AustralienQueensland

Surfers Paradise i Gold Coast

Solnedgångar i all ära men jag måste nog ändå påstå att i Australien är det soluppgångarna som skapar stunder av magi. För det mesta har jag sovit över soluppgångarna, eftersom jag inte orkat prioritera dem före min skönhetssömn men i Surfers Paradise är soluppgångarna något alldeles extra, man får bara inte missa dem.

Strax efter sex på morgonen vaknar jag med ett ryck, helt utan väckarklocka, precis som om kroppen är inställd på att få uppleva detta storslagna fenomen som ger så mycket energi att all trötthet försvinner.

Solen kryper sakta men säkert upp mot himmeln och snart har dagen startat och i Surfers Paradise finns alla förutsättningar till att få en fin dag på en strand i världsklass eller kanske surfa på den perfekta vågen.

Att vakna till en soluppgång är aldrig fel och i Surfers Paradise bor vi med en vy som överträffar alla mina förväntningar för våra sista dagar i Australien.

Surfers Paradise är en stadsdel längs Gold Coast som ligger en dryg timmes bilkörning söder från Brisbane. Namnet Surfers borde avskräcka mig eftersom jag egentligen inte är så jätteförtjust i vattensporter, men när jag läser på lite mer om platsen, förstår jag att Surfers Paradise inte bara är för surfare utan även för dem som kanske är ute efter, ja kanske paradiset!

I en av mina guideböcker står det att Surfers ska vara en av de mest populära platserna i hela Australien. Dessutom beskrivs orten som ett riktigt partyställe med ett hektiskt nattliv, (kanske inte heller riktigt min stil), men så är det stränderna och det är nog bilderna av dem som gör att vi väljer Surfers. Så vad tyckte vi, var det värt att göra denna lilla extra tripp till Gold Coast?

Boende

Jag har bokat boende hemifrån med möjlighet till ombokning om så behövts. Priset för den trevliga lägenheten på 60 kvadratmeter är cirka 1400 kr per natt och bostaden passar oss perfekt. Vi bor på sjätte våningen av tio möjliga med fri havsutsikt och har full koll på vad som händer nedanför oss på den livliga gatan närmast strandpromenaden och den enorma stranden. Lägenheten består av ett litet kök, matplats, vardagsrum, ett sovrum, badrum och tvättstuga samt balkong.

Till bilen finns det garage i källaren, mycket bekvämt att åka hiss direkt upp till lägenheten och som dessutom ingår i priset. Tyvärr ingår inte städning, men det går att betala extra för städtjänst, byte av handdukar och linne. Det behövs ju inte för vår del när vi bara ska stanna två nätter. Vi är mer än överförtjusta i denna superfina lägenhet, nästan så att man kan tänka sig att flyttat hit.

Strandlivet i Surfers Paradise

Efter att ha köpt frukost på Subway, tillagat kaffe i det egna köket och ätit på vår underbara balkong är det dags att se vad Surfers Paradise har att erbjuda. Vi behöver bara gå tvärsöver gatan för att komma ut på stranden, sen är det bara att gå, ja så långt en bara orkar.

Stranden kantas av vackra skyskrapor och ja visst är det lite Miami Beach – känsla, här på Surfers. På förmiddagen promenerar vi mot Sydney och på eftermiddagen blir det promenad mot Brisbane, ja inte riktigt, men en bra bit promenerar vi åt bägge håll. Det finns inte en solbädd så långt ögat kan nå, nej faktiskt ser vi inga organiserade solbädds-uthyrare på någon av alla de beacher vi besökt i Australien. På sin höjd kan man ta med sig sina egna strandstolar men mestadels är det handduk på sanden som gäller, men kanske är det annorlunda när det är sommar i Australien.

Precis vid själva centrum är det förstås en hel del folk men ändå med mycket egen plats. När man kommer ut på strandvidderna var vi rätt ensamma, bara några lifeguards som står utmed stranden ifall något skulle hända. Om jag badade? Nej, jag är en liten badkruka, men om det varit lite varmare i luften så har jag nog vågat mig i, någonstans mellan 20 – 24 grader kan det nog vara i Stilla Havet under juli månad. Självklart promenerar vi i vattnet vid strandkanten och när fötter och ben har vant sig är det helt okej.

Stranden är full av liv, här och var tränas det till att bli en riktig surfare.

Fullt ös på strandpromenaden

Ovanför stranden ligger strandpromenaden med flera olika events, det är ju lördag så det riktigt myllrar av folk och bilar. Denna lördag har man plockat ut alla sina fina veteranbilar och ställt upp dem så allmänheten också kan få göra en nostalgitripp. Det är lite marknadskänsla längs promenadstråket med de häftiga bilarna och massor av shoppingstånd som säljer prylar av alla de slag.

Stadslivet i Surfers Paradise

Att vandra på stranden gör att vi blir hungriga förstås och det finns naturligtvis många restauranger i olika prisklasser att välja på. En hel del mindre asiatiska matställen som är prisvärda, vi hittar flera populära italienska restauranger och då blir det nästan alltid bra mat. När vi ätit tittar vi lite i alla butiker som ligger på rad i både gallerior och utmed gågatorna, det är lite rea i en del butiker, vi passar på att shoppa lite men så billigt tycker jag nog inte att det är.

Kvällslivet i Surfers har startat med partysugna turister, det finns gott om uppträdanden, både de som är gratis och de som kräver inträde. En skybar finns naturligtvis i häftiga Surfers – SkyPoint bar, men den glömmer vi faktiskt bort.

Så vad tyckte vi om Surfers?

Vi trivs riktigt bra i Surfers som är en skön mix av häftigt stads- och strandliv. Stranden imponerar stort och de vackra skyskraporna gör Surfers Paradise i Gold Coast till något alldeles extra. Visst är det mycket turister av den yngre generationen men vi märker inte av något stök eller något större festande. Vi älskar vårt boende så mycket att vi glömmer bort några av de sevärdheter som jag tänkt att vi skulle besökt, men efter att ha varit ute hela dagen och kvällen känns det så härligt att komma “hem”.  Kul att ha varit här men kanske är det inte något ställe som vi återvänder till, om vi inte kör förbi vill säga…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem + tolv =