Rom till Sorrento

rom

Efter vår lilla extratripp på ca 30 mil i Pisa gick det undan på autostradan ner till Rom. Lite bökigt var det då vi körde in i Rom mitt i bästa kvällsrusning, men till sist kom vi fram till hotellet som jag hade bokat hemifrån.

rom

Detta Pierre Vacancehotell låg mitt i centrala Rom med närhet till bussar för vidare transport mot exempelvis Vatikanstaten. Det var verkligen toppen att ha med Gps:n här i Rom.

rom

Vi hade två övernattningar i Rom och då vi kom ganska sent var det bara att äta middag på hotellet och sedan planera inför morgondagen då vi skulle göra Rom.

Vi kom iväg till Vatikanstaten redan klockan nio på morgonen, vilket var riktigt bra då vi inte behövde trängas med alltför mycket folk. För att komma in i Vatikanen var det kö som gick ganska snabbt, om man bara var rätt klädd. Inga bara knän för män eller några bara axlar för kvinnor, ja det gällde nog för männen också. Det vaktades noga och det var nätt och jämt att vi kom in då makens shorts ansågs lite för korta, men med lite tjat lyckade vi ändå få komma in i den enorma kyrkan/katedralen.

rom

Här fanns det väldigt många morgonpigga turister och besökare.

Vi tog en snabbtitt och konstaterade att här skulle man nog kunnat tillbringa en hel dag om man nu är intresserad av mässor och andra kyrkliga tillställningar.

rom

Lite tur hade vi med vädret, grått och lagom varmt, det var perfekt för att besöka en storstad.

 

rom

 Vi mötte mängder av människor som var lite senare än oss för dagens Vatikanbesök. Vi tog oss vidare till Spanska trappan, vi testade Metron och den fungerade bra.

rom

rom

 Lite besviken är jag på den berömda spanska trappan, dels har jag varit här tidigare och då kändes den mäktigare, sen har jag sett bilder på trappan prydd i fantastiska azaleablomster. Azalernorna visas ju såklart bara under vårmånaden april, det kan vara bra att lägga på minnet för framtiden. 

rom

Utsikten högst uppe är förstås magnifik.

rom

Inte så långt från Spanska trappan ligger en annan sevärdhet; Fontana di Trevi, som vi också ville se. Det var ju här som Anita Ekberg tog sig ett kvällsdopp!

rom

rom 

  Framför det fantastiska palatset ligger Piazza Venezia Rom.

rom

rom

  rom

rom

Phantheon

rom

Vackra Piazza Navona – Världens vackraste torg?

rom

 Rom är en stad man kan besöka många gånger och för oss var det bara ett litet stopp. Dagen därpå lämnade vi Rom, självklart med hjälp av Gps:n och när vi väl var ute på ringleden runt Rom, så gällde det att bara hålla koll alla bilar, mopeder och motorcyklar runt omkring oss.

sor

sor

Vårt första stopp denna dag var La Serra – en svenskby dit jag kom på min allra första semesterresa utomlands 1971. La Serra ligger i Baia Domizia i provinsen Campanien, som är en riktig svenskby från 1968. Idag kan man boka här lite billigare om man är fackansluten eller har ett Coopkort, då får man rabatt för att bo i deras trevliga bungalowby. Ja redan 1971 var detta ett ställe för fackanslutna semesterfirare och man kunde boka resa med resebyrån RESO om man inte var anhängare i facket.

Vi skulle ju inte bo där i år, jag var bara lite intresserad av hur det nu såg ut.

sor

En del kände jag förstås igen trots att det var länge sedan sist! Det blev en snabbtitt innan det var dags att köra vidare mot Sorrentohalvön och Vico Equense.

sor

Tidig eftermiddag nådde vi den vackra staden Vico Equense någon mil från Sorrento ute på Sorrentohalvön. Vi checkade in på hotel Astoria, inte världens bästa hotell men med ett hyfsat pris och ett perfekt läge blev eftermiddagen en riktig höjdare.

sor

En fantastisk framsida, men vårt rum låg tyvärr på baksidan, ja så går det om man inte är så nogräknad när man bokar hotell.

sor

Vi hade hela eftermiddagen framför oss och begav oss iväg med tåg till Sorrento. Väl framme i Sorrento kastade vi oss över en glass.

sor

sor

sor

 Väl tillbaka i Vico Equense blev det en underbar middag med grillad fisk!

sor

sor

sor

Fortsättning – Sicilien