Briatico till Roccella Jonica via Stilo

 Briatico

Ännu en ny morgon och utsikten från vår balkong var svår att lämna men en liten utflykt till grannstaden Tropea ville vi gärna hinna med.

Briatico

Tropea

Till Tropea kan man faktiskt åka charter har jag för mig. En verkligt trevlig och mysig liten stadskärna. Det skall även finnas dykmöligheter i närheten och stranden verkar vara italienskt välordnat.

Tropea strand

Det hade varit en regnig morgon men nu tittar solen fram och snart kommer här att vara fullt med turister.

Tropea

Briatico

Tillbaka till Briatico så fick även vi en underbar dag på stranden.

Briatico port

Italien 09 1

Tyvärr hade vi bara bokat två nätter eftersom syftet med denna resa var att få stanna några dagar på den östra sidan av Kalabrien – Joniska havet.

Lite på måfå hade vi valt ut orten Roccella Jonica – där fanns absolut inget – förutom en gigantisk strand samt HAVET!!! Detta kändes helt rätt för två år sedan när vi bara körde genom, tänk att få tillbringa sin semester här – att få äga en hel strand!

RJ

Vägen dit från västra sidan kan man göra på (minst) två sätt; antingen den enklaste, dryga timmen från Briatico på fin motorväg genom berg och dalar, eller den lite mer dryga vägen via STILO. Den vägen är den längre och den ska man naturligvis välja om man vill ha lite äventyr på smala och krokiga vägar. Uppe i bergen möts man av underbar natur och en total tystnad, trodde det inte fanns en sådan tystnad. Några timmar extra tar det att köra över Stilo, men är man inte rädd för serpentinvägar ska man absolut välja denna krokiga väg. Här finns även ett par intressant bergsbyar att stanna till i, som t ex Serra San Bruno, som är betydligt större än Stilo.

Stilo

Väl i Stilo som är en helt underbart vacker liten by med massor av fantastisk arkitektur, verkligen värd ett besök.

Stilo

  

Stilo

Arkitekturen är verkligen speciell i Stilo Tornen byggdes på 1000-talet.

Stilo

Längst upp något ovanför den ordinarie byggnationen ser man en liten borg med fem torn Cattolica som byggdes redan på 900-talet. 

 

Stilo kyrka

 I Stilo heter kyrkan San Francisco och är från 1400-talet. Ingen särskild kyrka i sig, men den var öppen för allmänheten och jag gillar   att besöka kyrkor utomlands.

Stilo torg

Bara 45 minuter cirka från Stilo når man havet och italiens östra sida, det var bara att hoppa in i bilen igen.

Stilo

 Den östra sidan av Kalabrien var ju ett oskrivet blad, jag har verkligen sökt och sökt fakta, reseupplevelser, bloggar men inget, inget har jag hittat! Då blir man ju ännu mer nyfiken….!

RJ

Nåväl – nu vet jag, det är lite annorlunda. Hit åker man verkligen inte, om man vill ha det livat. Här är väldigt lugnt och det är förstås strandliv som gäller. Hotellpriserna är lite billigare än på västkusten men det finns inte mycket att göra om man inte själv har egna idéer. Här njuter man av det lilla. Det finns ett par intressanta bergsbyar runt om att beskåda och då bör man ha bil.

  271

Vi hade bokat in oss strax utanför Roccella Jonica som är en lite större ort med stadskärna och det finns en hel del hotell. Jag hade bokat ett hotell precis vid havet eller man nådde havet genom en liten tunnel som gick under huvudvägen och järnvägen.

 274

298

Hotell Kennedy

Kennedy

Fyra nätter hade vi bokat i Roccella och det kändes lite sådär kan jag erkänna, vet inte varför det blev såå många nätter, det hade räckt med två. Lite delade meningar råder om detta i familjen, jag kan ha fel – det är visst helt okej här i Roccella, särskilt hotellet gillade vår 16-åring. Jag erkänner att jag tycker mycket bättre om den västra sidan av Italien, men jag skulle inte vilja ha den här resan ogjord.

Mat

God mat på semestern är ju bland det viktigaste och ja visst den är bara helt underbar! Var man än befinner sig i södra Italien får man otroligt vällagad mat, fisk som kött eller väljer man en pizza får man en fullmatad sådan.

Mat

 En förmiddag när vi låg och solade som bäst kom det plötsligt in ett riktigt oväder, med åska och ösregn. Ja vad gör man då? Tur att vi hade bil, vi beslöt oss för att dra ner till den absolut sydligaste delen av Italien och hamnade i Stracia. Här var vädret varmare trots att det bara är ca 10 mil mellan orterna, men lika ödsligt. Vi tog oss naturligtvis en titt då vi åkt genom hela Italien kändes det förstås roligt att även se den sydligaste delen.

323

Det kändes ganska fattigt och här fanns absolut ingen turism.Vindarna från Afrika drog in och det blev väldigt hett. Vattnet var varmt och kristallklart.

320

307

Det finns säkert roligare ställen än de vi hittade här i södra Italien, vi körde inte till Reggio Calabria eftersom det är en riktigt storstad med flygplats och allt. Vi vände om och körde tillbaka till Roccella för att kolla in utsikten.

304

347

Vi tog bilen upp till den absolut högsta punkten i Roccella för att kunna se hela den fantastiska utsikten över stora delar av den östra sidan av Kalabrien.

331

333

Ett åskväder drog in när vi stog uppe på toppen och njöt av vindarna från bergen.

340

341

354

Sista kvällen i Roccella rustade man för bröllop – vi var inte bjudna men kunde beskåda allt från vår balkong, allt på första parkett. Nästa morgon var det dags att lämna Roccella, resan börjar närma sitt slut.

Fortsättning följer – Amalfi