Vardö – Lofoten

 12

 Vi lämnade under förmiddagen Vardö och fick köra tillbaka på E75 på Varangerhalvön och in mot Varangerfjorden som glittrade så vackert i solen. Efter dryga sju mil kom vi fram till den lite större staden Vadsö som har egen flygplats. Där inhandlade vi dagens lunch som ofta bestod av färska frallor, något gott pålägg samt kaffe. Ganska snart kom vi ut i ödemarken igen och under dagens resa som bara var 24 mil unnade vi oss en rejäl promenad utmed Varangerfjorden i strålande solsken.

12

 12

Tyvärr varade inte det fina vädret så länge snart mulnade det på rejält. Det var synd eftersom allt blir så mycket vackrare när det är fint väder. Snart var vi åter ute på E6:an som har sitt slut eller början i just Kirkenes.

12

När vi närmade oss Kirkenes blev vädret allt sämre och regnet hängde i luften och kanske vad det därför som gjorde att Kirkenes inte imponerade på mig. Trist och grått, helt utan charm, ja det kändes tråkigt och mycket Ryssland över orten, trots att den lilla staden ligger så fint vid havet. Modernt men fult, ingen genuin bebyggelse utan mest betong, ett torg, några hotell och ett inomhuscentrum. En hamn förstås, men helt utan känsla. Det var ingen vidare recension av mig men tyvärr det var så jag kände.

12

Nåväl det känns ändå bra att ha varit här och trots min förutfattade mening om hur det ser ut i Ryssland skulle det varit spännande att fortsatt in i detta intressanta land men det får bli en annan gång.

12

 Till höger ligger ett modernt inomhuscentrum.

12

Vi hade bokat en stuga alldeles vid ryska gränsen där tillbringade vi resten av eftermiddagen med en titt på gränsstationen och på kvällen klättrade vi så högt upp vi kunde på ett berg för att kunna se in i Ryssland. Vi såg ingen skillnad på Norge och Ryssland bara skog så långt ögonen räckte.

12

12

Morgonen därpå vaknade vi av att det smådugga. Dagens bilresa var inte så lång trots att vi skulle köra den något längre vägen i Norge på E6:an istället för att åka via Finland mot Karasjok. Istället för 26 mil, blev det ca 7 mil längre på väg som var helt okej. Vi skulle köra söderut mot Finnmarksvidda och jag hade bokat övernattning i Karasjok en ort mitt i ingenstans eller en ort i väldigt mycket natur!

12 

12

Efter en ganska behaglig bilresa med många vackra forsar, fjordar och en del skog förstås kom vi fram till Hotell Rica i Karasjok alldeles intill samemuseet.

 Denna bilresa gick ju med hundsällskap och vi satte alltid deras behov i första hand. Detta innebar en hel del middagar på hotellrummet då hundar aldrig är välkomna på restauranger och ibland blev det någon tråkig grillrätt från grillköket/pizzerian från ortens pizzeria. 

12

 I  Karasjok fanns en superhäftig restaurang i en lappkåta alldeles intill hotellet givetvis fick inte vi tillträde dit då det inte var tllåtet att ha med hund men ett tips till den som kommer dit utan hund – den verkade riktigt mysigt!

12

Vi besökte i alla fall Karasjoks samemuseum även om mitt intresse inte är så stort kring detta var det intressant att se hur livet i samevärlden fungerade. Ville man dessutom handla någon sameprodukt typ renskinn eller varmare klädesplagg var man säker på att få betala betydligt mer här än om man stannade utmed E6:an i nordvästra Norge.

12

 Efter vår måltid gjorde vi Karasjok det tog inte så lång tid ortens stora behållning måste vara älven Karasjohka som nu när solen tittade fram såg underbart inbjudande ut. Visst hade man kunnat ta sig ett dopp men det var iskallt.

12

12

Och här står alla snöskotrarna – snart är det vinter, jippi!

12

 Eftersom vi nu reser med hund var det bestämt att vi bara skulle resa i Norge och det gjorde att vi var tvugna att resa tillbaka E6:an mot Alta för att komma ut mot Lofoten. De flesta som gör denna Norgetripp tar ju kanske Finland norrut och Norge söderut, för vår del gjorde det inte alls något eftersom det är så fantastiskt vackert uppe vid Altatrakten.

Dagens resa blev alldeles för lång eftersom jag hade bokat Tromsö inte så smart om man ser på kartan men vid ett svagt ögonblick hade vi väl tyckt de skulle vara skoj att besöka denna vad jag hört så vackra stad. Tyvärr var detta en riktigt miss då regnet återigen stod som spön i backen och dimman gjorde det omöjligt att se någonting.

Resan mellan Karasjok och Alta började med mycket skog, men ju närmare Alta desto mer dramatisk fjäll/bergskedja.

12

1212

Vid lunchtid var vi framme i Alta, där var det dags att besöka vinmonopolet, inte kul eftersom det verkligen är svindyrt med vin i Norge, eller väldigt billigt i Sverige, beroende på hur man ser det. En box vin från systembolaget med ett pris på strax under 200 svk fick man ge ca 360 nok för.

Fram till lunch brukar det alltid vara härligt att åka bil men sen blir det trots den vackra E6:an lite segt. Vi gjorde ett stopp uppe vid Gildetun för att köpta två renfällar som var betydligt billigare här än på andra platser vi stannat på. Dessutom bjöd denna plats på en fantastisk utsikt helt klart värt en rast.

12

12

Många timmar i bilen med halvtråkigt väder men dessa platser är ju vackra ändå. Nästan nio timmar tog dagens resa och när vi äntligen kom fram till hotellet var vi förstås mycket hungriga och kastade oss ner till hotellrestaurangen på hotell Scandic Tromsö.

 12

 Tromsöbron och dagens middag en riktigt blodig fin bit oxfilé, mums!

12

 Nästa morgon fortsatte med en del regnskurar. Dagens etapp var också lite väl lång med dryga 54 mil då vi skulle ända till sydspetsen på Lofoten.

Man kan ju tycka att vi inte skulle ha bokat alla hotell hemifrån men då vi reser med hund var detta nödvändigt. Det är inte många hotell som tar emot hundsällskap så det gick inte riktigt att ta det som det kommer samt att det var ganska fullbokat just vid denna tid. Men förmodligen hade det inte varit några som helst problem att hitta boende utmed vägen vi såg många skyltar där man kunde hyra campingstugor. Däremot brukar ju hotellen ockra priserna när man står i dörren och behöver boende för en natt.

Framåt lunchtid började vi närma oss Lofoten. Vi skulle köra tills vägen tog slut där ligger den lilla fiskebyn  – Å!

12 

12

Vackert som det är blev dagens långa bilresa riktigt njutbar, men det kändes skönt när vi äntligen nådde fram till vårt boende för natten. Å – Rorbuer Brygga och Restaurang.

12

 12

12

Äntligen kom solen tillbaka och vi fick en härlig kväll i detta mysiga fiskeläger. Dessutom åt vi en underbar fisk serverad utomhus vi var naturligtvis de enda gästerna som satt ute och trots att det var ganska kallt smakade maten så himla gott att det inte gjorde ett dugg. 

12

12

Det är Hälleflundra som hänger i fiskkroken.

12

Efter en god middag och en riktig långpromenad utmed klipporna somnade vi gott på detta mysiga ställe. Nästa morgon tog vi ännu en promenad och njöt av allt det vackra innan vi körde den knappa kilometern till Sörvågen där vi bokat färja till Bodö.

12

Fortsättning följer Lofoten – Vikhammer