FijiParadisresor

Fiji – En pärla i Oceanien

Vår resa till Fiji startar egentligen redan 2016 året innan vi kommer dit. Vi har tillbringat en hel del tid på Los Angeles flygplats, både för hemresor men även för tråkig väntetid vid förseningar som drabbat oss genom åren. 

Jag har ju lite svår för att sitta still och för mig blir ett roligt sätt att förströ mig på att titta på andras flygavgångar. Ja, jag vet, hur kul är det egentligen? Men det ger mig faktiskt lite inspiration till nya resor när jag börjar fundera på vart alla människor egentligen ska. Vilka destinationer finns det egentligen? Såklart började jag drömma om nya resmål, och särskilt vid hemresan från Los Angeles mot Stockholm 2016, ser jag att det är boarding mot Tahiti, och visst kan man väl komma till Bora Bora därifrån? Bora Bora har funnits på min önskelista under många år och kanske är det en ouppnåelig dröm att någon gång få komma dit. 

Väl hemma börjar jag genast söka på olika möjligheter att komma till Bora Bora i Franska Polynesien, men det är så dyrt. Visst kan man väl ta hela sin resebudget och flyga dit om det nu är så viktigt men det finns väl ändå flera resmål som jag vill prioritera, strand som strand, hav som hav, kanske inte så viktigt ändå… 

Jag la Bora Bora – planerna på hyllan, men håller koll på flygpriserna till Tahiti som naturligtvis inte går ner i pris snarare ökar de för varje gång jag gör en sökning. Till sist förstår jag att det är kört. I min besvikelse börjar jag frenetiskt söka på allt i södra Stilla Havet och ser en annan ö, som jag tidigare varit intresserad av, men glömt bort, Fiji!

Sagt och gjort och som tur är har vi redan köpt flygbiljetter till Los Angeles trots att vi nog tänkt göra en bilresa i Europa till nästa sommar. Dessutom har mitt finger råkat klickat på datum som gör att vår USA-vistelse blir hela fyra veckor, ja som det kan bli. Vad ska vi göra i USA så länge?

Nu med så lång tid i USA finns det ju faktiskt möjlighet att boka in något annat också och ganska snart hittar jag flygbiljetter till Nadi / Fidji med Expedia. Våra flygbiljetter med direktflyg hos Qantas (Fiji Airways) går på ca 24500 kronor för två personer, kanske lite dyrt men ändå väldigt billigt om man jämför med flygpriser till Bora Bora.

Dagen före Midsommarafton kommer vi iväg till Los Angeles, i år flyger vi med Norweigan eftersom SAS, som jag egentligen tycker är bäst, inte kan konkurrera prismässigt. I början av februari 2017 betalar vi ca 15.500 kr t/r för två personer, vilket är betydligt dyrare än fjolårets pris vid ungefär samma tid.

Flygresan Stockholm till Los Angeles på nästan elva timmar går smidigt och väl framme blir det ett helt dygns väntan till avgången mot Fiji. Vi hade absolut kunnat flugit vidare samma dag som vi anländer Los Angeles eftersom Fijiresan avgår först 23.30 på kvällen, men det känns som ett bra val att få sova ut och ta det lugnt innan ytterligare en elva-timmars flygresa nattetid väntar. 

Flygresan mot Fiji upplever jag dock som väldigt lång och natten tycks aldrig ta slut och när vi passerar datumgränsen förlorar vi hela nitton timmar, det känns lite drygt. När vi äntligen anländer Nadi är hela den 24 juni som bortblåst, men det räcker att bara komma in till passkontrollen där vi välkomnas av fin sång, härliga leenden och underbara tropiska dofter, är den långa resan som bortglömd.

 

När jag letade information om Fiji skrevs det att man faktiskt skulle lämna huvudön Fiji så snart som möjligt. Nja själva Fiji kanske inte är så intressant om man är ute efter exotiska platser och badparadis, ett måste är nog att ta sig till bland annat Yasawa Islands, en ögrupp som man når antingen med båt eller sjöflyg. Det finns förstås fler olika öar men Yasawas övärld med många olika öar verkar vara lättast att besöka.

Vi anländer tidigt på morgonen till Nadi. Strax norr om flygplatsen ligger Denarau Port utanför Viti Levus västkust där det går båtar ut till öar runt Fiji. Det passar även bra med ett boende för vår första natt och jag har bokat in oss på Radisson Blue Resort hemifrån. Lite spaka efter två långa resor samt en något förvirrande tidsomställning med flytt av tiden lite hit och dit nu när vi var på andran sidan jorden. Det är bäst är att komma in i den nya tiden så fort som möjligt, men det är segt att hålla sig vaken, särskilt när Radisson resort leverar härliga solbäddar i ett grönskande paradis vid sköna pooler i vuxenavdelningen.

Morgonen därpå är vi desto piggare och lite nervösa för huruvida vi ska komma med på Yasawa Flyer. Jag hade fått ett kort mail från den resort som jag bokat vårt första boende med och där stod bara ett bokningsnummer som vi ska visa för den som skulle komma och hämta upp oss från hotellet. Jag som är vän av ordning tycker vi har lite kort om tid när jag ser att det bara är en halvtimme före avfärd, kommer vi att hinna? Dessutom vet vi inte heller vem som ska hämta oss. Det går ju bara en båt per dag mot Yasawa Islands så det är ett måste att komma med.

Ja det är mycket en sån som jag kan oroa mig för och det är kanske inte så konstigt att jag hade en sådan sjuk resfeber innan vi reste. Faktiskt var det så illa att jag ville ställa in alltihop, men som tur var gick det ju inte att ställa in och resfebern försvann så fort som vi satt i taxin till Arlanda. Det är lite konstigt det där med min resfeber men jag behöver bara komma in på Arlanda flygplats så infinner sig lugnet inom mig och allt sitter som en smäck. Kanske är resfeber ändå en bra reaktion som ligger där och gror, det är mycket som kan hända och kan man verkligen lita på någon som skickar ett mail från andra sidan jordklotet? Nog är det lite bra att vara på sin vakt men aj, vad jobbigt det känns.

 

 Allt fungerar naturligtvis som det ska och prick klockan åtta som överenskommet kommer en stor buss och hämtar upp oss. Vi som är ute i god tid och tjatar lite med hotellpersonalen som lugnar mig och säger att bussen kör runt i hotellområdet för upphämtning och båten kommer inte gå förrän bussen kommer in. Väl i nere i hamnen har vi ingen aning om hur det hela kommer att gå till, jag vet hur båten ser ut, så lite panikartat blir det då mängder av olika turistgrupper springer åt alla håll och det inte bara är en båt som ligger i hamnen precis.

Ganska snart faller allt på plats. Vi hämtar ut våra biljetter i incheckningen och lämnar bagaget med destinationtagg och så kan vi som sista passagerare komma ombord dock inte på den gula Yasawa Flyer utan South Sea Cruises som tydligen används just denna morgon. Båten är dessutom fullastad och det som erbjuds är ståplats, men redan efter bara en halvtimme lämnar säkert hälften av alla passagerare båten för en baddag på en av öarna runt Mamanuca Islands.

På en karta kan vi följa båttrippen och den ena paradisön efter den andra avlöser de varandra. Vi stannar till vid Vomo Island, Kuata Island, Waya Islands, Wiwa Islands och många fler. Vår ö – Tavewa är den sista och enligt tidtabellen ska vi vara framme vid halvtvå tiden, men detta stämmer inte när det snarare tar mer än sex timmar att komma upp till norra delen av Yasawa Islands.

En del stopp tar inte alls lång tid när endast ett par passagerare ska gå på eller av. På vissa ställen tar det betydligt längre tid och vi som är kvar ombord får under tiden njuta av utsikten på de olika öarna som vi passerar och självklart blir man sugen på att stanna till på många fler än de två vi bokat in. Yasawa Flyer vänder just vid vår destination och åker sedan tillbaka till samma öar man stannat till vid tidigare under dagen för att komma tillbaka till Denarau Port vid sjutiden på kvällen.

 

 

Underbara dagar i Yasawa Islands

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 2 =