Roadtrip Nordvästra USAUSAWashington

En spännande roadtrip i vacker natur – North Cascades Highway

På vår roadtrip genom delstaten Washington har vi lämnat storstaden Seattle. Vi är på väg norröver och precis innan den kanadensiska gränsen drygt någon timmes bilfärd från Seattle hittar vi Highway 20 där vi tar av. Vi ska ut på en spännande färd genom vildmark, bergsvägar, vackra sjöar, skogar och vattenfall. Dagens roadtrip ska förutom North Cascades Nationalpark föra oss till Spokane som ligger i de östra delarna av staten Washington.

Färden på North Cascades Highway är delstaten Washingtons nordligaste bergsväg. Vägen är 213 kilometer långt stycke av Highway 20 mellan I – 5 i väster och staden, Winthrop i öster. Vägen skär genom North Cascades Nationalpark. Vägen går genom många vackra landskap med spetsiga och snöklädda bergstoppar, skogsklädda dalar och forsande vattenfall.

Vägen är stäng under vintertid och öppnas någon gång i april och hålls öppen till mitten av oktober beroende på vädret. Vägen går längs floden Skagit, förbi Gorge Creek Falls, Lake Diablo och Ruby Creek. Längs vägen finns flera fina utsiktsplatser som Ross Lake Overview med perfekt läge över sjön.

Även om inte vi gjorde några vandringar i området är nationalparken mycket populär för sina olika vandringsleder där man kan imponeras av flera höga berg som Mount Shuksan som med sina 2 783 meter över havet. Berget är ett av de högsta i delstaten.

Det finns även stora glaciärpartier i parken som även är hem för många djur. I området lever vithövdad havsörn, gråvarg och björn.

Sjön Diablo med sitt grön – turkosa vatten.

Naturskön vägsträcka med många stopp

Mäktiga fjälltoppar och underbara sjöar i vackra färger kan vi beundra under förmiddagen. Här och där stannar vi med bilen för att fota och förundras över naturens krafter. Vi är här i mitten av juli, det är varmt och lite soldis. Det är lite svårt att föreställa sig att det inte var så längesedan som vägen här uppe i bergen är avstängd och svåråtkomlig.

Egentligen borde vägsträckan köras i betydligt långsammare takt än vi gör, men vi är bara på genomresa och då får det gå undan lite. Kanske borde vi gjort en övernattning i den östra delen av parken i den lilla cowboystaden Winthrop, där vi är framme vid tidig eftermiddag.

 

På bergstopparna ligger det fortfarande snö. På de utsiktsplatser som vi stannar till utmed North Cascades Highway är det riktigt varmt och skönt. Det är rejäla sommartemperaturer som gäller på de höga höjderna.

Det finns många vattenfall i området, (cascades = kaskader av vatten kanske).

Vägarna känns säkra även om det är lite kurvigt på höga höjder här och där.

Ford Mustang perfekt bil för en roadtrip.

Efter en härlig bilresa ute i vildmarken kommer vi fram till  Winthrop, som känns lite som en cowboystad. Vi är rejält hungriga nu, jag vet inte alls vad vi tänkte på när vi lämnade Seattle utan att ens provianterat en liten matsäck. Vi tänkte att det nog skulle finnas något litet matställe utmed vägen, men i vildmarken finns inget i matväg så vi blir desto gladare när vi sent om sidor ser flera matställen i Winthrop med olika utbud.

Efter en välbehövlig lunch tittar vi runt lite Winthrop där det är mycket folk som liksom vi har semester. Vi måste fortsätta färden och har färdplanen klar, men när vi kört en bit visar sig det att den väg som vi vill köra verkar vara avstängd. Först tänker vi att det kanske går ändå, men ganska snart står en vägpatrull med en stor stoppskylt. Vägen hade varit utsatt för en brand och den var ännu inte helt släkt, bara att vända om och ta en annan lite tråkigare väg.

Trots att den väg som vi nu var tvungna att köra inte var så rolig bjöd den ändå på två imponerande dammar med utsiktsplats.

Trots lite trist väg möter vi både gigantiska kraftverk och vackra spannmålsfält.

Visserligen älskar vi verkligen att åka bil och gärna långt, men dagens roadtrip känns väl lång. När de glittrande sjöarna och snöklädda fjälltopparna försvann återstår ett par timmar på raksträcka genom spannmålsfälten. Till sist kryper det i både rygg och ben efter alldeles för många timmar sittande i en liten mustang, till sist kommer fram till kvällens övernattning. Det blir återigen en övernattning på motell mitt i den ganska stora staden Spokane.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + 4 =