Gdansk – Mysig Hansastad i oktoberskrud

Tänk att vi tidigare aldrig varit i Gdansk eller ens Polen även fast det ligger så nära Sverige, det är allt att man får skämmas. Vi kommer till Gdansk den sista oktober och är lite rädda för att vi ska få en missvisande bild av Polen som jag fått för mig att vi nog skulle besöka en vår eller tidig sommardag. Gdansk som är en gammal Hansa- och medeltidsstad har en spännande och lång historia, staden är en av Polens största och äldsta städer. När vi anländer anländer Gdansk är vi förstås riktigt nyfikna på vad staden har att erbjuda trots det lite mulna och trista oktobervädret.

Vi lämnar färjeterminalen och kör dryga tio minuter, hittar snart fram till de centrala delarna av Gdansk och den äldre delen av staden. Vi checkar snabbt in på hotellet som har gratis parkeringsplats utanför, vi är hungriga och ger oss genast ut på stan. Det är inte svårt att hitta någonstans att äta, bara svårt att välja eftersom det finns mängder av restauranger, men vi tar faktiskt nästan första bästa och hamnar på en mysig krog med utsikt ut på torget.

Vi äter billigt, enkelt men väldigt gott.

Gamla stan i  Gdansk

Vi skulle bara stanna i Gdansk en eftermiddag, kväll och natt, skönt att vi bor i Gamla Stan, mycket nära torget Dlugi Targ  med hus vars fasader är klädd i vacker arkitektur. Efter en god lunch vill vi ju förstås se mer av den mysiga Hansastaden – Gdansk. Vi tar oss ut på torget Dlugi Targ och promenerar mätta ut på den kullerstens prydda gågatan Dlugi.

Här på torget ligger bland annat rådhuset, museum och en hel del butiker. Vi tar oss från den den Gröna Porten som ligger närmast floden Motlawa , tar en sväng in på några sidogator och hamnar till sist vid den Gyllene Porten. I portvalvet finns målningar från ett krigshärjat Gdansk 1945, otroligt att man kunnat återställa staden till det den är idag.

 

Huvudgatan gör vi snabbt eftersom alla butiker håller på att stänga, det är Allhelgona helg vilket verkar betyda att allt stängs utom restauranger och barer inför den stundande helgdagen 1/11. Det gör inget vi vill bara strosa runt i Gamla stans kvarter innan det blir mörkt, men så plötsligt klarnar vädret och en svag sol träder fram på himlen.

 

Det finns många fina kyrkor i Gdansk en av de mäktigaste är Mariakyrkan. Världens största tegelkyrka, den  är 68 meter bred, 105 meter lång och tornet är 80 meter högt. Den har plats för 25 000 personer samtidigt. Kyrkan byggdes under åren 1342–1502.

 

 

 

Bilder från andra världskriget, inte mycket kvar av Gdansk.

Nu när molnen spricker upp får vi bråttom tillbaka till vårt hotell, de erbjuder en gratis båttur på floden Motlawa. Vi behöver även sätta på oss lite varmare kläder, det är kallt och ute på floden är det nog inte så skönt.

Boende i Gdansk

Jag har bokat boende hemifrån för knappt 600 kronor, för två personer med frukost. Kanske inte världens roligaste rum men ändå rätt stort, tyvärr är fönstret placerat alldeles för högt upp, kanske lite i Hansa – stil, man är tvungen att stå upp vid fönstret för att kunna se ut, nu tillbringar vi knappast någon tid alls här. Vi är verkligen mycket nöjda över den goda frukosten som innehåller mycket mer än vad jag tycker är nödvändig, likaså middagen är klart godkänd och för att inte tala om efterrätten. Alltså ett mycket prisvärt hotell som känns mycket populärt bland svenskar,  vi  hör svenska överallt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + 6 =