Bilresa EuropaTyskland

Bilresa utmed Romantiska vägen / Romantische strasse

Hundvakten är fixad och vi har hela tio dagar för att göra en liten bilresa ute i Europa. Vår plan blir att först köra ned till Puttgarden och eftersom vi är ganska vana bilåkare tänker vi att lite till klarar vi nog, så jag bokar in oss i Lübeck. Det är ca 81 mil från Vallentuna till Puttgarden och därifrån cirka nio mil till. Vår första resdag blir ganska lång med hela 90 mil men vi tycker inte att det känns ett dugg jobbigt, vi är bara glada att vi äntligen är på väg ut i Europa.

Vi bokar en kombinationsbiljett med färjan Helsingborg / Helsingör och Rödby / Puttgarden, för 1395 kr, det blir något billigare att boka båtresa via nätet än att köpa i biljettluckan. Det går hyfsat smidigt genom Sverige även om det ösregnar och semestrarna har satt igång på allvar. Vi kommer med båten från Helsingborg på en gång, överfarten till Helsingör tar bara 20 minuter. Vi hinner med en dansk pölse med bröd innan det åter är dags att sätta sig i bilen och köra de nästan 20 milen genom Danmark till Rödby, en tripp på knappa två timmar.

Rödby – Puttgarden

Väl framme i Rödby behöver vi bara vänta 15 minuter tills det är dags att köra på färjan mot Puttgarden och Tyskland. På den här färjan har jag förbokat avgången och vi kommer långt innan den förbokade tiden men det är inga problem att köra ombord ändå. Färjeöverfarten tar cirka 45 minuter och vi passar på att äta ytterligare en korv för att få lite krafter inför de sista 9 milen till Lübeck. När vi ser den gigantiska bordershoppen vid Scandlines färjeterminal måste vi förstås stanna till. Vet inte vad det är för fel på oss men vi köper endast en box vin som vi tror ska räcka länge, på bordershoppen kan man verkligen fynda och att endast köpa en box vin är galet dumt. Lite godis unnar vi oss förstås.

Bordershoppen inryms på 8000 kvadratmeter och det finns förutom lite godis mängder av alkohol till mycket förmånliga priser.

Biltur genom Lübeck

Mot Romantische Strasse

Vi har inte gjort upp några större planer för vår roadtrip, vi vill ta dagen som den kommer, något som jag är riktigt dålig på. Jag tycker det är bättre att ha platser och hotell klart för att kunna njuta av att ta dagen som den kommer och inte behöva tänka på vad vi ska göra nästa dag. Nu blir det istället en mer flexibel resa, vi kan styra vår dag efter tycke och smak för stunden, men vi behöver förstås även tänka på vart vi ska åka nästa dag, leta och boka passande hotell.

 Starten på Romantische Strasse  mot Würzburg – Rothenburg

En liten planering i bakfickan finns förstås och det är att ta oss ned till Würzburg för att köra Romantische Strasse /Romantiska vägen. Detta är en vägsträcka på ca 38,5 mil som tillkom efter andra världskriget, den skapades i den amerikanska ockupationszonen med förhoppningen att dra till sig även amerikanska turister samt att visa upp en trevligare och mångsidigare bild av Tyskland än den som uppkommit under kriget.

Den romantiska vägen är markerad med bruna skyltar och startar norrifrån i staden Würzburg och sträcker sig ned till Füssen i söder. Den vackra turistleden går genom ett tjugotal sydtyska medeltida riksstäder och en del av orterna har anor från romartiden.

Start från Lübeck

Vi startar från Lübeck och tycker att vi hade gott om tid när vi kvällen innan bokar hotell i Rothenburg ob der Tauber som är en av de första städerna på turistleden om man kommer norrifrån. Vi ville gärna se Würzburg och hamnar lite i rusningstrafiken när vi som vanligt är lite tidsoptimister, istället för att titta på stadens vackra fästning letar vi oss genast ut på Romantische Strasse och kör i vackra vindistrikt tills vi ganska sent på eftermiddagen når dagens slutdestination, en tur på dryga 60 mil. Vi har varit tvungna att köra förbi flera av de utmarkerade städerna på den romantiska vägen eftersom vi får lite tidsnöd och gärna ville hinna titta mer ordentligt på Rothenburg o d Tauber.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − fjorton =