SachsenTyskland

Leipzig – Spännande och sevärd stad i östra Tyskland

Under en bilresa i Tyskland under hösten tar vi oss en bit ned på mot den centralöstra sidan av Tyskland och hamnar i den mycket sevärda staden Leipzig. Staden ligger cirka 19 mil söder om Berlin och kör man bil därifrån tar resan drygt två timmar. Leipzig är delstaten Sachsens största stad.

Vi har kört förbi Leipzig flera gånger tidigare när vi tagit den östra delen ned mot till exempel Österrike. Det känns som om det är lite mindre trafik på den den sidan än jämfört med den västra. Men kanske beror det på vilken årstid man passerar utmed autobahn och hur det ligger till med vägarbeten som ofta sinkar oss på vägarna i Tyskland. Leipzig visar sig varar ett perfekt stopp när man färdas genom Tyskland.

För oss passar Leipzig utmärkt för ett kort besök med övernattning. Men Leipzig är en stad som gav mersmak och man behöver definitivt tillbringa mer än bara ett par timmar här för att hinna uppleva allt som finns att se.

Nyfiken på Leipzig

Jag blev lite nyfiken på Leipzig när jag läste någonstans att man ibland kallar staden för ”nya Berlin” eller ”lilla Berlin”. Leipzig har under de senaste decennierna utvecklats till en kulturell och kreativt nav, precis som Berlin. I Leipzig finns också en hel del alternativ kultur och ett nattliv som påminner om Berlins lite bohemiska och variationsrika atmosfär.

Idag kallas Leipzig för ”Hypzig”, borta är DDR – tidens trista betong och nuförtiden är Leipzig en mycket levande och grön stad, här allt känns möjligt. De gamla och förfallna byggnaderna har blivit restaurerade till stadens forna glans och stadskärnan ståtar idag med många vackra byggnader i jugendstil.

Ett par timmar i Leipzig – vad gör man?

Vi checkar direkt in på hotell mitt på gågatan i Leipzigs centrala stadskärna. Vi har bokat in oss på Best Western Premier Royal Blue för cirka 1500 kronor med frukost. Det är förstås alltid lite bökigt med bilen, men det löser sig fint när man kan parkera smidigt i ett parkeringsgarage vid Augustplatz. Eftersom det är sen höst och mörkret snart faller ger vi oss ut på stan på en gång och möts av många intressanta sevärdheter, främst ståtliga byggnader.

Utsikt från vårt rum. 

Hotell med perfekt läge i stadskärnan mitt i Leipzig. 

Att komma med tåg är perfekt. Centralstationen ligger mitt i Leipzig.

Historiska Leipzig

Leipzig har en rik och betydande historia då staden grundades redan 1165 när markgreven Otto den rike av Meissen gav staden stads- och marknadsrättigheter. Till detta byggdes de mäktiga kyrkobyggnaderna Thomaskirche och St Nicolaikirche. Den sistnämnda kyrkan bodde vi alldeles intill.

Från 1485 blev Leipzig en del av kurfurstendömet Sachsen och Tysklands första universitet byggdes här. Men trots det, var det Dresden som blev huvudstad i området. Från slutet av 1400 – talet tog utvecklingen fart i Leipzig då staden med sitt strategiska läge mellan Öst- och Västeuropas viktigaste handelsplatser, vilket gav Leipzig titeln, rikmässtad. När kejsare Maximilian hörde ryktet om stadens goda handel och bearbetning av bland annat päls  blev Leipzig en mässtad av europeisk rang.

Det trettioåriga kriget förstörde dock den blomstrande utvecklingen i Leipzig. Befolkningen minskade och staden blev ockuperade flera gånger av svenska styrkor. Den svenska stormaktstiden med Gustav II Adolf i spetsen, en av tidens främsta fältherrar fick stor påverkan på staden och det kejserliga övertaget försvann snabbt.

St. Nikolaikirche

Precis intill det hotell vi bor ligger Leipzig andra mäktiga kyrka, St Nikolaikirche som grundades år 1165. Kyrkan låg som en viktig skärningspunkt mellan handelsvägarna genom Tyskland. Kyrkan var tillägnad det medeltida helgonet, Sankt Nikolaus, för köpmän och grossister.

Musikstad

Tidigt fick Leipzig ett internationellt kulturellt rykte och ansågs vara ”musikstaden” genom sitt rika musikliv genom historien. Kören är det äldsta kulturetablissemanget i Leipzig med en lång historia sedan år 1212. Trots många mörka år i Leipzig historia har musiken överlevt revolutioner och krig, och än idag är kyrkan och kören fast besluten att fortsätta sitt musikaliska arv.

Kyrkorna i Leipzig används flitigt för att spela de klassiska styckena från tidernas mest kända kompositörer. Den absolut främsta inom orgelmusik och tonsättning var Johann Sebastian Bach som var körledare mellan åren 1723 till 1750 i St Thomaskirche. Detta hade förstås stor påverkan för stadens utveckling till det musikaliska centrum det är idag.

Men även andra stora kompositörer har satt sin prägel på Leipzig. Felix Mendelssohn och Robert Schumann gav staden en musikalisk tradition inom körer, operan och ensembler. Mandelssohn sista hem i Leipzig, ”Mandelssohn Haus” är idag ett museum för att visa kompositörens liv och arbete.

Under andra världskriget blev Leipzig utsatt för kraftig bombning och stora delar av staden totalförstördes. Efter kriget blev staden en del av DDR och dess kulturella status förminskades kraftigt. Förvisso blev Leipzig viktigt för Östtyskland där bland annat stora arrangemang anordnades av Tysklands socialistiska enhetsparti. 1989 hamnade Leipzig åter i händelsernas centrum då stadens invånare genom de så kallade ”måndagsdemonstrationerna” mot regimen var en utlösande faktor till Berlinmurens fall.

Att göra i Leipzig vid ett kort besök

Leipzig ligger endast en dryg timmes tågresa bort från Berlin och när man som turist ankommer antigen via tåg eller som vi med bil är det smidigt att ta sig runt till fots genom stadens historiska stadskärna.

St Thomaskirche

En av de mäktigaste byggnaderna i Leipzig är den fantastiska kyrka St Thomaskirche. Det är en gotisk kyrka på över 800 år. Här har Martin Luther predikat, Mozart spelat på kyrkans orgel och Richard Wagners dop hölls här i kyrkan. Men allra mest känd är St Thomas för Johann Sebastian Bach, vars arbete och verk har präglat kyrkan stort. De rika historiska händelserna tillsammans med byggnadens maffiga och imponerande utseende gör Leipzig till något alldeles extra.

Johann Sebastian Bach

Strosa runt i stadskärnan

Leipzig stadskärna är lagom stor för att strosa runt i. Det finns många intressanta och sevärda byggnader. En hel del butiker som tyvärr är stängda eftersom det är helgdag när vi besöker staden. Men de många barerna och restaurangerna som finns är öppna och denna helgkväll samlas ganska många för att äta en bit och umgås.

Mädler passage

Mitt i stan ligger Mädler passage, en tjusig shoppinggalleria från 1911. Tidigare låg en gård på tomten och grannen som var väsk- och läderfabrikören Anton Mädler  köpte den fastighet som då fanns på platsen. Han lät riva alla gamla byggnader och byggde ett fem våningar gånghus med en 142 meter lång passage. Vid den välvda portalen vid ingången till passagen står två kvinnodräkter i naturlig storlek och som bär vindruvor i en vas. vilket symboliserar husets syfte som vinkällare.

Efter Berlinmurens fall genomgick passagen en omfattande restaurering och idag innehåller passagen flera butiker, restauranger och kaféer. Här ligger även stans kanske mest berömda restaurang, Auerbachs Keller. Krogen var till en början en ölhall och med en historia som sträcker sig tillbaka till 1538. En av litteraturens mest kända, Goethe var under sin tid stamgäst här på krogen och använde den gärna som kuliss för scenen där Faust äter middag med djävulen.

I Leipzig blandas gammalt med nytt. Det finns flera gallerior med mer moderna inslag än Mädler passage. Vi ser flera andra fastigheter med passager genom huset där man huserar butiker och kaféer.

Rådhuset och torget

Mitt i den centrala delen av ligger Leipzig markt. Torget kantas av ett flertal ståtliga byggnader och det mest praktfulla, är det tjusiga och vackra rådhuset från 1500 – talet. Torget är stort och är en av stadens största mötesplatser. Nu under senare delen av hösten är det endast ett par kaféer som håller öppet, men sommartid fylls torget med flera uteserveringar. Härifrån tar vi oss via mindre kullstensgator in bland restauranger och ännu fler byggnader med spännande fasader.

Rådhuset är ett riktigt mästerverk i renässansstil från 1500 – talet och här finns förutom flera kaféer och mindre butiker ett museum om Leipzig historia.

Leipzig Marktplatz

I Leipzig finns det gott om matställen som passar för alla smaker. 

Universitet

Augustplatz

När vi anlände Leipzig blev vi anvisade att parkera bilen i ett garage vid Augustplatz. Parkeringen ligger under jord, men när vi tar oss upp ser vi hur stort Augustplatz är. Det stora torget är ett nav för kultur, utbildning och historia, med viktiga institutioner som universitetet och operahuset. Även Gewandhaus, konserthuset för Gewandhausorkestern, en av de mest berömda orkestrarna i världen ligger här på Augustplatz.

Leipzig visar sig vara en perfekt stad för att göra en övernattning. Vi blev positivt överraskade över hur mycket som finns att se och givetvis räcker inte en enda övernattning för att göra staden rättvisa.

Som alltid finns det betydligt mer att se och göra än vad vi hann under vår eftermiddag och kväll i Leipzig. Men vi återkommer gärna, det finns fler intressanta platser att besöka i Sachsen. Det är dessutom inte överbelamrat med turister som i många andra av Tysklands mer kända städer för oss utländska turister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 + 16 =