Norra Kalifornien

16

Efter en riktigt, riktigt lång resdag kom vi äntligen fram till den vackra kuststaden Crescent City. Här finns några av världens största urskogar med sekvojaträd bevarade och strax norr om Crescent City passerade vi Jedediah Smith Redwoods State Park där de mäktigaste av kustens sekvojaskogar finns. Bilvägen går genom magiskt vackra skogar av dessa gigantiska träd, otroligt imponerande!

I fina Crescent City körde vi direkt ut till havet och checkade in på ett hotell alldeles vid havet. Vi åt middag och tog en långpromenad utmed havet och genom ortens mysiga villakvarter som låg i vacker kvällssol.

16

Innan vi lämnade hotellet hade vi läst på en liten informationsskylt vart man skulle bege sig om det blev en tsunami och det kändes som en bra idé att gå dit. Vi promenerade uppför och en bra bit genom villakvarteret innan vi hamnade på ortens högsta punkt, väl där fick vi en fantastisk solnedgång.

16

16

16

Det är något visst med att bo vid havet och Crescent City är ett underbart ställe som var kyligt men så vackert!

16

16

Vi hade som ambition att se det mest kända Drive – Thru – Tree, The Chandelier, som ligger vid orten Leggett, ett par timmars bilkörning från Crescent City, men redan efter några kilometer dök det upp en skylt ”Tour Tour Tree Klamath”. Vi körde dit, betalade tio dollar och fick göra vår första biltur genom ett över tusenårigt träd, helt fantastiskt.

16

16

16

16 

16

16

Vi hittade den otroligt vackra och slingriga vägen Avenue of the Giants. Vägen går genom Humboldt Redwoods State Park och här finns världens högsta sekvojaträd. Det högsta trädet kallades Dyersville Giant och var 110 meter högt, det blåste omkull i en storm 1991 men ligger kvar som ett gigantiskt minne. Den 53 kilometer långa Avenue of the Giants tar tid att köra den är både krokig och smal och här och var vill man stanna och bara njuta av de fantastiska träden och finna kraft och här finns den absoluta kraften.

16

16

16 

16

16

Vår roadtrip från Crescent City i norra Kalifornien ner till Napa Valley strax norr om San Francisco skulle ta dryga sex timmar enligt Google Maps. Alla våra pauser och den låga hastigheten i Redoodskogarna gjorde att det blev ännu en lång tur på nästan nio timmars bilkörning innan vi sent på eftemiddagen kom fram till Napa.

16

Att bila i USA är verkligen att kastas från den ena fantastiska sevärdheten till en helt annan. Om man är det minsta intresserad av vin är det ett måste att köra genom den vackra Napadalen med över 200 vingårdar. Vi bestämde oss för att stanna en natt i Napa för att köra runt lite bland vingårdarna, tyvärr inte för någon provsmakning eftersom vi hade bilen med. Det där med att ha bil med till de olika vingårdarna verkade dock inte bekymra andra gäster. Det dracks rejält redan tidigt på förmiddagen och en sak var säkert att man besökte inte bara en vingård, minst tre om dagen rekommenderades i vår vingårdsguide från Napas turistinformation. Man behöver naturligtvis inte ta med sin egen bil utan det finns flera olika turer med både limousine, turistbuss eller Napa Valleys trevliga vintåg.

16

Vi stannade till vid flera vingårdar i den underbart vackra Napadalen, njöt av vinstockar, tjusiga vinslott och vackra trädgårdar, många vingårdar hade små butiker där det man sålde sitt eget vin.

16

16

16

16

16

16

Det blev en heldag i Napadalen och här kan man absolut stanna längre. Vi körde dock vidare och framåt kvällen rullade vi in över Golden Gate Bridge!

16