Amalfi

Amalfi 360

Efter fyra dagar på den östra sidan vid Joniska havet körde vi tillbaka mot västkusten och norrut. 

Vi startade hyfsat tidigt söndagmorgon från Roccella för att ta oss upp till Amalfi, en resa på 45 mil. Det skulle gå snabbt eftersom vi skulle köra motorväg i princip hela vägen. Bara de sista 2,5 milen gick utmed Amalfikusten.

Vägen från motorvägen till vårt förbokade hotell som ligger Praiano visade sig var allt annan än enkel bilväg. Vackert – men smalt och väldig krokigt och söndageftermiddag med massor av helgfirande italienare, i bil och på vespa eller moppe. Med hjärtat i halsgroppen lyckades vi till sist lokalisera en skylt där vårt hotell skulle ligga – Villa Bella Vista!

amalfi

När skylten väl var hittat gällde det att även hitta hotellet och var gjorde man av bilen? Det var bara att kliva ur bilen och leta sig ner i smala gränder med trappor – massor av trappor. Det var jobbigt nedför, men ännu värre uppför förstås – men värt allt slit!!!

362

När vi lyckats bära ner allt vårt bagage från bilen, parkeringsplatsen låg långt från hotellet, möttes vi av ett hotell med en helt fantastisk utsikt över hela Amalfibukten & Sorrentohalvön. Mmmm – underbart!

 376

Vi hade ett dubbelrum med extra säng då vi är tre i familjen Bilresa. Till detta trippelrum fanns en fantastisk terass med den otroliga utsikten, det gick att skymta Capriklipporna på lite håll.

378

364

Längst ner, minst 1000 trappsteg ner ligger en liten badplats, ganska trång men väldigt häftigt att bada i det kristallklara och ganska varma Medelhavet.

363

Denna plats är en av resans riktiga höjdpunkter, här är såå otroligt vackert och visst det är ju känt sedan länge att Amalfikusten är ett riktig fint resemål och nu fick jag se det med egna ögon.

Det är inte det lättaste att komma ner till badvikarna och att parkera bilen är nog den tuffaste utmaningen här på Amalfikusten. Bilar stod parkerade precis överallt, det var och ganska tuff terräng nerför att ta sig ner till havet från bilvägen. Stannar man i de orter som ligger utmed kusten finns det små badstränder men även väldigt mycket bilar. 

 365

Vårt hotell var verkligen inget lyxhotell, jag hade försökt hitta ett prisvärt hotell men inte ge avkall på utsikten. Och det var helt perfekt, ett familjeägt pensionat med den italienska genuina charmen. Nu var vi inte helt ensamna svenskar här – faktiskt hade ett par andra familjer hittat hit och de verkade njuta lika mycket som vi.

367

Framåt kvällen serverades middag ute på terassen och jag tror alla hotellets gäster hade tackat ja till denna middag utan att ha en aning om vad det skulle kosta.

mobilbild amalfi

I skymningen strax efter klockan 20.00 serverades en fyrarättersmiddag, sånt tackar man verkligen inte nej till, särskilt inte med den fantastiska utsikten över havet.

mob am

Så enkelt, bara lite sallad och några morotsskivor med en god dressing.

mobil ama

 Allt smakade underbart gott, särskilt i denna miljö och det blev inte så dyrt ca 20 euro + dryck per person och det var det verkligen värt.

Efter maten blev det en kortare promenad för att kolla om bilen stog kvar i riktigt utförsläge.

402

375

Ny morgon och vi skulle åka vidare till Florens, en ganska lång resa särskilt när vi inte visste riktigt hur lång tid det skulle ta från Amalfi till motorvägen. Visst är det bra med GPS, men man kan inte alltid lita på den, ibland måste man vara lite observant på hur det ser ut på papperskartan. Denna lite omorderna karta är inte heller så uppdaterad som man skulle önska, ja man får manfår helt enkelt gissa lite.

421

Amalfi

För att komma ut till närmaste motorväg litade vi på GPS:n och den tog oss över bergen, tidvis på väldigt smal väg.

Napoli

När vi väl kom ut på motorvägen till Florens (Firenze), var det inga problem att hitta. Att köra i storstad är däremot alltid en utmaning, trots GPS kan det vara svårt att hitta hotelldestinationen. Vägar läggs om och helt plötsligt är det enkelriktat och de nya vägarna är inte uppdaterade i GPS:n.

Florens

Vi hittade fram till vårt superschyssta hotell Rosso, mycket prisvärt och med sin placering på Piazza Maria Novella hade vi nära till alla sevärdheter. Nu när vi bara skulle stanna en natt kändes det som ett måste att bo centralt.

08

I Florens är det inte så lätt att hitta parkeringsplats, när vi checkade in fick vi lämna bilen till en helt främmande kille som skulle ta den till ett garage – rekommenderat av hotellet förstås, men det kändes lite så där att bara lämna ifrån sig bilen. Tyvärr fanns inget annat val då det verkligen inte fanns något annat alternativ – priset; 30 euro per natt, skönt att bilen också fick en natt i lyx!

10

Vi bodde precis vid Piazza Maria Novella som har en fantastisk kyrka.

11

Här står några bilar parkerade men inte länge till, jag har sett många bilar bli bortbogserade eftersom de står lite fel – det kan bli dyrt.

mn

Massor av turister liksom vi var i denna underbara och riktigt häftiga stad – Florens!

Fortsättning följer – Florens