Dresden – En överdådig stad i prakt och glans

Dresden ligger på ömse sidor om floden Elbe i östra Tyskland. Redan år 1216 blev Dresden stad och under samma århundrade residensstad för markgrevarna av Meissen. Staden har skadads hårt av olika krig. Både under sjuårskriget 1756–1763 och likaså i samband med slaget vid Dresden 1813. Vid ett svårt flygangrepp under andra världskriget 1945 ödelades nästan alla Dresdens berömda byggnader i ruiner. Förstörelsen var total.

Idag är nästan alla byggnader återuppbyggda och Dresden har återtagit sin forna glans inte minst genom sitt vackra läge vid Elbes dalgång och med sin storslagna arkitektur. Inte konstigt att Dresden anses vara en av de vackraste städerna i Europa. Vi besökte den vackra barockstaden som ofta kallas “Florens vid Elbe” och är en av Europas främsta kulturskatter.

Vårt besök i Dresden

Att bara stanna i Dresden en endaste eftermiddag och natt är inte optimalt, men det är vad vi måste göra för att hinna ta oss ned till Balkan. Vi får helt enkelt göra det bästa av det lilla vi hinner och orkar se av allt som Dresden har att erbjuda. Vi checkar snabbt in oss på hotell och ställer bilen i garaget. Vi bor hyfsat nära de flesta sevärdheter vid den gamla delen av Dresden och en bit bort ligger floden Elbe.

Trots att temperaturen stiger till över trettio grader är det bara att bita ihop, fylla vattenflaskorna och ge sig ut på stan. Vi blir inte besvikna, Dresden är en härlig stad som har många fantastiska sevärdheter och som inte ska göras i den takt som vi avverkar städer. Men vi resonerar att det är bättre att se lite av något än ingenting alls.

Zwingerpalatset

Inte långt från hotellet ser vi Zwingerpalatset, kanske den mest kända sevärdheten i Dresden. Det var Augustus den starke, kurfurste av Sachsen och kung av Polen, som byggde detta magnifika barockpalats 1719. Han ville att Zwinger skulle vara hans Versailles och en plats där han kunde visa upp sina fantatiska konstsamlingar. Arkitekten, M. D. Pöppelmann (1662–1736), designade en serie gallerier och kupolformade paviljonger för att omsluta en stor rektangulär innergård med trädgårdar, fontäner och strandpromenader.

Idag innehåller hela detta gigantiska komplex av byggnader en stor samling museer. De tar alla ut separata inträden om man vill besöka något av dessa museer.

Semper Operahus

Theaterplatz

Lite på måfå och med en karta på hand försöker vi uppleva så mycket som möjligt av Dresdens vackraste platser. Vid Theaterplatz (Teatertorget) beundrar vi några av de mästerverk som stoltserar med sina renässans- och barockstilar. Eftersom vårt besök går i raskt tempo hinner vi inte ta del av alla byggnader särskilt inte vad som finns innanför de pampiga byggnaderna.

Här vid Theaterplatz kan man bland annat se operahuset Semperoper, Dresdens katedral, och även  Zwinger-palatset. Det finns även en staty tillägnad Johan I av Sachsen, som var kung av Sachsen under den andra hälften av 1800-talet. Den tyska skulptören Johannes Schilling skapade statyn 1889.

Vi hastar vidare genom den äldre delen av stan och hamnar i det luftkonditionerade Altmarkt Galerie. Vi är hungriga och även om det hade varit allra mysigast att stannat till vid någon av alla uteserveringar som finns sätter vi oss i gallerian och njuter av lite mat och luftkonditionering.

Det finns en hel del uteserveringar runt om i Dresden. Framåt senare delen av kvällen svalnar det något och det får bli efterrätt på en av serveringarna för vår del.

Frauenkirche

Den kanske allra vackraste byggnaden i Dresden måste vara Frauenkirche som ligger på den sydöstra sidan av Neumarkt. Kyrkan byggdes mellan åren 1726 och 1743 och var den viktigaste protestantiska kyrkan i Tyskland. Den hade en av de mest kända kupolerna i Europa. Under andra världskriget förstördes Dresden till 80 procent och även Frauenkirche. Efter kriget lät den östtyska regeringen den förkolnade ruinen vara kvar som ett minnesmärke. Ett noggrant restaureringsprojekt påbörjades 1993 och slutfördes 2006 till en kostnad av cirka 22 miljoner dollar.

Stenrester av kyrka 

Brühlsche Terrasse

Vi kommer fram till Elbe flodbank där det mysiga promenadstråket går utmed terrassen med smeknamnet “Europas balkong”. Här finns flera historiska sevärdheter, caféer och restauranger. Terrassen ingick ursprungligen i stadens fästning och ligger ovanför floden. Här vid promenaden ligger bland annat Sachsens högsta domstol.

Den så otroligt vackra, Dresdens katedral, eller heliga treenighetens katedral, tidigare den katolska kyrkan vid det kungliga hovet i Sachsen, (Katholische Hofkirche) Sedan 1980 även känd som Kathedrale Sanctissimae Trinitatis. 

Fürstenzug

Längs en hel vägg vid det tidigare kungliga palatset finns en fantastisk muralmålning som anses vara den viktigaste i sitt slag i Tyskland. Fürstenzug (prinsprocessionen) består av omkring 25000 färgade kakelplattor och är 102 meter lång. Det är det längsta porslinskonstverket i världen.

Här slutar vi vår stadsvandring i Dresden och det kan inte hjälpas det känns skönt att lämna den heta staden morgonen därpå. Storstad under sommarmånaderna kan innebära ett perfekt och bra sightseeingväder men alldeles för ofta är det för varmt.

Vi är överväldiga över alla fantastiskt vackra byggnader och vill gärna komma tillbaka. Dresden passar bättre för en weekendresa än att göra ett hastigt svep.

Dresden slott eller kungliga palats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

6 + tolv =