Surfers Paradise i Gold Coast

Solnedgångar i all ära men jag måste nog ändå påstå att i Australien var det soluppgångarna som skapade stunder av magi. För det mesta har jag sovit över soluppgångarna, eftersom jag inte orkat prioritera dem före min skönhetssömn men i Surfers Paradise var soluppgångarna något alldeles extra, man fick bara inte missa dem. Strax efter sex på morgonen vaknade jag med ett ryck, helt utan väckarklocka, precis som om kroppen var inställd på att få uppleva detta storslagna fenomen som gav så mycket energi att all trötthet försvann. Solen kröp upp ur havet borta vid horisonten, steg sakta men säkert upp mot himmeln och snart hade dagen startat och i Surfers Paradise hade man alla förutsättningar att få en fin dag på en strand i världsklass eller kanske surfa på den perfekta vågen.

Att vakna till en soluppgång är aldrig fel och i Surfers Paradise bodde vi med en vy som överträffade alla mina förväntningar för våra sista dagar i Australien.

Surfers Paradise är en stadsdel längs Gold Coast som ligger en dryg timmes bilkörning söder från Brisbane. Namnet Surfers borde avskräcka mig eftersom jag egentligen inte är så jätteförtjust i vattensporter, men när jag läste på lite mer om denna plats, förstod jag att Surfers Paradise inte bara var för surfare utan även för dem som kanske var ute efter, ja kanske paradiset! I en av guiderna påstods det att Surfers skulle vara en av de mest populära platserna i hela Australien. Dessutom beskrivs orten som ett riktigt partyställe med ett hektiskt nattliv, kanske inte heller riktigt min stil, men så var det stränderna och det var nog bilderna av dem som gjorde att vi valde Surfers. Så vad tyckte vi, var det värt att göra denna lilla extra tripp till Gold Coast?

Boende

Jag hade bokat boende hemifrån med möjlighet till ombokning om så behövts. Priset för denna trevliga lägenhet på 60 kvadratmeter var ca 1400 kr per natt och bostaden passade oss verkligen perfekt. Vi bodde på sjätte våningen av tio möjliga med fri havsutsikt och hade full koll på vad som hände nedanför oss på den livliga gatan närmast strandpromenaden och den enorma stranden. Lägenheten bestod av ett litet kök, matplats, vardagsrum, ett sovrum, badrum och tvättstuga samt balkong.

Till bilen fanns det garage i källaren, mycket bekvämt att åka hiss direkt upp till lägenheten och som dessutom ingick i priset. Tyvärr ingick inte städning, men det gick att betala extra för städtjänst, byte av handdukar och linne men det behövdes ju inte när vi bara skulle stanna två nätter. Ja vi var mer än överförtjusta i denna superfina lägenhet, nästan så att man skulle kunna flyttat hit.

Strandlivet i Surfers Paradise

Efter att ha köpt frukost på Subway, tillagat kaffe i det egna köket och ätit på vår underbara balkong var det dags att se vad Surfers Paradise hade att erbjuda. Vi behövde bara gå tvärsöver gatan för att komma ut på stranden, sen var det bara att gå, ja så långt en bara orkade. Stranden kantas av vackra skyskrapor och ja visst var det lite Miami Beach – känsla, här på Surfers. På förmiddagen gick vi mot Sydney och på eftermiddagen gick vi mot Brisbane, ja inte riktigt, men en bra bit promenerade vi åt bägge håll i alla fall. Inte en solbädd så långt ögat kan nå, nej faktiskt såg vi inga organiserade solbädds-uthyrare på någon av alla de beacher vi besökt i Australien, på sin höjd kunde man ta med sig sina egna strandstolar men mestadels var det handduk på sanden som gällde.

Precis vid själva centrum var det förstås en hel del folk men ändå med så mycket egen plats. När man kom ut på strandvidderna var vi rätt ensamma, bara några lifeguards som stod utmed stranden ifall något skulle hända. Om jag badade? Nej, jag är en liten badkruka, men om det varit lite varmare i luften så hade jag nog vågat mig i, någonstans mellan 20 – 24 grader kändes det i Stilla Havet under juli månad. Självklart promenerade vi i vattnet vid strandkanten och när fötter och ben hade vant sig var det helt okej, men resten av kroppen var vi inte helt bekväma med att doppa.

Stranden är full av liv, här och var tränas det till att bli en riktig surfare.

Fullt ös på strandpromenaden

Ovanför stranden ligger strandpromenaden med flera olika events, det var ju lördag så det riktigt myllrade av folk och bilar. Denna lördag hade man plockat ut sina fina veteranbilar och ställt upp dem så allmänheten också kunde få göra en nostalgitripp. Det var lite marknadskänsla längs promenadstråket med de häftiga bilarna och massor av shoppingstånd som sålde prylar av alla de slag.

Stadslivet i Surfers Paradise

Att vandra på stranden gjorde att vi blev hungriga förstås och det finns naturligtvis många restauranger i olika prisklasser att välja på. En hel del mindre asiatiska matställen som var prisvärda, vi hittade flera populära italienska restauranger och då blir det nästan alltid bra mat. När vi ätit tittade vi lite i alla butiker som ligger på rad i både gallerior och utmed gågatorna, det var lite rea i en del butiker, vi passade på att shoppa lite men så billigt var det inte.

Kvällslivet i Surfers har startat med partysugna turister, det finns gott om uppträdanden, både de som är gratis och de som kräver inträde. En skybar finns naturligtvis i häftiga Surfers – SkyPoint bar, men den glömde vi faktiskt bort.

Så vad tyckte vi om Surfers?

Vi trivdes riktigt bra i Surfers som är en skön mix av häftigt stads- och strandliv. Stranden imponerade stort och de vackra skyskraporna gjorde Surfers Paradise i Gold Coast till något alldeles extra. Visst var det mycket turister av den yngre generationen men vi märkte inte av något stök eller något större festande.Vi älskade vårt boende så mycket att vi glömde bort några av de sevärdheter som jag tänkt att vi skulle besökt, efter att ha varit ute hela dagen och kvällen kändes det så härligt att komma “hem”.  Kul att ha varit här men kanske är det inte något ställe vi återvänder till, om vi inte kör förbi vill säga…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − 13 =