FijiHotellOceanien

Underbara dagar i Yasawa Islands

På vår resa på Fiji lämnar vi huvudön för en dryg veckas resa i Yasawaörnarna. Vi har bokat två olika boenden och är på väg till det första som ligger lång norrut bland Yasawaörarna, hela sex timmar tar färden från Denarau Marina.

Småbåtar för vidare färd

Väl framme vid Yasawa Flyers sista destination väntar personal från hotellresorten i småbåtar. Jag känner mig väldigt tungt packad med en resväska på dryga 20 kilo, men ska man vara borta i fyra veckor behövs det ju en väska av större storlek. Det är dock inga sura miner för det, vi mös bara av leenden med hälsningsordet Bula! Den mindre båten tar bara fem minuter så är vi framme på vår Robinson ö Coconut Beach – Tavewa.

Villa eller bungalow

Härliga Coconut Beach – en helt magisk plats i södra Stilla Havet. Vi installerar oss i vår strandvilla och börjar lite var alla andra höll hus, men vi inser snart att vi faktiskt nästan är helt själva här. Jag hade bokat en strandvilla, man kunde även välja att bo i bungalow i trädgården men när vi tittar oss runt upptäcker vi att det bara finns en strandvilla och resten av öns sex boenden är bungalows.

Kava – tradition

Till middagen ska personalen introducera och demonstrera sin Kava-cermoni för de nya gästerna. Kava är en traditionell fijiansk dryck gjort på kavaroten vars pulver blandas ut med vatten. Detta ska tidigare ha varit en viktig ritual, numera dricker man drycken mer som en slags social tradition eftersom den dricks i glada vänners sällskap tillsammans med levande sång och musik. 

Galet men trevligt

Vi blir ombedda att sätta oss ned på en stor bambumatta tillsammans med resten av resortens gäster, något som till en början känns lite galet, men väldigt trevligt när vi alla får presentera sig för varandra. Vi från Sverige är de gäster som har rest allra längst vilket de andra gästerna som kommer från, Australien, Singapore, Japan, Nya Zeeland och USA, tycker är väldigt imponerande. Och ja, just i den stunden, tycker även jag att det är riktigt imponerande av mig, att ha tagit oss ända hit, för att sitta på en bastumatta och sjunga Bula-sånger med vilt främmande människor på denna för oss så avlägnsa plats.

 

 I det som mer ser ut som en sommarstuga ligger receptionen och restaurangen. Vid de sex borden äter vi frukost, lunch, eftermiddagskaffe /te och middag. Måltiderna tillkommer som en obligatorisk resortavgift och maten kostar nästan lika mycket som boendet, men absolut värt cirka 3400 kronor som vi betalar totalt per dygn för två personer. 

Badrum med utomhusdusch är så härligt.

Fotbad utanför dörren, alltid med nyplockad hibiskusblomma.

Våra dagar på Coconut Beach

Efter det att vi anlänt Coconut Beach börjar till och med jag att stressa ned och njuter av att göra absolut ingenting förutom att gunga i hängmattan och promenera på den mjuka och vackra stranden. På förmiddagarna är tidvattnet i bästa position för bad, senare under eftermiddagen blir det ganska långgrund.

Någon dag är det ganska blåsigt men vi hittar lä lite längre söderut på vår Robinson ö. På kvällen är det så skönt mörkt när den enda belysningen kommer från några smålampor i trädgården och på lång håll ser man belysning från öarna omkring. Det är verkligen så härligt att somna till vågornas brus från havet och lyssna på vinden som viner genom soljalucierna, fönstren saknar glas, men självklart finns det myggnät.

 

Den blå lagunen

Mitt emot  Tavewa Island ligger Blue Lagoon på The Turtle Island där filmen “Den Blå Lagunen” spelades in på åttiotalet, med Brooke Shields och Christopher Atkins. Vi vill förstås besöka ön och vår resort tar oss med på en liten båttur för dels snorkling men också för att besöka ön. Tyvärr blir vädret hastigt riktigt dåligt och när tidvattnet drar sig tillbaka blir upplevelsen inte riktigt vad vi tänkt, men vi får en ny stand att promenera  på och lite andra vyer som omväxling. Fiskarna matas från båten så att även jag som inte vill snorkla får möjlighet att få se dem på nära håll. 

Dags att lämna Coconut

Vi spenderar bara tre dygn på denna avskilda paradis ö  innan vi åter hoppar på Yasawa Flyer för nästa ö besök. Om vi vetat hur bra vi skulle trivas här hade vi nog tagit minst två nätter till, men det är ju en chansning och inför bokningen av Yasawa Islands tittade jag på olika omdömen, kollade priser. Det visade sig inte finnas så många svenska recensioner och för det mesta brukar det som är dyrast leverera också, men inte alltid.

Innan vi kan lämna Coconut blir det avskedscermoni när  hela personalen spelar och sjunger  fina sånger för oss. Sedan kommer hela personalstyrkan från kocken till trädgårdsmästaren och säger farväl. Faktiskt blir det nästan en tår trots att vi bara känt varandra i tre dagar. 

Efter många goa kramar, blomsterkransar och ståhej lastas vi åter ombord för att möta upp med Yasawa Flyer som anländer strax efter tvåtiden på eftermiddagen för en liten tur på en och halvtimme till Naukucuvu där vi bokat vårt nästa boende.

 

Paradise Cove

Ett nytt paradis väntar oss när vi anländer senare på eftermiddagen. Det är inte lika genuint som vår första ö. Visst är det välkomstsång och underbar personal, men Paradise Cove är en mycket större resort med betydligt fler gäster.

Vi har bokat den billigaste typen bungalow, men får vid ankomst veta att vi blivit uppgraderade till deras alldeles nya område för endast vuxna över arton år. Alltid trevligt att träffa olika typer av människor men finns det möjlighet att bo i lugnare miljö som dessutom var helt nytt tackar vi gladligen ja. 

 Även denna bungalow håller med utomhusdusch med perfekta lagom mjuka och breda duschstrålar. Dessutom finns det gott om varmvatten och inredningen passar min smak.

Två fina pooler ligger nedsänkta i den nybyggda terassen helt klädd i trä och plattor. Det är bara ett fåtal gäster som har hittat hit och kanske är det några som tyckte det är lite tråkigt att ligga på en solbädd vid poolen när den vackra stranden ligger alldeles intill. Hur som helst är det mysigt att sitta här efter en dag på stranden för att ta en drink eller öl.

Vill man hellre bada bland andra finns storpoolen, men vi badar nästan aldrig i pool när vi är utomlands om det finns ett hav. Nu testar vi naturligtvis vuxenavdelningens egna pooler, men jag reser gärna till platser där det inte finns pool.

Bra mat och dryck 

På restaurangen är det riktigt bra, mycket modernt upplägg och supergott. Det finns flera rätter att välja på och vi serveras mat tre gånger om dagen. Drycken ingår inte i priset och en flaska vin kostar cirka 250 kronor ganska dyrt men av god kvalitet. Både frukost och middag håller en riktigt bra standard medan lunchen är lite enklare, där man alltid kan välja hamburgare av både fisk, kyckling eller köttfärs. Det finns även pastarätter och annat smått och gott, efterrätterna är riktigt fina och det känns genomtänkt och inget lämnas åt slumpen även om det är mycket folk under vissa tider.

Härliga stranddagar

Dagarna på Naukucuvu fullkomligt skenar iväg trots att det inte finns så mycket mer att göra än att ägna sig åt olika vatten och strandaktiviteter, precis så som vi önskar. Vi har bokat fem nätter här och med tanke på att det är mycket fler gäster här är området att röra sig på ganska litet. Stranden är inte mer än ett par hundra meter och inte alls lika fin som på Coconut Beach, men ändå så ljuvligt det nästan kan bli.

                                                                               

Våra åtta dagar ute på Yasawa Islands kan sammanfattas som en riktigt bra resa trots att det blev ganska dyrt. Jag tycker att det ändå var väl värt pengarna och är det någon gång som man ska spendera mera är det definitivt på den här typen av platser. Det finns väldigt många alternativ då det gäller boenden på Yasawa Islands och jag tyckte att vi nog bokade prisvärda resorter, att vi verkligen fick mycket för pengarna. Många yngre backpackers valde boenden där man kunde bo i sovsal med delat badrum/toalett och det fanns även öar där det boendet var mycket enkelt och säkert väldigt bra, allt beror ju på vad man själv tycker är okej. 

Jag kan absolut varmt rekommendera Fijiöarna trots den ganska långa resan, men väl värt varenda timme på flyget. Framför allt är människorna här så välkomnande, nyfikna och vänliga. Var vi än kom fanns det alltid ett leende och även om vi då och då klagade på bland annat insekter på rummet med mera, så försökte man alltid att göra sitt bästa med ett glatt leende.

Alla magiska paradisöar var förstås den främsta behållningen med mjuka vita stränder och ett kristallklart vatten. Kanske var temperaturen i vattnet på 25 grader aningens kallt, (ja jag gillar ju väldigt varmt vatten typ som Indiska Oceanen erbjuder) men med en lufttemperatur på strax under 30 grader och för det mesta med svalkande vind gör Fijiöarnas vinter helt perfekt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tretton + 10 =