BayernSlott & HerrgårdarTyskland

Hofgarten Eremitage – Sevärd slottspark i Bayreuth, Tyskland

Hofgarten Eremitage är en spännande och mycket vacker park utanför den tyska staden Bayreuth i Bayern. Vi besökte den underbara parken under sommarens genomresa i Tyskland. Parken är en “lagom” sevärdhet där man även kan besöka slottet.

Hofgarten Eremitage ligger ett par kilometer utanför Bayreuths stadskärna. Vi valde att besöka slottsparken eftersom vi hade hört att den skulle vara något alldeles extra. För mig som älskar slottsparker och slott är detta ett givet besök när vi stannar till Bayreuth i södra Tyskland.

Att det dessutom finns det två slott i parken gör inte saken sämre. I Hofgarten Eremigtage finns både “Altes schloss” och “Neues schloss”. Det gamla och det nya slottet, helt enkelt. Dock ska man inte blanda ihop “Neues schloss” med det slott som ligger i Bayreuths stadskärna med samma namn. Det rådde tydligen brist på fantasi när man skulle namnge slotten här i trakten.

Hofgarten Eremitage

Eremitage grundades av markgreve Georg Willhelm där det ska ha funnits en djurpark som tillhörde hans far Christian Ernst. År 1715 lät han uppföra det gamla palatset som en samlingspunkt. I palatset och i de utspridda eremithyddorna i skogen lekte hovet att de var medlemmar av eremitorden. År 1735 övertog markgreve Fredrik III Eremitaget och gav marken till sin hustru Wilhelmine som gåva. Hon påbörjade då en omfattande expansion av både palatset och dess park.

Idag är parken ett mycket populärt besöksmål i södra Tyskland. Det finns många olika delar i parken där man kan strosa runt i timmar bland statyer, dammar, fontäner, blomster och många spännande byggnader. Dessutom är det gratis inträde i parken och det finns en stor parkeringsplats där det sommaren 2024 inte kostar något att parkera.

Gamla slottet i Hofgarten Eremitage

Även om det äldre slottet kallas för “gamla slottet” är det en fräsch byggnad som egentligen inte ser ut som ett slott, kanske mer som en herrgård eller som det också kallas “palats”. Slottet stod klart år 1715 men när Wilhelmine fick ta hand om det år 1735 lät hon bygga ut det och inrättade bland annat ett musikrum, ett japanskt kabinett och den kinesiska spegelsalen.

På “Gamla slottet” finns ett besökcentrum där kan man kan få lite information om parken och köpa biljetter till en guidad tur på “Gamla slottet”. Det finns även en liten souvenirbutik.

Nya slottet i Hofgarten Eremitage

Det “Nya slottet” är kanske det slott som är mest betydande för parken. Det sticker ut med sin speciella utformning. Mellan åren 1743 och 1745 byggdes olika arkitekturer och fontäner i parken. Det nya palatset samt den övre grottan stod klart 1753. Från den ovala byggnaden i mitten, det så kallade soltemplet, böjer sig två arkader ut från vardera sida. Dessa användes för att förvara exotiska växter under vintern.

Det nya slottet är verkligen riktigt vackert. Byggnaden är ju endast i ett plan och känns kanske inte som ett “riktigt” slott men har en massa utsmyckningar som gör det till något alldeles extra. På byggnadens fasader finns en speciell typ av design med olika typer av stenar vilka reflekterar vackert i solljuset.

I april 1945 blev slottet svårt skadat av bomber när amerikanska flygspaningsofficerare upptäckt militärfordon i omedelbar närhet av byggnaden. Det mesta blev förstört och återuppbyggnaden av det nya palatset utfördes endast på utsidan och pågick i tio år.

Idag används slottet till olika event och konferenser. När vi besöker slottet stod ett bröllop inför dörren.

De olika stenarna reflekteras otroligt vackert på byggnaden. Här finns även ett kafé. 

Vattenspel

I de gamla dammarna finns flera statyer och varje heltimme startar ett vattenspel. Ur statyernas munnar sprutar det upp vatten under cirka fem minuter. Tanken är att när vattenspelet vid den övre grottan är slut ska man i lugnt tempo hinna ta sig genom parken till den undre grottan där det finns ännu en damm. Femton minuter efter det första vattenspelet startat, börjar vattenspelet här i den nedre delen av parken.

Framför slottet ligger en stor damm med gamla skulpturer, varje hel timme startar ett vattenspel, under sommarsäsongen. 

Nedre grottan

I god tid intar vi våra positioner för att beskåda vattenfallet. Mycket fascinerande måste man ändå påstå. Även i den undre grottan håller vattenspelet på i fem minuter.

Det kanske inte är det häftigaste vattenspelet men det är ändå lite speciellt med de olika statyerna som förmodligen är från 1700 – talet om än i något restaurerat skick. 

Unika trädgårdar

När Wilhelmine övertog slottsparken fanns det redan ett par befintliga trädgårdar, alléer, buskar och annat som hör parken till och som ursprungligen hade anlagts av Georg Wilhelm.

Från 1735 lade Wilhelmine till ytterligare sektioner till de befintliga trädgårdarna och även om traditionella barocka ideal användes blev resultatet inte en typisk barockträdgård. Parken med de olika delarna blev ändå väldigt vacker med välklippta häckar, arkader och vattenspel. Bland 1700 – tals trädgårdar anses Eremitaget ha en särställning.

Spännande byggnader i parken

Det finns än idag flera intressanta små byggnader i parken från Wilhelmines tid. Bland annat en ruinteater, paviljonger och andra små detaljer som är intressanta att se.

Det finns många välbevarade byggnader att spana in på i den stora parken. 

Den tjusiga paviljongen ligger uppe vid det gamla palatset.

Park i förvandling

I slutet av 1700 – talet förvandlades Eremitaget slottsträdgård till en landskapsträdgård. Man ersatte då mycket av växtligheten med naturliga bestånd av träd och ängar. Under de senaste 30 åren har flera delar av parken som försvann på 1800 – talet rekonstruerats.

Sommarblommor skapar en enklare sida av parken.

En liten grotta.

En bit längre bort från de bägge slotten ligger en större park med en lång damm. Mitt i dammen växer vackra näckrosor och intill finns stora fruktodlingar. Här är det lite svårt att ta sig in, det verkar inte vara meningen att besökarna ska vara bland fruktträden. Däremot finns det spännande labyrinterna som är skapade av häckar.

Vad tyckte vi om besöket på Hofgarten Eremitage?

Mycket sevärt är det minsta vi kan säga. Har man ett par timmar över i sin reseplanering är parken definitivt värd ett besök. Jag skulle även rekommendera ett besök med den guidade turen på det gamla palatset. När vi besökte slottet hade man guidad visning en gång i timmen, men den tid som vi fick passade inte riktigt in i vårt reseschema. Men av de bilder vi sett av palatsets insida ångrar vi oss förstås att vi inte inväntade nästa visning.

Parken är väldigt stor och det tar sin tid att ta sig runt för att ta del av alla speciella detaljer som finns utspritt lite här och där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 + tretton =