Slott & HerrgårdarSverigeVästmanland

Vi besöker Engsö slott nära Västerås

Runt Mälaren finns det flera slott som ligger fint med bästa sjöläge. Ett av slotten ligger nära Västerås och vi har kört förbi avfarten till Ängsö slott många gånger. En förmiddag i ett regnigt septemberväder har vi några minuter över och tar av från motorvägen någon mil öster om Västerås.

Slottet är beläget på Ängsö vid Mälaren mellan Enköping och Västerås. Från E18 är det bra skyltat till slottet.

Lite historia

I slutet av 1100 – talet nämns Engsö för första gången i ett kungabrev. Genom seklerna har de båda släkterna Sparre och Piper byggt om, byggt till och förskönat det medeltida stenhuset. Sitt nuvarande utseende fick slottet på 1740-talet. Släkten Piper ägde slottet fram till 1959.

Anläggningen bestod av slottet i sten och tegel men även av en kyrka, ladugård, kålgårdar, kvarter med fruktträd, en barockträdgård och ett orangeri. På 1800 – talet utarrenderades slottet under långa perioder och genom det påbörjades även ett förfall. I slutet av århundradet stod större delen av slottet tomt och användes delvis som magasin.

Förfallet stoppades som tur var och man började istället restaurera slottet som blev klart under 1960 – talet. Interiören återställdes och äldre tiders inredning togs tillvara. Idag är slottet ett levande museum, där konst och inventarier speglar olika epoker.

Det hade varit intressant att se slottet invändigt eftersom det ska finnas mycket vackra och unika väggmålningar, en stor tavelsamling och mönsterlagda golv från 1700 – talet.

Slottscafé

Tyvärr är slottet stängt men man hoppas öppna igen när pandemin är över, kanske blir det till våren 2022. Däremot kan man ta en kopp kaffe med gott fikabröd på Engsö slottscafé. Det finns både möjlighet att sitta utomhus eller i några av de mysiga rummen i slottets bottenvåning.

Mysigt café på slottets bottenvåning.

Slottsspöken

Engsö slott är känt över hela världen för sina spöken. På slottet, inmurad i väggen kan man se den smala, fem fot långa guldkedjan, som går under namnet Engsökedjan och är omgiven av många års mystik och vidskepelse. Det finns flera spöken som visar sig på slottet. Bland annat kan man se en kvinnlig skepnad som drar med fötterna genom Kungarummet och in i stora balsalen klockan 8 på kvällen. Man tror att det är Brita Bååt som går igen. Fru Brita Bååt härskade på Engsö slott i början på 1600-talet. Hon blev änka två gånger. Folk pratade om att ”hon drivit två män i graven”. Enligt legenden var hon en mycket elak person. Hur mycket sanning det nu ligger i det är ju svårt att veta.

Hennes egen död blev ovanligt otäck. En juldagsmorgon kom hon för tidigt till kyrkan och förstod till sin fasa att hon kommit till de dödas mässa. Hela församlingen bestod av benrangel med skeletthänder och dödskallar. När Fru Brita steg in i kyrkan attackerades hon av vålnaderna efter sina båda män. Den ene högg efter henne med ett svärd och den andre kastade en stor sten efter henne. Hon flydde ut ur kyrkan men dog tre dagar senare av chocken. Stenen finns inmurad i kyrkogårdsmuren.

En annan spökhistoria är berättelsen hovnarren Anders av Luxemburg som dog 1744 som sägs spöka på Engsö. Anders var en puckelryggig dvärg och ses vandra runt i slottsparken i mössa och grå långrock. Han skall ha varit mycket uppskattad för sina visor och varför han går igen är det ingen som vet.

Kyrkan ligger bredvid slottet.

Engsö kyrka

Kyrkan uppfördes redan omkring 1340. Det är en av Sveriges få höggotiska landsbygdskyrkor som är byggd helt i tegel. Det är ett påkostat bygge, i kyrkan ska det finnas ett unikt helgonskåp från 1400 – talet. När vi besöker Engsö kyrka är den tyvärr inte öppen trots att det är söndag.

Slottsparken

På Engsö slott finns en trädgård i barockstil. Den anlades mellan 1720 – 1750, parken har sedan dess inte ändrats mycket i sin utformning. Typiskt för parker från den tiden är alléer med beskurna träd som går i axlar. Förr fanns det även formklippta buskar och en fruktträdsodling mellan lindalléerna.

Parken är inte så stor men ser perfekt ut för en liten picknick när vädret tillåter. Vi vill inte bli alltför blöta om fötterna så vi håller oss till de grusade gångarna men gör en liten avstickare och smyger in i slottsträdgårdens lilla växthus.

Vad tyckte vi om Engsö slott?

Trots lite trist väder tycker vi att Engsö är ett vackert slott i sin enkelhet. Det hade givetvis varit trevligt att se slottet på insidan också, men då får vi återkomma till en annan gång. I slottets mysiga café får vi alla fall se en del av slottets bottenvåning och här hade vi gärna ätit en lunch eller något av alla bakverken som serveras om vi inte skulle vidare till ett annat kaffekalas.

Parken och dess omgivning nära Mälaren gör Engsö slott till ett bra besök. Vid parkeringsplatsen ser vi ett naturreservat med vandringsleder som verkar populärt trots lite blött väder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + nitton =