FrankrikeNormandie

Husen i Mers les Bains på Normandiekusten

Mers les Bains i Normandie är något alldeles extra när det gäller vackra hus. Husen är byggda under den så kallade Belle Époque – eran. En tid i Frankrike av välstånd, fred, och ekonomiskt tillväxt samt optimism. Husen som ligger vid den trevliga strandpromenaden i orten har en underbar färgpalett och fantasifulla utsmyckningar. 

__________________________________________________________________________

Är det något jag gillar är det vackra husfasader. När vi är ute på sommarens bilresa i Frankrike och är på väg till staden Le Tréport kör vi plötsligt igenom ett väldigt speciellt kvarter. Det är ett gäng med mycket färgglada och vackra hus som väcker min uppmärksamhet och vi vänder om. Husen i Mers-les-Bains är något alldeles extra.

Vi parkerar bilen utmed strandpromenaden och strosar runt i de vackra kvarteren. Vi hittar en informationsskylt som berättar att området är byggt i den så kalla Belle Époque – stilen. Jag associerar genast till en glad och positiv livsstil, och när jag lite senare läser mer om den speciella arkitekturen här i Mers-les-Bains visar det sig att Belle Époque var just en epok i positiv anda.

Vad är Belle Époque?

Enkelt beskrivet betyder uttrycket den vackra/ljuvliga epoken och Belle Époque arkitekturen var en stil som uppstod i Europa mellan 1871 och 1914, särskilt i Paris. Den kännetecknas av en mångfald av olika stilar, från neo-bysantinsk och neo-gotisk till klassicism, jugend och art déco.

Fint läge

Förutom att husen är något alldeles extra har den lilla orten Mers-les-Bains precis utanför den större staden Le Tréport ett fint läge vid havet. De höga kalkstensklipporna med sin topp beklädd med gröna fält ger orten en vacker inramning. Även om stranden är stenig ger den ett inbjudande inslag precis framför strandpromenaden där de vackra husen ligger.

Trots att det är sommar är alla badstugorna stängda, vädret är inte det bästa i Frankrike under juni månad sommaren 2023.

Mers-les-Bains och dess ljuvliga hus

År 1873 kom järnvägen till Mers-les-Bains. Detta gjorde att parisarna hade möjlighet att ta sig ut till havet för lite rekreation. Mellan Paris och Mers-les-Bains tar det cirka tre timmar och orten blev mycket populärt.

Staden Mers började växta när havsbad blev populärt. Man hade upptäckt fördelarna med att bada i havet, det skulle ge en alldeles speciell läkande förmåga. De första semesterfirarna som kallades “badare” hade möjlighet att genom järnvägen nå havet och det blev succé. De tidiga badgästerna tillhörde mestadels adeln och den rika överklassen. Man bosatte sig här under sommaren och det var då de första moderna fritidshusen börja byggas. Det var förstås inga vanlig små stugor utan rejäla och påkostade villor och som än idag står här i Mers-les-Bains.

Många parisare som hade möjlighet att ha sina sommarbostäder här i Mers hade således gott om pengar och de vackra husen byggdes i de mest fantastiska kreationerna. Varken fantasin eller ekonomin verkade ha några begränsningar och många av husen fullkomligt exploderade av tinnar, torn och vackra fönsterpartier. Även balkongerna blev utsmyckade i fantasifulla former.

Mer än 300 hus finns kvar än idag och de är förmodligen restaurerade varsamt. Husen ska vara den enda kvarvarande grupp av byggnader i Belle Époque – stilen som finns kvar på den franska kusten. Under många år har husen fallit lite i glömska men nu kommer de tillbaka och kommer förhoppningsvis fortsätta att bevaras här, längs Picardies kustremsa eller som regionen heter, Hauts-de-France,

Villorna här vid havet i Mers är charmiga exempel på Belle Époque – arkitektur.

Det är verkligen härligt att promenera runt längs Esplanade du Général Leclerc som är en cirka 800 meter lång strandpromenad. Villorna ligger i ett naturskyddsområdet och ståtar med rosettfönster, finsmidda balkonger och färgglada fasader. En dröm för en husromantiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 + 7 =