Polen

Warszawa – Vi besöker Polens huvudstad

Vi är ute på en bilresa i länderna kring Baltikum och istället för att ta oss tillbaka samma väg som vi kom, från Tallinn, tar vi oss via Polen och senare vidare in i Tyskland för att ta oss tillbaka till Sverige. Det kan erkännas att vi inte varit så intresserade av länderna i det tidigare östblocket, men det tycker jag är fy skam. Det finns så många fascinerande platser att besöka och framför allt Polen vill vi gärna se mycket mer av. Nu när vi ser att färdvägen kommer att gå via Polens huvudstad Warszawa är det äntligen dags för ett besök där. 

Polen

Polen är ett land vi alltmer uppskattar att resa runt i. Från att aldrig ha varit i Polen till att bli bli mycket förtjusta i landet har gått snabbt. Vårt första besök skedde för bara drygt tre år sedan i Gdansk och sedan dess är vi fast. Polen har så mycket att erbjuda besökaren och ju mer vi reser i landet desto mer gillar vi det.

Mot Warszawa

Vi befinner oss i Vilnius i Litauen och ska alltså ta oss vidare mot Tyskland, via Polen och landets huvudstad. När vi lägger in Warszawa på GPS:n tittar jag även på google maps och ser att de bägge kartorna inte alls stämmer överens, men gör ingen större sak av det. Vi lämnar Litauens huvudstad och kör mot Polen men enligt vägskyltarna hintas det hela tiden om Minsk. Jag är inte nödbedd när det gäller exotiska platser men någonstans i bakhuvudet gnager tanken att något inte stämmer och endast några mil innan gränsen till Belarus förstår vi att vi är på väg mot den kortaste resvägen och det är rakt in i Belarus.

Det är ju i och för sig mycket intressant och i ett kort ögonblick tänker vi tanken, hade det ändå inte varit lite häftigt att glidit in i Belarus via Litauen? Vad kan egentligen hända? Jag går snabbt in på appen UD – resklar och ser den trista röda triangeln, resa med restriktioner, alltså inga andra resor till landet utom de nödvändigaste.

Jag kollar även vår bilförsäkring och det gröna kortet vi har med oss, nej vår bilförsäkring gäller inte i Belarus, även om det inte är många mil vi kommer att färdas där. Ibland kan jag känna att det är värt att ta risker men att resa in i Belarus trots en avrådan ska man givetvis inte göra.

Vi väljer därför att minimera risken och får köra tillbaka ganska många mil extra eftersom vi följt navigatorn till punkt och pricka, utan att tänka själva.

Framme i Warszawa

Några timmar senare än planerat anländer vi Polens huvudstad. Jag har bokat hotell under eftermiddagen nära den äldre delen av stan. Kanske är det någon kilometer att gå till de sevärdheter som vi vill uppleva den korta tid vi är här. Hotellet har även parkeringsplats där vi kan ställa bilen i tryggt förvar.

Tyvärr har dagens soliga väder övergått i ett stillsamt regn men vi tar våra paraplyer med oss och ger oss ut med en liten papperskarta. Från vårt hotell är det bara att gå rakt fram till vi kommer till fram till en palm. Där startar paradgatorna och vi är redo för en liten sightseeing.

Hotel Metropol – bra och prisvärt hotell med perfekt avstånd till Warszawas äldre stadsdel. I samma kvarter finns flera hotell att välja på.

Fin utsikt från nionde våningen på hotell Metropol.

Kulturpalatset

Precis intill vårt hotell ligger det tjusiga Kulturpalatset, liknande det vi tog oss upp i när vi besökte Riga bara för två dagar sedan. Även detta palats ska vara en gåva från Stalin och Sovjetregimen till det polska folket. Och visst imponerar det 42 våningar höga och 231 meter höga torn som gavs till det polska folket när det öppnade 1955. Helt gratis blev det dock inte, de polska invånarna fick bekosta en hel del av bygget själva förstås.

Som turist kan man åka upp i tornet för att få en fin utsikt över Warszawa. Det finns även möjlighet att se den påkostade inredningen genom en guidad tur. Vi som precis besökt ett liknande torn i Riga tyckte att det fick räcka.

Warszawas äldre stadsdel

Eftersom vi endast är här över en eftermiddag och kväll koncentrerar vi vårt besök i Warszawa till gamla stan. Vi börjar vid den del som kallas för “The Royal Route”, en vägsträcka där i stort sätt alla stadens historiska landmärken finns. Att vägen kallas “The Royal Route” beror på att det finns tre kungliga byggnader längs vägen. Vi fortsätter sedan mot den äldsta delen av stan samtidigt som det slutar att regna.

Den gamla delen i Warszawa är över 700 år men Polen blev hårt sönderbombat under andra världskrigen och nästan hela Warszawa låg i ruiner när kriget var slut. Staden byggdes åter upp till sin forna glans under 1960 – talet. Det blev en mycket lyckad återuppbyggnad av staden då man lyckades återställa i princip allt till hur det såg ut innan kriget. Idag är gamla stan ett världsarv och finns med på UNESCOs världsarvslista.

Copernicus Monumentet

En av byggnaderna på huvudgatan är extra tjusig men det är inte byggnaden i sig som kanske är sevärdheten utan statyn av Copernicus. Han var en polsk matematiker och astronom som levde mellan åren 1473 och 1543. Nicolaus Copernicus var delaktig i upptäckten om att jorden kretsar runt solen. Utanför den polska vetenskapsakademien finns monumentet till hans ära där han sitter med kompass och en armillarsfär i handen. Tyvärr lite svårt att se på min bild.

Universitetet

Warszawas universitet ligger utmed gatan med namnet Krakowskie Przedmieście. Det är till stor del en gågata som leder mot slottet och torget vidare mot marknadsplatsen. En hel del turister flanerar liksom vi här för att beundra och imponeras av alla de ståtliga byggnaderna och kyrkorna som finns genom stråket.

Presidentpalatset

En av byggnaderna fångar vårt intresse när vi strosar längs huvudgatan. Det är ett mycket tjusigt palats som är den polska presidentens bostad sedan 90-talet. Byggnaden anses vara en av Polens absolut vackraste, under dagtid är det möjligt att gå in i palatset på en guidad tur.

Vi överraskas av de vackra husfasaderna på vår promenad mot kungliga slottet. 

Kungliga slottet

Vi kommer fram till slottet som ligger vid den södra delen av gamla stan. Slottet var en gång hem för Polens monarker. När vi är här är det tyvärr stängt. Till vardags erbjuds det guidade turer på slottet och man kan även se vacker konst.

I anslutning till slottet ligger ett kungliga slottets torg. Det finns flera kaféer och restauranger inom området men vi kan inte riktigt bestämma oss om vi ska stanna här eller fortsätta en bit till.

I Warszawa behöver man inte gå hungrig, men det är inte lätt att bestämma var vi ska inta kvällens middag. 

Mysiga gränder och marknadsplatsen

Vid det Kungliga slottet fortsätter sedan en labyrint med små spännande gränder. Vi tar oss vidare mot marknadsplatsen och det stora torget, där det också finns gott om kaféer och restauranger, många av dem har uteserveringar. Här passar vi på att äta middag med efterrätt innan vi fortsätter vår färd genom Warszawas mysiga gränder.

Som så mycket annat i Warszawa totalförstördes även detta torg med sin bebyggelse under kriget men har återuppbyggts och ser idag ut som det gjorde innan.

Även om vi gillar att äta utomhus är det lite kyligt och strax intill det stora marknadstorget ligger en mysig restaurang som serverar rustik polsk mat.

Stadsmuren

En stadsmur var obligatorisk förr i tiden och även Warszawa var omringat av skyddsmurar som skulle hålla fiender borta från staden. På vissa ställen i muren fanns det speciella portar och vakttorn. Härifrån kunde vakterna ha koll på vilka som skulle ta sig in eller ut ur staden. Idag finns en liten bit kvar av den gamla stadsmuren som omringade det gamla Warszawa på medeltiden.

Vi tittar in i Barbican som är en utgång med tillhörande vakttorn vilken är en kopia på originalet som förstördes under andra världskriget.

Kort besök i Warszawa

Att besöka Polens huvudstad över en eftermiddag och kväll är i kortaste laget. Warszawa överraskade oss på ett positivt sätt och jag skulle gärna återvända för en weekend hit. Det finns många fina sevärdheter som vi vill se mer av. Jag som är förtjust i maffiga och vackra byggnader skulle kunna göra flera heldagar bland olika slott och palats runt om i huvudstaden. Det får bli en annan gång. Nu prioriterade vi det som finns närmast oss, vilket inte är illa alls.

Att uppleva Warszawa under ett par timmar gav många fina upplevelser och förstås mersmak av staden.

Vi vandrar tillbaka mot hotellet efter en mycket upplevelserik eftermiddag och kväll.

Godmorgon Warszawa!

Parken Lazienki

Innan vi lämnar Warszawa för den här gången blir vi rekommenderade att ta en morgonpromenad i den vackra Lazienki parken med tillhörande palats.

Vi checkar ut från hotellet och tar oss med bil genom morgonrusningen ett par kilometer bort från hotellområdet. Det visar sig vara svårt att hitta en parkeringsplats men en stund vågar vi stå på ett parkeringsområde som vi inte är helt säkra på vilka regler som gäller.

Lazienki är stadens största park som innefattar ett stort grönområde med orangerier, amfiteater och ett flertal museum. Här ligger också palatset Lazienki. Vi förstår att det inte bara går att springa genom den magnifika parken för att uppleva allt som finns att se. Det krävs förmodligen en heldag här för att göra besöket optimalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton − 6 =