Båttur på floden Motlawa och ett sista besök i Gamla stan i Gdansk

Båttur på floden Motlawa

Från vårt hotell erbjuder man gratis båttur på floden Motlawa en gång varje heltimme. Självklart vill vi gärna se Gdansk från floden även om det är ganska kallt denna sista oktoberdag. Vi är varmt klädda men det blåser ändå in i den lilla motorbåten som hotellet tillhandahåller. Maken som är kraftigt förkyld kämpar på med mössa och halsduk, ja även jag har satt på mig varmaste vinterjackan och det behövs trots att det ändå är plusgrader. Skönt att ha egen bil som man ska stoppa full med kläder efter väder.

Båtturen är på cirka en halvtimme och vi åker förbi vackra stenhus typiska från Hansatiden, Stora kranen – hamnkranen som är en av de främsta symbolerna för Gdansk. Under medeltiden var den en av de största hamnkranarna i hela Europa, numera finns sjöfartsmuseet här.

Vi lämnar hotellet och tar oss in mot Gamla Stan under stadens broar.

Tyvärr är jag tvungen att fota bakom plastfönstret eftersom man inte kunde röra sig hur som helst på den lilla båten, man satt där man satt liksom.

Stora Kranen syns överallt nere vid promenadstråket vid floden Motlawa. Här ligger massor av restauranger och en varmare dag sitter man säkert på uteserveringarna och njuter av något gott att äta och dricka.

Trevligt att färdas med båt på Motlawa, det blir något helt annat att se staden från vattnet.

Båtturen går en bit upp på floden mot havet, vi passerar både de äldre och lite nyare delar av Gdansk.

Ulica Mariacka

Båtturen är slut och det är fortfarande lite, lite ljust ute fortfarande. Vi tar oss åter in mot Gamla Stan för att titta lite närmare på den så omtalade gatan –  Mariacka som anses vara Gdansk mest romantiska gata. Och visst är det mysigt att strosa runt i kvällsskymningen bland bärnstensbutikerna, hus med eleganta fasader och de gamla gatlamporna som snart skall tändas. Här finns gallerier, konstaffärer och spännande butiker som säljer smycken i både bärnsten och guld, men allt är stängt förutom något enstaka kafé på någon av  terasserna som ligger lite upphöjda över gatan. Vi hade gärna stannat till här en stund för att ta en kopp värmande kaffe men vi skyndar istället vidare eftersom vi vill upptäcka lite mera av Gdansk på våra få timmar vi har kvar i denna så mysiga och trevliga stad.

Vi hamnar utanför den stora Mariakyrkan och bestämmer oss för att gå in. Det är fotoförbud i kyrkan som vi givetvis respekterar, vi stannar inte länge, vi vill gärna ta en sista titt på Gamla stan innan vi går tillbaka hotellet.

Sist men inte minst passerar vi säkert för femte gången den romerska havsguden Neptunusfontänen från 1600 – talet och som står mitt på torget Dlugi. Fontänen ska symboliserar det starka bandet mellan Gdansk och havet.

2 reaktioner till “Båttur på floden Motlawa och ett sista besök i Gamla stan i Gdansk

 • november 30, 2019 kl. 7:56 e m
  Permalink

  Hej, kunde aldrig tro att Gdansk är så vacker och pittoresk.
  Staden har jag alltid förknippat med fackföreningen Solidaridet och Lech Walesa. Han ledde strejkerna på Lenin-varvet på 70-talet och som så småningom ledde till att Polen demokratiserades. Allt var bara så grått och kommunistiskt.
  Trevligt att få en annan inblick.

  En fortsatt trevlig helg önskar vi er.

  Svar
 • december 1, 2019 kl. 3:07 e m
  Permalink

  Ja, Gdansk var verkligen en överraskning, även om man kan ana en mindre pittoresk sida när man lämnar turiststråken. När vi körde mellan Gdansk och Szczecin kändes det som om tiden stått stilla, men det är ju lite av dess charm också. Vi kommer gärna tillbaka till Polen, det finns så mycket att se här, det är trevligt och prisvärt.
  Ha en nu en riktigt fin första advent!
  Christina

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 1 =