Bila på Kreta

Höstlov på Kreta!

14

Höstlovet 2014 gick till Kreta!

14

Det är så skönt att få komma iväg på lite semester så här på senhösten. I år blev det Kreta, fick för mig att det skulle vara så roligt att återkomma dit efter nitton år. Sommaren 1995 tog vi med oss våra tre barn som då var mellan nio och nästan två år, vi hade en härlig badsemester även om vi på barnfamiljers vis inte hade en lugn stund. Nu är det annorlunda och man kan lugnt konstatera att Kreta finns kvar och det såg ungefär ut som vi minns det.

Vi hade köpt flygstolar hos Airtours och bokat hotell med booking och när vi kom till Chania stod vår biluthyrare med en väntande hyrbil. Allt gick som planerat och vi kom fram sent på kvällen till den lilla badorten Chrissi Akti.

14

Tyvärr började det inte så bra, vädret var det sämsta tänkbara vår första morgon. Både åska och ösregn men som tur slutade lagom till morgonpromenaden.

14

14

Vår gamla restaurang hade blivit betydligt större! Men stranden var sig lik nere vid viken vid Chrissi Akti, strax utanför Chania.

14

 

14

14

Vårt gamla hotell fanns kvar och hade inte förändrats så mycket.

14

Vi lämnade Chaniaområdet och körde österut mot Agios Nikolaos där vi bokat hotell för tre nätter. Vi hoppades förstås på lite sol, men väderprognosen för denna vecka såg allt annat än solig ut, men hoppas kunde vi förstås!

14

14

14

För nitton år sedan var vi inte så sugna på utflykter med turistbuss men jag minns tjatet om Knossos – ”inte åka från Kreta utan att sett Knossos”, kan jag fortfarande höra reseledarens från Apollo säga. Nu var vi här och jag kan verkligen påstå att vi gjorde helt rätt att inte ta våra tre kids med oss hit. Riktigt tråkigt ställe, men förstås fantastiskt att se om man är intresserad av arkelogiska platser. Palatset ligger strax utanför Heraklion, det finns bra med parkeringsmöjligheter och även restauranger och toaletter.

14

14

14

14

Det bästa med Knossos var att solen kom fram och det blev så himla skönt. Vädret höll i sig och när vi kom fram till Agios Nikolaos kändes det lite sommarlikt.

14

Vi bodde en bit utanför staden och det är ju på gott och ont. Prisvärt hotell med all incklusive med bra parkeringsmöjligheter, men aningens tråkig då det inte fanns något att göra utom att vila, vilket vi i och för sig verkligen behövde men jag saknade ialla fall staden. Nu hade vi ju bilen som vi använde alla dagar ändå så att vara på hotellet en liten stund på eftermiddagen och kvällen gjorde inte så mycket. 

14 

14

14

14

14

14

14

Fint badställe!

14

14

14

Kreta är ju en ganska liten ö men ändå rätt stor, eller stor men liten – hur man nu vill ha det! Det finns mycket att se och man skulle kunna tro när man läser kartan att det inte är så långt att köra, men vägarna är till och från ganska smala och krokiga så det tar tid att köra runt.

14

Vi startade vår tredje dag med att köra ner på södra sidan på Kreta och hamnade i staden Lerapetra, riktigt charmig ställe. Solen kom fram och vi kastades oss ner på stranden strax utanför orten. Äntligen sol!

14

14

14

Även dagen därpå tog vi oss ner mot södra sidan och stannade till utmed kusten för att njuta av solen.

14

Vi beslöt oss för köra lite längre och hamnade Makrygialos, ett charterställe men som nu var alldeles lugnt och tyst. Bara ett fåtal turister och invånarna själva som flanerade runt i den mysiga lilla orten.

14

 

14

14

14

14

Vi stannade till för lite lunch, njöt av solen, värmen och havets förstås!

14

14

14

14

Vi lämnade mysiga Makrigialos, körde lite nordost innan vi vände tillbaka mot Agios Nikolaos. Vi hamnade högt upp i bergen där det ät riktigt fint!

14

14

14

Tystnaden här är magisk, helt otroligt att dessa platser finns! Vi såg kyrkan på långt håll och beslöt oss för att ta oss dit. Sista vägen dit var knappt farbar med bil, men vi lät bilen stå och gick upp den sista biten.

14

14

14

14

14

14

Nästa morgon lämnade vi östra Kreta i strålande sol. Vi var ju tvungna att stanna till i Agios Nikolaos som verkade vara en riktigt fin stad alldeles vid havet.  

14

14

14

Eftersom solen var lite nyckfull denna vecka passade vi på att stanna till på stranden strax utanför Rethymnon. Tyvärr varade detta fina väder inte så länge, när vi kom fram till Chania på eftermiddagen kom det regn igen.

14

Efter regnet fick vi se regnbågar!

14

Jag hade bokat hotell någon mil utanför Chania i en liten ort Kolymbari. Hotellet hade dock stängt för säsongen så vi hade blivit ombokade till ett annat som visade sig vara ett riktigt toppenställe.

14

14

14

14

14

14

Väl på den västra sidan av Kreta ville vi ju självklart besöka Elafonissi igen. Vi besökte”Kretas Maldiverna” för nitton år sedan och då var det augustihett, alltså helt perfekt för en heldag på stranden. Elafonissi är verkligen värt ett besök och faktiskt är det lite likt Maldierna med sitt turkosblå vatten och den nästan kritvita mjuka sanden. 

14

14

Vägen till Elafonissi är fortfarande densamma även om man påbörjat en ny väg lite här och där. Vägen går genom små byar och som är ganska smala och krokiga. Denna årstid var det lugnt och i var nästan ensamna ner mot havet.

14

14

14

14

Dryga timmen tog det oss att ta oss ner till Elafonissi.

14 

14

14

14

Tyvärr varade inte vårt fina väder längre än till lunchdags, det blev dessutom lite kallt så man kan säga att vi var här och vände. Nåja någon timme på den fantastiska stranden blev det innan vi åter körde över bergen tillbaka till Chania – tur att vi gillar att åka bil!

14

14

14

14

Nästa dag var vår sista och det dåliga vädret höll i sig. Vi hoppades att solen ändå skulle komma fram en liten stund när vi bestämde oss för ett annat badparadis, Falasserna som inte låg så långt bort från oss.

14

14

14

Falassarna är ett verkligt fint ställe även om det är lite stenigt här och var. Faktiskt fick vi sol i hela fyra minuter innan det mulnade till ordentligt och vi beslöt oss för att köra mot den lilla staden Kissamos.

14

14

14

Resten av dagen öste regnet ner och vi fick softa på hotellet, (äntligen) fick man läsa och njuta en hel eftermiddag innan det var dags att återvända till Stockholm igen.

14