KalifornienRoadtrip Sydvästra USAUSA

Death Valley – I hetaste laget

Inte långt från Stilla Havet ligger Kaliforniens heta öknar som till exempel Mojaveöknen och Death Valley. Vi beslutar oss för att ta en närmare titt på den sistnämnda Death Valley – Dödens Dal som har några av västra halvklotets högsta temperaturer.

Bara ett par timmars bilfärd från Los Angeles svänger vi av huvudvägen och letar oss in i Death Valleys Nationalpark. Parken sträcker sig cirka 22 mil på bägge sidor om dalen ligger höga berg, fantastiska klippor med utsikt över de brännheta saltslätterna, medeltemperaturen ska vara en av jordens högsta med 57 grader i skuggan som uppmättes 1913.

Sanddyner i halvmåneform

Jag har gjort en liten färdplan över några utsiktsplatser som jag gärna vill se. Vi tänker börja med det stora fältet med de böljande sanddyner norr om Stovepipe Wells. Här gör växlande vindar att sanden blåser ihop sig till de klassiska halvmånar som vi sett på flera bilder.

När vi kommer fram går vi ur bilen och börjar gå en bit, men jag känner ganska direkt att det inte kommer att fungera att vandra i den heta temperaturen vi har så här mitt på dagen. Vi hoppar istället åter in i bilen och fortsätter förbi och försöker fota lite på håll men det blir förstås inte riktigt samma sak som att ge sig ut för att beskåda på plats.

Det står tydligt i min guidebok att man inte ska besöka Death Valley under sommarmånaderna, den bästa tiden för att göra ett besök här är mellan oktober – april för att klara av att vandra i detta landskap. Suck!

Hetta men inget rekord

Termometern i bilen visar som högst 122 fahrenheit, vilket ska motsvara ca 50 grader, men det är i solen så något rekord år det inte trots att det är fruktansvärt varmt. Vi kör vidare mot Badwater men börjar bli hungriga och precis lagom till lunchtid hittar vi både restaurang och bensinstation på ett och samma ställe. Det är inte så tätt mellan stationerna här i Death Valley så det gäller att passa på.

Badwater

I Badwater som är den lägsta punkten på västra halvklotet tar vi ändå mod till oss och går ur bilen för en kort promenad till den plats där man faktiskt ska kunna steka ägg direkt på marken. Marktemperaturen är hela 50 procent högre än lufttemperaturen vilket ska göra detta möjligt. Vi har dock inga ägg med oss så vi kan inte prova, däremot går vi lite långsamt ute på den den torra marken som en gång varit sjöbotten men nu endast besår av saltavlagringar. Landskapet är storslaget på sitt vis men absolut outhärdligt.

Min lilla resplan för dagen blir inte riktigt som vi tänkt på grund av den extrema hettan. Jag trodde nog att man skulle klara mer än vad vi nu gjorde. Några av platserna som vi planerat att se som till exempel Dantes får vi bara en glimt av. Efter ett par timmars bilkörning och några snabba besök utanför utmed vägen får vi ge efter för hettan och lämna Death Valley. Kul att ändå ha varit här men om jag kommer tillbaka ska det vara tidigt på våren.

Vi lämnar den heta öknen Death Valley för en trevlig kväll i Las Vegas. Från Badwater är det dryga två timmars bilresa till Las Vegas, som vi kör på ödsliga vägar och som pricken över … stoppas vi av Nevadaoplisen för fortkörning, maken får lite skäll av polisen och hot om böter på 200 dollar, men på något vis släpper han iväg oss och bad maken bjuda frugan på middag istället för bötespengar. Det är verkligen en snäll polis som vi möter idag.

 

Hotel Aria Resort & Casino – ett helt okej hotell.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 + åtta =