AustralienVictoria

Mina favoriter i Melbourne – Australien

Sommarens resa till Australien börjar blekna en aning och nu när alla intryck har börjat sjunka in så går tankarna särskilt till Melbourne som gjort stort intryck på mig. Våra två dygn i Australiens näst största stad var intensiva, lite kyliga men riktigt härliga med start från tidig morgon till (tidig?!) kväll när vi stupade i säng i vår trevliga lägenhet mitt i hjärtat av Melbourne. Resan till Melbourne toppades dessutom med en roadtrip på Great Ocean Road, en av världens vackraste vägsträckor.

Utmärkt boende i Melbourne

Jag bokade boende hemifrån, den vanligaste boendetypen verkade vara lägenhet och inte hotell. Visst fanns det några bra hotell på min bokningssajt men det fanns betydligt fler boende i lägenhet som kändes som mycket prisvärda. Vi hittade ett superbra boende i Southbank, City Tempo – Southbank Collection.

Vi anlände tidig eftermiddag och checkade in oss på samma sätt som på ett hotell, jag uppgraderade oss till ett högre våningsplan för knappa hundra kronor. Lägenheten på 2 rum och kök passade oss utmärkt särskilt med det perfekta läget i de centrala delarna av Melbourne. Jag vill gärna ha lite större boende även om vi inte tillbringar så mycket tid på rummet var denna lägenhet om cirka 50 kvadratmeter med balkong med hisnande känsla, för knappa 825 kronor per natt ett riktigt fynd. Vi blev verkligen så förtjusta i denna fräscha lägenhet som fortfarande doftade ny.

Lite pirrigt kändes det att gå ut på balkongen, det var trots allt fri sikt nedåt från 29.de våningen.

Southbank

Med en liten papperskarta på fickan stegade vi ut i den friska höstluften, vi tog oss mot floden Yarra och de läckra skyskraporna som glänste så vackert i solskenet. Utmed floden ligger ett trevligt promenadstråk där det ligger mängder av restauranger och uteserveringar på rad. Av allt promenerande blev vi förstås hungriga och lite senare på kvällen gick vi tillbaka till Southbank och åt riktigt gott, ja så gott av vi även andra kvällen var tillbaka fast då på en annan restaurang. Från Southbank promenerade vi vidare mot bland annat centralstationen, det var bara att följa mängden människor som slutade sina jobb för att komma närmare de äldre delarna av staden.

Promenera i skymningen

Under våra två dygn i Melbourne hade vi riktigt tur med vädret. Visst var det ganska kyligt men vädret var perfekt för att göra en storstad. Vi besökte Melbourne i slutet av juni och det var höstligt, det var lite chockartat att det mörknade så fort, vi kom ju till Australien i bästa svensk midsommartid, det var en konstig känsla att vi så snabbt hade hamnat i höst /vintersäsong. Trots att det var vinter i Melbourne var det det riktigt soliga dagar med fina solnedgångar utmed floden Yarra, när det snabbt mörknade blev det kallt men det räckte gott och väl med en lättare jacka och snabba promenader för att hålla värmen.

Eureka Tower skydeck

För att få en ordentlig överblick över Melbourne tog vi oss upp i Eureka Tower, som är en hela 300 meter hög skyskrapa med vidunderlig utsikt över stan. Inte långt från vårt boende hittade vi ingången till Eureka Tower och det kändes som vi nästan var ensamma åtminstone vid entrén. Av någon anledning lyckades kassörskan debitera oss med en extra nolla så det tog lite tid i kassan innan vi kunde åka upp till skydeck på 88 våningen, lite plåster på såret för den missen fick vi med en reducering av priset med 25 % men det tog nästan en hel vecka innan pengarna åter var insatta på kontot.

Väl uppe på våning 88 kunde vi gå runt och inspektera vyerna över Melbourne. Och det var häftigt en liten stund tills tornet fylldes med ett gäng skolklasser från en mellanstadieskola som hade årets bästa studiebesök och alla dessa elever hade dessutom förtur till glasbubblan där man kom ut på i en liten “balkong” för bästa utsikt, där togs det även ett foto som man kunde köpa efter besöket. Inget för oss att vänta på, vi fick hålla till godo med utsikten som erbjöds på skydeck, en vy i absolut i toppklass.

Street art vid Hosier Lane

Även om man kanske inte är så jätteintresserad av street art så är gatukonsten på Hosier Lane väl värd ett besök. För att hitta Hosier Lane var det bara att följa strömmen av asiatiska turister de vet ju alltid var de bästa sevärdheterna ligger. Förutom att följa andra turister kan man givetvis titta på sin lilla papperskarta som vid det här laget var lite utsliten, men gatan var inte svår att hitta även om det var lite svårt att fota eftersom gatan var en enormt populär turistattraktion.

Gratis spårvagn “The City Circle Tram”

Ett mycket bra sätt att se centrum av Melbourne är att ta den helt gratis spårvagnen ” The City Circle Tram” som går som en rektangel runt staden. Den stannar vid flera sevärdheter men för oss var det mer en tillflyktsort för att vila fötterna samtidigt som det blev en fin sightseeingtur.

Docklands

Vi kände att det kanske ändå var dags att titta lite närmare på någon av alla de sevärdheter som erbjuds i Melbourne och såg från spårvagnen att vi närmade oss havet. Vi hoppade av spårvagnen när vi kom ner till Docklands som är ett gammalt hamnområde. Där har det byggts moderna skyskrapor, gjorts trevliga promenadstråk utmed småbåtshamnen och det ligger en hel del restauranger med fin vy mot vattnet. Vi testade ett ordinärt lunchstället för en enklare måltid, det blev ganska många fish and chips – måltider under vår vistelse i Australien.

Shopping

Vi startade med en liten shoppingrunda under vår första dag i Melbourne. Faktiskt var det maken som drev runt på stan efter en GPS. Vi skulle ju ut på en roadtrip och tänkte att det kunde vara praktiskt med en GPS som vi kände till istället för krångla med en ny typ som brukar erbjudas mot en extrakostnad hos biluthyrningen.

Lite planlöst tog vi oss runt på gatorna och sprang på en teknikbutik där vi hittade en GPS liknande den vi köpt och använt i USA, en ganska enkel variant som fungerade bra även i Australien. När vi letade efter GPS:n hittade vi flera stora shoppinggallerior, det fanns mycket snygga vinterkläder och det hade varit fint att kunnat köpt en ny tjock jacka eller någon mysig ulltröja men packningen tålde inte något tyngre eller större köp, men ett par skjortor och blusar blev det i alla fall.

Great Ocean Road

Ett måste var att köra vägsträckan Great Ocean Road, en av världens vackraste vägar. Efter våra två dagar i Melbourne var det dags att ta ut hyrbilen och köra vänstertrafik som till en början kändes lite läskigt men som efter några dagar gick riktigt bra.

Vi tillbringade två dagar och två övernattningar på denna fantastiska väg. Lyckan att se de tolv apostlarna var såklart stor men vägsträckan har så mycket mer att erbjuda och trots att den bara är dryga tjugofyra mil tar det tid att köra, det är så många vackra utsiktsplatser utmed vägen som man bara måste stanna till vid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 + 12 =