LandskapstopparSmålandSverige

Smålands högsta punkt – Tomtabacken

Eftersom vi har siktet inställt på en liten “expedition – landskapstoppar” under året 2021 passar det utmärkt att försöka hitta Smålands högsta topp när vi inte befinner oss alls så lång bort därifrån. Vi har varit i Nässjö och är på väg ut mot E4:an och Vaggeryd när vi ser att Smålands högsta topp ligger i vår färdriktning.

Från Nässjö sett, passerar vi Malmbäck och kör vidare västerut. Turen går ute på landsbygden och vägarna är smala och lite krokiga. Efter bara en halvtimmes bilkörning från Nässjö hittar vi fram till avfarten mot Tomtabacken helt utan problem. En stor skylt vittnar även om att vi har kommit rätt.

Glada över att det inte var så svårt att hitta rätt kör vi in på den lilla parkeringsplatsen som ligger utmed vägen och skylten “Tomtabacken”. Det finns även en liten informationsskylt och om jag inte minns fel fungerar parkeringsplatsen som en liten rastplats med bänkar och bord.

Smålands högsta punkt, Tomtabacken, är med sina 377 meter över havet Smålands, Sydsvenska höglandet och Götalands högsta punkt. Trots att Tomtabacken kallas för berg känns det inte riktigt som ett berg utan snarare som en backe i landskapet.

Vi ser den lilla höjden på håll inte minst för att det står ett gammalt luftbevakningstorn som förvaret uppförde här 1942. Från parkeringsplatsen är det bara ett par hundra meter att gå och snart är vi framme vid Smålands högsta punkt. Det finns ingen direkt markering i backen men någonstans ska det finnas en triangelpunkt. Den kan kanske vara gömd under ett betongfundament.

Vi hittar däremot en skylt som berättar lite om tornets historia. Vill man, kan man klättra upp i tornet, men det är ganska brant och trapporna känns väl smala och lite rangliga för min smak. Jag klättrar en liten bit men maken som är betydligt tuffare fortsätter sin klättring till toppen. Han tycker att det är en fin utsikt här uppifrån, och jag blir lite avundsjuk att jag inte vågar mig hela vägen upp.

Förutom att beskåda vyn över Småland finns här ett par mobilmaster som vi även ser nerifrån parkeringsplatsen.

Smålands högsta punkt: Tomtabacken 377 meter över havet

Plats: Söder om Malmbäck

Svårighetsgrad: Mycket lätt

Hitta hit

Med bil: Från Nässjö kör  västerut mot Malmbäck.  Vid Malmbäck kör söderut och efter cirka 9,2 km kommer ligger  Tomtabacken.

Till fots: Använd Höglandsleden som är en vandringsled i Småland. Leden är dragen i en runda som går över 454 kilometer genom Småländska höglandet. Delar av vandringsleden sammanfaller med den europeiska vandringsleden E6, som är ett system av långdistansvandringsleder i Europa, med en sammanlagd längd av cirka 52 000 kilometer. En del av systemet passerar precis intill utsiktstornet .

Alla hittade landskapstoppar:

Läs mera: Närkes högsta punkt

Läs mera: Dalslands högsta punkt

Läs mera: Blekinges högsta punkt

Läs mera: Medelpads högsta punkt

Läs mera: Ångermanlands högsta punkt

Läs mera: Härjedalens högsta punkt 

Läs mera: Bohusläns högsta punkt

Läs mera: Östergötlands högsta punkt

Läs mera: Södermanlands högsta punkt

Läs mera: Västergötland högsta punkt

Läs mera: Skånes högsta punkt

Läs mera: Ölands högsta punkt

Läs mera: Upplands högsta punkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

1 × fem =