då. Jag betalar gärna lite mer för att få ett bra rum även om man har hund med.

Norkapp platån 2012

 Närmaste vägen till Nordkapp går egentligen via Finland men då måste hunden vara vaccinerad mot rabies. Detta kändes inte aktuellt då det ändå gick bra att köra via Riksgränsen och in i  Norge, det blev något längre men fungerar bra.

I Nordkapp bodde vi i en trevlig stuga, helt perfekt för hund, men alldeles intill campingen ligger ett hotell som serverade mat i härlig och nordlig miljö. Vi försökte snacka in hos oss för att eventuellt kunna ta med hundarna i en liten hörna av restaurangen, men var det bara ett tvärt nej! Nåväl vi blev vana och lärde oss att det nog alltid blir ett nej, trots att jyckarna var väl socialt anpassade. Vi hade med oss flera engångsgrillar som fungerade utmärkt men såklart hade det varit så gott att få äta middag på en häftig restaurang i denna så underbara miljö.

Väder och vind

Uppe på Nordkapp hade vi  tyvärr otur med vädret, det blev en rejält mulen kväll och trots utlovad midnattssol kändes det inte som att ljuset blev ljusare här än nere i Stockholm. Vädret…alltså! Dagen därpå steg vi upp redan före klockan sex och körde upp mot Nordkapp igen och fick vackert väder och känslan av att ha varit här, var oslagbart.

Vi lämnade Nordkapp och fortsatte mot Vardö. I min värld är det något av det häftigaste jag gjort, bara så magiskt och trots lite slit med hundarna var det så fint att de var med, lite sånt man minns resten av livet.

Nästa Ryssland

Vi hann även med Norges sista utpost mot Ryssland – Kirkenes där vi bodde i stuga precis vid den ryska gränsen. Det hade varit så roligt att fortsatt mot Murmansk, men med hund och allt, var det bara att vända om mot Karasjok, mitt i Finnmark. Vi körde på den norska sidan trots att gps envist ville få in oss i Finland eftersom det är den närmaste vägen.

Söderut

Vi lämnade Finnmark och tog oss via Trömsö ner till Lofoten och längst ut bodde vi i den lilla byn Å. Här serverades underbar fisk och vi var förstås förpassade till utomhusserveringen och det var kallt, men som lite plåster på såren bjöd man på kaffe.

Strax innan Å ligger färjelägret där båten till Bodö går. Vi hade förbokat överfarten och den enda oro jag kände var om vi kunde ta med hundarna på båten, då de annars skulle få sitta tre – fyra timmar ensamma i bilen utan tillsyn. Nu fick de följa med men de fick endast vistas längst ner eller utomhus  och det gungade ganska rejält, men allt gick väl.

Det blev totalt 14 nätter på resande fot genom Norge och trots lite slit med hundarna var detta en av de bästa bilresor jag gjort. Vackra Norge, det är nästan så att man skäms att vi inte gjort denna resa tidigare, men bättre sent än aldrig, såklart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × tre =