Death Valley National Park – Kalifornien

16

16

Inte långt från Stilla Havet ligger Kaliforniens heta öknar som till exempel Mojaveöknen och Death Valley. Vi beslöt oss för att ta en närmare titt på den sistnämnda Death Valley – Dödens Dal som har några av västra halvklotets högsta temperaturer. Bara ett par timmars bilfärd från Los Angeles svängde vi av huvudvägen och letade oss in i Death Valleys Nationalpark. Parken sträcker sig cirka 22 mil på bägge sidor om dalen ligger höga berg, fantastiska klippor med utsikt över de brännheta saltslätterna, medeltemperaturen ska vara en av jordens högsta med 57 grader i skuggan som uppmättes 1913.

16

16

Jag hade gjort en liten färdplan över några utsiktsplatser som jag gärna ville se. Vi skulle börja med det stora fältet med böljande Sanddyner norr om Stovepipe Wells. Växlande vindar blåser ihop sanden till dynernas klassiska halvmåneform. Tyvärr var det en bra bit att gå och det kändes inte som att det skulle fungera att vandra i den temperatur vi hade mitt på dagen. Vi körde förbi och fota lite på håll men det är inte riktigt samma sak som att ge sig ut för att beskåda på plats. Det står tydligt i min guidebok att man inte ska besöka Death Valley under sommarmånaderna den bästa tiden för att göra ett besök här är mellan oktober – april för att klara av att vandra i detta landskap.

16

16

16

Vi kom som högst upp i 122 fahrenheit, vilket ska motsvara ca 50 grader, men det var i solen så något rekord var det inte trots att det var fruktansvärt varmt. Vi körde vidare mot Badwater men började bli hungriga och som tur var så hittade vi både restaurang och bensinstation på samma ställe. Det var inte så tätt mellan stationerna här i Death Valley så det gällde att passa på.

16

I Badwater som är den lägsta punkten på västra halvklotet tog vi ändå mod till oss och gick ur bilen för en kort promenad på den plats där man faktiskt ska kunna steka ägg direkt på marken. Marktemperaturen är hela 50 procent högre än lufttemperaturen vilket ska göra detta möjligt. Vi hade inga ägg med oss så vi kunde inte prova, men däremot var vi ute en liten stund för att känna den extremt heta luften, absolut outhärdligt!

16

16

16

Min lilla resplan för dagen blev inte riktigt vad vi tänkt på grund av värmen. Jag trodde nog att man skulle klara mer än vad vi nu gjorde. Några av platserna som vi velat se såg vi bara skyltarna av, som till exempel Dantes View, efter hettan i Badwater fick vi nog och körde mot Vegas. Kul att ändå ha varit här men tror inte jag kommer tillbaka!

 16 

Fortsättning följer