Bernkastel – Kues – Bedårande vinort i Moseldalen

En av de absolut mest sevärda platserna i Moseldalen är den gulliga vinorten Bernkastel – Kues. Vi har vid flera tillfällen besökt orten men aldrig tidigare gjort en övernattning här.

På vår bilresa förra sommaren passar vi på att göra ett ordentligt besök med övernattning i den ljuvliga lilla orten intill floden Mosel. Dessutom bor vi på ett ännu inte helt öppnat hotell. Det låter ju lite konstigt att bo på ett oöppnat hotell, men hotellet skulle snart öppna och man ville testa att ha öppet för ett fåtal hotellgäster, för att se hur det hela fungerade. Vi har tur och blir en av de få som fick möjlighet att prova att bo på Hotel Deinehard´s som ligger mitt i Altstadt i Bernkastel och det till ett mycket förmånligt pris. Dessutom har vi ett underbart rum med utsikt åt tre väderstreck. Rummet vill vi knappast lämna, men givetvis måste vi ta oss ut för att se mer av den pittoreska och charmiga staden Bernkastel.

Nyöppnat hotell

Vi anländer ganska tidigt på eftermiddagen till det nyrenoverade och tillbyggda Deinhard´s. Ett tillfälligt mindre öppnande av hotellet visar det sig, först i oktober ska hotellet vara helt klart för att ta emot gäster. Hotellet ska specialisera sig på vinprovning och konferenser men även “vanliga”  hotellgäster kommer i mån av plats att kunna bo här.

Vi får ett mycket trevligt bemötande och får en grundlig guidning genom hela den fantastiska byggnaden. Hotellet kommer förmodligen bli ett av de allra bästa att bo på här i Bernkastel.

Vyer i olika fönster från rummet.

Vårt rum är en mindre svit med härlig balkong. Tre halvflaskor av lokalt vin står kylda i kylskåpet och som ingår i priset. Bilen parkeras i hotellets parkeringshus men här får vi dock betala ganska dyrt. Mitt över gatan finns det också parkeringsplatser som är betydligt billigare.

Mysig frukost ute på terrassen morgonen därpå.

Vi trivs så fint i vårt härliga rum men tar oss förstås genast ut på lite sightseeing bland slingrande gränder och charmiga hus.

Bernkastel-Kues är från början två olika städer, men som slogs ihop till en. Det som skiljer dem åt är Moselfloden. Bernkastel ligger på den östra sidan och Kues ligger väster om floden.

Att strosa runt i de medeltida gränderna är en fröjd. Det finns mängder av affärer, restauranger, caféer och givetvis massor av turister. Det blir förstås ganska trångt, men senare på kvällen blir det en helt annan stämning, då många turister lämnar orten och fortsätter till andra ställen. Då blir det mer stillsamt och vi får rå om torgen och gränderna utan att behöva trängas med så många andra turister.

Jag kan tänka mig att många som besöker Moseldalen kommer med egna husbilar eller husvagnar och kanske bor på någon camping i närheten.

En del av byggnaderna, fontäner och statyer är bevarade sedan 1500- och 1600-talen. Till exempel Sankt Michaels brunn som pryder ortens vackra torg är från 1606.

Jag låter mig återigen bedåras av dessa underbart vackra korsvirkeshus. Här i Bernkastel är finns det så många och så fascinerande. Snart borde jag väl få lite nog av husen, men inget hus är det ena likt. När jag trott mig sett dem alla dyker det upp någon ny spännande detalj på fasaderna.

I maj 1291 beviljade kung Rudolf I av Tyskland Berrincastel stadsrättigheter. Slottet Burg Landshut byggdes under denna tid. År 1356 blev enligt legenden Bohemond II, kurfurste då han svårt sjuk tillfrisknade efter att ha druckit ett eller måhända två glas av Moseldalens vin. Detta gav upphov till vingården Berncastler Doctor.

På 1600 – talet var det en svår tid då pesten härjade. Många människor föll offer för sjukdomen som rasade först i Bernkastel 1627 och sedan i Kues 1641. Det var även en orolig tid när Castle Landshut faller år 1692 efter flera belägringar, fästningen fattar eld och har sedan dess har det varit en ruin. Än idag står den majestätiskt och tronar högt över sin stad.

Mellan åren 1794 till 1814 var Bernkastel en länsstad under franskt styre, men vid Wienkongressen 1815 annekterades Bernkastel och Keus till kungariket Preussen. En revolution sker 1848 här i Bernkastel och den svart-röd-guld-flaggan hissas vid rådhuset. Ett medborgargarde bildas och leds av Peter Josef Coblenz som anses vara den revolutionära rörelsens själ.

Den allra första bron mellan Bernkastel och Kues byggdes mellan åren 1872 och 1874. År 1882 fick man sin första järnvägsförbindelse vilket gjorde Bernkastel mer tillgängligt för turismen.

År 1905 slogs Bernkastel och Kues samman. Kues var byn där det producerades vin och sammanslagningen ledde till oro bland vinproducenterna längs Mosel. Under de stora vinodlingskravallerna vid Mosel 1926 stormades finanskontoret i Bernkastel och även tullkontoret i Kues. Det hela lugnade så småningom ner sig och år 1991 kunde Bernkastel fira 700 år som stad.

Överallt säljs det förstås vin från Moseldalen som både är gott och prisvärt. 

En av de personerna som är mest känd här i Bernkastel – Kues är, Nikolaus von Kues född 1401 och även känd med sitt latiniserade namn Nicolaus Cusanus. Han  blev kardinal, teolog och jurist, men även filosof, matematiker och astronom. Denna välmeriterade man gav sitt namn till S:t Nicolaus hospital, ett sjukhus för de fattiga och som byggdes 1451.

Idag är det gamla sjukhuset en av de mest populära turistattraktionerna här i Bernkastel. Det är numera ett Vinoteket och museum. Här kan besökaren bland annat provsmaka över 130 olika Moselviner.

Ovanför Altstadt ligger vinodlingarna på de branta sluttningarna, tyvärr är vindruvorna inte färdiga att plockas ännu. Vi strosar runt bland vinrankorna samtidigt som solen går ned bakom Moseldalens västra sida. Det är lugnt och fridfullt här uppe på sluttningarna även om det krävs lite benstyrka för att stå stadigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

åtta − 3 =