Fiji – En pärla i Oceanien

 Sommaren 2016 tillbringade jag en del tid på Los Angeles flygplats, både för utresa till Hawaii (Honolulu) med en försening på fyra timmar och hemresa från USA. Eftersom jag inte gillar att sitta still  blev ett roligt sätt att förströ sig på att titta på andras flygavgångar. Vilka destinationer finns det? Vart ska alla människor? Såklart började jag drömma om nya resemål, särskilt vid hemresan mot Stockholm, för precis brevid Stockholmsgaten var det boarding mot Tahiti, och visst kan man väl komma till Bora Bora därifrån? Bora Bora har funnits på min bucket list under ganska många år.

Väl hemma började jag genast söka på olika möjligheter att komma till Bora Bora i Franska Polynesien, men det var så dyrt. Själva flygresan var väl inte till en början så himla dyr egentligen, men boendet låg inte riktigt i min prisklass om man vill bo någorlunda exotiskt, vilket jag tycker kändes viktigt. Visst var det möjligt att resa dit, men det kändes ändå inte riktigt rimligt om man ville göra lite andra saker också på semestern.

Jag la Bora Bora – planerna på hyllan men minst en gång om dagen gick jag in för att kolla flygpriserna som under hela hösten 2016 bara steg och till sist förstod jag att det nog var kört. I min besvikelse började jag frenetiskt söka på allt i södra Stilla Havet och såg en annan ö, som jag tidigare varit intresserad av, men glömt bort, Fiji!

 Sagt och gjort och som tur var hade vi redan köpt flygbiljetter till Los Angeles trots att vi inte alls skulle åka dit i år, vi hade tänkt en bilresa ner mot Balkan. Dessutom klickade mitt finger på datum som gjorde att vår USA-vistelse blev hela fyra veckor, ja som det kan bli. Vad skulle vi göra i USA så länge? Nu hade vi ju faktiskt möjlighet att boka in något annat också och ganska snart hittade jag hyfsat bra priser till Nadi / Fidji med Expedia.

Våra flygbiljetter med direktflyg hos Qantas (Fiji Airways) gick på ca 24500 kronor för två personer, kanske lite dyrt men ändå väldigt billigt om man jämförde med priser till Bora Bora.

Dagen före Midsommarafton kom vi iväg till Los Angeles, i år flög vi med Norweigan eftersom SAS, som jag egentligen tycker är bäst, inte kunde konkurrera prismässigt.I början av februari 2017 betalade vi ca 15.500 kr t/r för två personer, vilket var betydligt dyrare än fjolåret, men bara att gilla läget och betala, trodde inte heller att priset skulle gå ner så det var bara att slå till.  

Flygresan Stockholm till Los Angeles på nästan elva timmar gick smidigt och väl framme blev det ett helt dygns väntan till avgången mot Fiji. Visst hade vi kunnat åkt samma dag vi anlände Los Angeles eftersom Fijiresan avgick först 23.30 på kvällen, men det kändes som ett bra val att få sova ut och ta det lugnt innan ytterligare en elva-timmars flygresa nattetid väntade, samt att man aldrig kan veta om Norweigan går på rätt tid eller något annat bolag heller för den delen.

Flygresan mot Fiji upplevde jag dock som väldigt lång och natten tycktes aldrig ta slut då vi passerade datumgränsen och förlorade nitton timmar, kändes det lite drygt. När vi äntligen anlände Nadi var hela den 24 juni som bortblåst, men det räckte att bara komma in till passkontrollen där vi välkomnades av fin sång, härliga leenden och underbara tropiska dofter, så var den långa resan som bortglömd.

 

Någon större research hade jag faktiskt inte haft tid att göra då det gällde Fijiresan, men lite hade jag ändå tagit reda på och det förvånade mig lite då det skrevs att man faktiskt skulle lämna huvudön Fiji så snart som möjligt. Nja själva Fiji kanske inte är så intressant om man är ute efter exotiska platser och badparadis, utan ett måste är att ta sig till bland annat Yasawa Islands, en ögrupp som man når antingen med båt eller sjöflyg. Det finns förstås fler olika öar, men Yasawa verkade lättast att besöka.

Vi anlände tidigt på morgonen till Nadi. Strax norr om flygplatsen ligger Denarau Port utanför Viti Levus västkust där båtar till öar runt Fiji utgår ifrån. Det passade även bra med ett boende för vår första natt och jag hade bokat in oss på Radisson Blue Resort hemifrån. Lite spaka efter två långa resor samt en något förvirrande tidsomställning, med flytt av tiden lite hit och dit nu när vi var på andran sidan jorden. Bäst är att komma in i den nya tiden så fort som möjligt men det blev segt att hålla sig vaken, särskilt när Radisson resort leverade härliga solbäddar i ett grönskande paradis vid sköna pooler i vuxenavdelningen.

 Morgonen därpå var vi desto piggare och lite nervösa för huruvida vi skulle komma med på Yasawa Flyer. Jag hade fått ett kort mail från den resort som jag bokat vårt första boende med och där stod bara ett bokningsnummer som vi skulle visa för den som skulle komma och hämta upp oss från hotellet. Lite kort om tid, tyckte jag att det kändes, då det bara var en halvtimme före avfärd, skulle vi hinna? Dessutom visste vi inte heller vem som skulle hämta oss. Det går ju bara en båt per dag mot Yasawa Islands så vi måste ju komma med.

Ja det var mycket man kunde oroa sig för och det var kanske inte så konstigt att jag hade en sådan sjuk resfeber innan vi reste, (faktiskt var det så illa att jag ville ställa in alltihop, men som tur var det ju omöjligt och resfebern försvann så fort som vi satt i taxin till Arlanda), men mycket kan ju hända och kan man verkligen lita på någon som skickar ett mail från andra sidan jordklotet? 

 

 Men som ett under…och prick klockan åtta som överenskommet kom en stor buss och hämtade upp oss. Hotellpersonalen hade lugnat mig och sagt att bussen kör runt i hotellområdet för upphämtning och båten kommer inte gå förrän bussen kommer in. Väl i nere i hamnen hade jag ingen aning om hur det hela skulle gå till, jag visste hur båten skulle se ut, så lite panikartat blev det då mängder av olika turistgrupper sprang åt alla håll och det var inte bara en båt som låg i hamnen precis.

Ganska snart föll allt på plats, vi hämtade ut våra biljetter i incheckningen och lämnade bagage med destinationtagg och så kunde vi som sista passagerare komma ombord dock inte på den gula Yasawa Flyer utan South Sea Cruises som tydligen användes just denna morgon. Båten var dessutom fullastad och det som erbjöds var ståplats, men redan efter bara en halvtimme lämnade säkert hälften av alla passagerare båten för en baddag på de första öarna runt Mamanuca Islands.

På en karta kunde vi följa båttrippen och den ena paradisön efter den andra avlöste de varandra. Vi stannade till vid Vomo Island, Kuata Island, Waya Islands, Wiwa Islands och många fler. Vår ö – Tavewa var den sista och enligt tidtabellen skulle vi vara framme vid halvtvå tiden, men detta stämde inte då det snarare tog mer än sex timmar att komma upp till norra delen av Yasawa Islands.

En del stopp tog inte alls lång tid då endast ett par passagerare skulle gå på eller av. På vissa ställen tog det betydligt längre och vi som var kvar ombord kunde njuta av utsikten på de olika öarna som vi passerade och självklart blev man sugen på att stanna till på många fler än de två vi bokat in. Yasawa Flyer vände just vid vår destination och åkte tillbaka till samma öar man stannat till vid tidigare under dagen för att komma tillbaka till Denarau Port vid sjutiden på kvällen.

 

 

Fortsättning

Underbara dagar i Yasawa Islands

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton + fyra =