Stockholm – Sorrento

it11

Så blev det äntligen dags för vår sjätte bilresa i Europarresa, men inte den vanliga med egen bil hemifrån Vallentuna, i år blev det istället flyga och hyra bil. Det hela startade med att jag redan i mars hittade väldigt billiga flygbiljetter ner till Rom, som jag köpte. Köpt är köpt och då är det bara att fixa själva resan och det är inte särskilt svårt när man så nära södra Italien.

Italy 11

it11

Väl i München blev det dryga timmens väntetid innan vi kom ombord på Air Dolomiti, som samarbetar med Lufthansa. Allt gick enligt planerna och strax efter klockan 13.00 landade vi i Rom. Sen slutade faktiskt att allt gå som planerat, vi fick vänta på väskutlämning i en dryg timme och det kändes inte så kul. Till sist dök allt vårt bagage upp och vi kunde börja leta efter biluthyrningsfirman som var ganska lätt att hitta.

Väl på Maggiore biluthyrning blev det ännu mer väntan då vi inte var ensamna som skulle hyra bil. Till sist blev det vår tur och från att ha resarverat en Golf blev vi nergraderade till en Alfa Romeo – 2 – dörrars. Kände hur modet sjönk när jag såg den otroligt lilla bilen, verkligen inte vad jag tänkt mig! Som tur var fick vi faktiskt inte in våra tre resväskor i bilen så maken fick springa tillbaka till biluthyrningskontoret, medan jag och sonen stod kvar med allt bagage. Suck…man skulle tagit sin egen bil….!

 Till sist kom maken tillbaka med en ny bilnyckel, denna passade till en Lancia, en bil jag inte visste något alls om.

11

 Lancian visade sig vara helt okej, allt bagage samt tre personer fick plats. Dessutom var bilen helt ny och gick på disel, vilket skulle visa sig bli billigare än med bensin/etanol.

it11

 Gps:n programmerades mot Bacoli strax väster om Napoli och trots att vi varit uppe sedan halv fem på morgonkulan fick man ny kraft att köra de dryga 25 milen ner från Rom och vår första övernattning i Bacoli.

it11

 Allt gick bra och vi lyckade passera Napoli utan några missöden men som på beställning mötte vi, som det kändes halva Italien i fel fil när alla skulle hem från sitt söndagsfirande på stranden. Hm…det blev en lång eftermiddag och kväll, men till sist hittade vi fram till vårt hotell som var allt annat än lyx, som man faktiskt hade behövt just då!

it11

Att tekniken inte alltid är den bästa är ju som det är, men här kastades man rätt in i sextiotalet, förutom datorn då.

it11

11

Väl framkommen till hotellet visade det sig att vi inte fått balkong som det stod i bokningen. Orkade inte argumentera utan att hitta mat till familjen var det viktigaste. Självklart hittade vi världens bästa restaurang på stranden, med underbara mussler & pasta, gott vin och en helt fantastisk solnedgång från stranden med utsikt mot Ischia, samt på långt håll Capri. Morgonen därpå fick vi ett nytt rum mot havet med balkong – allt ordnade sig!

it11

it11

Första kvällen är alltid magisk och nu när vi flugit oss in i Italien kändes det extra njutbart att vara framme.

it11

Morgonen därpå var tanken att fara in till Neapel, jag trodde tågstationen inte var så långt ifrån hotellet, men det visade sig vara helt fel. Vi bodde nära havet och självklart tog vi oss en heldag på stranden istället.

11

Lunchen blev förstås allt annat än hälsosam, men från och med idag blir det mer eller mindre hälsoamt.

 it11

 Idén med Bacoli fick jag när jag som vanligt satt och läste kartan. Man ser ju bara stora Napoli innan man söker blicken söderut, men så stannade jag upp och såg att det finns något där, alldeles nära Neapel, som jag vill utforska, sagt och gjort!

Snart blev det kväll igen och i Bacoli fanns det strand samt några trevliga restauranger. Utsikten mot Neapelbukten på kvällen och kvällspromenaderna på stranden är det vi minns mest från detta ställe.

11

11

Två nätter i Bacoli räckte bra, sen blev det dags att köra vidare mot Sorrento.

11

11

 Fascinerande med alla lägenheter som ligger så nära betalmotorvägen.

11

 11

11

Vi körde av motorvägen mot Sorrento.

11

11

Vägen smalnade av och blev allt krokigare och vi hittade några parkeringsfickor där man kunde stanna till för lite fotografering.

it11

11

 11

11

 Väl i Sorrento körde dryga 10 minuter ut på Sorrentohalvön bort ifrån centrum där vi bokat vårt nästa boende. Utsikten mot Capri, Ischia och Neapelbukten är oslagbart.

11

Vi hittade vårt fina boende via www.booking.com  lite utanför Sorrento till ett mycket bra pris. En liten översättningsmiss av vår bokning gjorde vårt boende ännu mer attraktivt, eftersom jag hade lyckas få halvpension i rumpriset, men det visade sig inte stämma. Hotellet vägrade gå med på detta och i den engelska versionen stod inget om halvpension men i min svenska reservation stod det klart och tydligt – trebäddsrum med halvpension. Efter telefonsamtal till booking ordnades allt upp och vi fick vår halvpension till det pris vi bokat för, självklart mycket prisvärt. Dessutom visade sig restaurangen vara superfin med god mat.

 11

11

Inte helt fel att vakna upp med Capri från sängen. På morgonen innan det blev allt för disigt såg man hamnen på Capri, i år blev det ingen resa ut till dit. Istället blev det utflykt till Pompeji, som ligger dryga halvtimmen med tåg från Sorrento. Högsäsong som det var så här i slutet av juli var vi inte ensamna besökare men eftersom vi var ganska tidigt där på förmiddagen tog kön bara dryga halvtimmen.

11

11

11

11

Pompeji är ju så stort att man skulle behöva flera dagar för att få en riktig uppfattning om allt. En guidad tur skulle jag nog rekommendera och man ska nog inte besöka Pompej så här mitt i sommaren, för det blir varmt och det känns till sist bara jobbigt.

 Pompej blev begravt och ödelagt av vulkanen Vesuvius år 79 och man har grävt fram stora delar av detta fantastiska stad. Staden upptäcktes på 1500-talet men först i mitten av 1700-talet gjordes seriösa utgrävningar. 

Trots värmen var det förstås ett intressant besök och jag tyckte det var mycket större än vad jag trott.

11

11

11

11

11

11

 Framåt eftermiddagen kände vi osss klara med Pompej och åkte tillbaka till mysiga Sorrento. Morgonen därpå utforskade vi Sorrentohalvön med bil på ganska smala och rätt krokiga vägar men med en fantastisk utsikt både mot Capri och Amalfibukten.

 11

Capriklipporna i dis.

11

På Sorrentohalvön finns det fler små byar som ligger pittoreskt i vackra vikar. Tyvärr tar det lite tid att komma ner dit men helt klart värt att besöka. Här är inte heller så mycket turister som inne i Sorrento.

11

11

11

Vi på ganska smala och krokiga vägar ner mot Amalfikusten. En underbart vacker väg med otrolig utsikt!

11

11

11

Vi passerade Positano som ligger som klistrat mot berget med massor av små vackra hus och villor.

11

  Otroligt mycket folk och bilar men när vi kom fram till orten Praiano hittade vi faktiskt en parkeringsplats och då var det lagom dags för lunch!

11

11

Parkering i uppförsbacke. Lätt ner men jobbigt uppför.

11

Kyrkan i Praiano.

11

11

11

11

Eftersom vi har varit här förut visste vi ett bra badställe och hade det inte varit så höga vågor hade vi nog tagit ett dopp.

11

Istället blev det hundratals trappor upp igen och bilåkning mot orten Amalfi. Inte heller där kunde vi bada eftersom det inte fanns någonstans att parkera. Vi fortsatte istället till den mysig orten Minori/Maiori, där vi äntligen lyckasdes få det hett efterlängtade eftermiddagsdoppet

11

 Trots de korta avstånden mellan de olika orterna tar det ganska lång tid att köra som säkert berodde på att det var mycket folk och bilarpå grund av semestertider även för italienarna. För oss tog denna utflykt hela dagen och då körde vi ändå tillbaka på motorvägen. 

Väl tillbaka till Sorrento var det bara att njuta av solnedgången.

11

Sista dagen besökte vi Sorrento, det blev lite shopping och såklart lunch i denna underbara stad.

11

11

11

11

11

11

Att bada i Sorrento går alldeles utmärkt, de flesta av badbryggorna är för betalande gäster men på en liten, liten plats finns det faktiskt ett badställe som verkade vara gratis. 

11

Fortsättning följer!