StockholmSverige

Vällingby Centrum- En unik och välbevarat 50 – tals pärla

Vällingby Centrum är ett unik och mycket välbevarat centrum från 50 -talet. En gång i tiden skulle Vällingby locka stockholmsborna att lämna sina uråldriga bostäder i Stockholms innerstad för ett toppmodernt boende med ett helt nytt och fräscht centrum. Och än idag är Vällingby ett centrum med utpräglad 50 – tals känsla där framtiden har inplanterats på ett kompromissfullt sätt.

En ABC – stad

“Staden i staden”, Vällingby centrum ansågs vid invigningen 1954 vara en mycket modern ABC – stad. Här skulle arbete, boende och ett centrum förenas och Vällingby var unikt för sin tid, Namnet “ABC” står för arbetsplatser, bostäder och centrum. Inspirationen kom från så kallade “new towns” i England. Tack vare tunnelbanan skulle inte Vällingby isoleras från storstaden. Detta var det första försöket i Stockholm att skapa en levande förort utan att skära av de sociala och kulturella förbindelserna med storstaden, Stockholm.

Tankarna på en ABC-stad kom från stadsplanedirektören och arkitekten Sven Markelius 1945. Planeringen av Vällingby inleddes och 1951 fick Svenska Bostäder i uppdrag att realisera stora delar av Markelius planer – att bygga Vällingby Centrum och en del av bostäderna runt om. Här skulle det finnas moderna varuhus och butiker som även var öppna på fredagskvällar. Med den nya tunnelbanelinjen tog man sig smidigt mellan förorten och stan. Vällingby är beläget nordväst om Stockholm, tolv kilometer från Hötorget eller en halvtimmes resväg med tunnelbanan från T–centralen.

Vällingby har väckt både nationell som internationell ryktbarhet och blivit något av en symbol för 1950-talet och även representant för det byggda folkhemmet. Vällingby blev ett känt exempel på god svensk samhällsplanering och 50-tals arkitektur. Och idag finns det mesta kvar att beskåda även om en del förändringar har gjorts under de nära 70 år som Vällingby centrum har funnits.

Ett besök i Vällingby är för mig är att återkomma till barndomen, allt känns igen. Då och då tillkommer något nytt som sig bör och som jag tycker smälter väl in i 50 – tals andan. Jag tycker att man lyckas mycket väl att bevara Vällingbys 50 – tals charm samtidigt som dagens tidsanda också finns representerat på ett snyggt sätt.

Barndom i Vällingby

Mitt liv startade faktiskt i Vällingby. Mina föräldrar bytte en omodern lägenhet i Kristineberg för en nästan ny här ute i  Vällingby omkring 1960. De fick en modern och fin lägenhet i ett 11 – våningshus och sedan föddes jag. Mina första fyra år i livet bodde jag på nionde våningen i ett höghus strax intill centrumet. Min mamma som inte gillade höga höjder vågade knappt gå ut på balkongen en enda gång under den tid de bodde här.

Vi flyttade så småningom till radhus i Spånga, inte alls långt från Vällingby. Under hela min grundskoletid var det till Vällingby som vi ofta åkte för att handla, fika eller bara dra runt så som tonåringar gör.

1987 klassades centrumet som kulturellt intressant miljö av Riksantikvarieämbetet vilket innebär att fasader och helhetsintryck inte får förändras. Flera av byggnaderna är K – märkta idag, men vissa förändringar får man tydligen ändå göra. 

Biografen Fontänen har byggts om på insidan men utsidan är densamma sedan 1956.

Den 14 november 1954 invigdes Vällingby som även blev en internationellt uppmärksammad händelse. Det var då en tid som präglades av optimism och handlingskraft. Till en början hade invånarna i Vällingby 45 butiker att välja på och ytterligare butiker tillkom snart efter invigningen.

Färgglada neonskyltar i centrum visade vägen till alla butiker. De nya varuhusen Tempo och Kvickly, var inredda i amerikansk stil och var för den tiden toppmoderna. På Kvickly var systemet mest långtgående. Där fick kunderna, om de så ville, till och med prova skor på egen hand! En annan nymodighet var de fotocellstyrda, automatiska dörrar och högtalarsystem för musik och utrop. Till de mer kreativa inslagen hörde de fotoceller som Kvickly installerat i hyllfacken som styrde inbyggda högtalare och skulle leda kunderna vidare till nästa vara man förmodade att kunden behövde.

Torget med Vällingehus Restaurang

Torget i Vällingby centrum utformades av arkitekten vid Stockholms parkförvaltning, Erik Glemme. Den karakteristiska stenbeläggningen är lagd av svart och röd granit samt vit marmor. De fyra fontänerna är klädda av vit marmor. Idag har dessa renoverats och är nygjorda kopior av de gamla.

Restaurangen Vällingehus öppnade 1955 och kom att bli en av de sena 50-talets mest omtalade restauranger. Det var en stor anläggning med matsal för 200 personer, bankettsal, klubbrum och vinterträdgård. Mat och service höll hög klass, etablissemanget blev genast en stor framgång. Fasaden ritades av Backström och Reiniu. Restaurangen stängdes i början av 1970 – talet men är idag åter öppet, dock inte med samma glamour som den en gång i tiden hade.

Nästan bilfritt

Vällingby centrum var också tidigt ute med tankar om ett bilfritt centrum. Nu blev det inte helt bilfritt eftersom bilarna fick köra fram till butikerna för att lämna av passagerarna och sedan i anslutning till butiken kunde man parkera sin bil. Ingen annanstans i Sverige kunde kunderna nå butikerna så lätt som i Vällingby.

Idag är det mesta i centrum bilfritt. Det finns parkeringsplatser i anslutning till centrum både i garage och utomhus.

Trappan i Vällingby

Medborgarhuset Trappan är en k-märkt byggnad i centrala Vällingby. Medborgarhuset ritades av Sven Backström och Leif Reinius och utgör en viktig del av Vällingby som mönster för 1950-talets förortsvision, ABC-staden. Byggnaden är konstruerad i avsatser mellan ett nedre och ett övre torg och har sedan invigningen 1956 varit ett forum för kultur och föreningsliv i Stockholmsstadsdelen Vällingby-Hässelby. Verksamheten drivs av Medborgarhusföreningen Trappan med teater, musik, bibliotek, föreläsningar, barnprogram, utställningar, kurser och servering.

Pallas Konditori

Visst har många av de butiker och restauranger som fanns i Vällingby försvunnit och ersatts av nya. Men en av dem som blivit kvar är konditori Pallas. Konditoriet har legat på samma ställe sedan starten och än idag serveras det goda smörgåsar och fikabröd här.

Vällingbyfebern

1955 skrev tidningarna om ”Vällingbyfebern”. Aldrig någonsin förr hade en stadsdel marknadsförts så intensivt. Under 50- och 60-talen kom besökare till Vällingby från hela världen för att se den nya framtidsstaden. Anstormningen av nyfikna var så stor att språkkunniga unga flickor, Fröken Vällingby, anställdes för att guida besökarna runt.

Nylagd stenbeläggning i exakt samma stil som originalet. Nu med markvärme och något jämnare beläggning. 

De fyra fontänerna i vit marmor ligger på torget.

Bostäder i Vällingby

Innan Vällingby blev ett centrum med bostäder låg här en hel del jordbruksmark med små gårdar. De flesta försvann i och med att centrum och bostäder byggdes i en rasande fart. På bara några år förvandlades ängar och gårdarna till moderna bostäder.

Mycket blev förstås annorlunda men Stockholm behövde byggas ut för att möta befolkningstillväxten. Husen i de centrala delarna av Vällingby består till stor del av tre och fem-våningshus samt några höghus som smälter väl in i de omgivande kvarteren. Runt bostäderna ligger generösa parkområden i lummig grönska.

Inte långt från Vällingby centrum ligger även Mälaren som bjuder på fina badplatser.

1950 – tal möter 2000 – tal

Intresset för Vällingby har bestått. Fortfarande kommer det både svenska och utländska arkitekter samt planerare på studiebesök. Än i dag är Vällingby intressant för sitt tydliga uttryck när det gäller 1950-talets stadsplanering och arkitektur.

Även om jag tycker att det bästa för Vällingby hade varit att inte förnyas alls är jag ändå imponerad av hur 2000- talet smugit sig in i Vällingby. Flera av byggnaderna är kulturhistoriskt värdefulla men man har lyckats bevara det gamla på ett föredömligt sätt.

Under åren har centrumet restaurerats och en mer omfattande tillbyggnad av Vällingby centrum gjordes mellan 2004 – 2008. Ett mycket omdiskuterat glastak sattes över en del av centrumet. Fantastiskt snyggt och praktiskt utan att förstöra känslan av den äldre delen av centrumet.

Gert Wingårdhs K:fem hus är en urläcker skapelse i två plan där flera butiker finns. Jag tycker att man har lyckas otroligt bra med förnyelsen av Vällingby centrum. K:fem sticker ut och ger Vällingby en ny skepnad men med sitt gamla jag, precis intill.

Sedan ett par år är vissa delar av Vällingby Centrum under glastak. Praktiskt och snyggt!

Vällingby centrum idag

Trots att vi bor ganska långt ifrån Vällingby centrum kommer vi hit ganska ofta. Vi tycker att det är ett trevligt centrum som har det mesta på rimligt avstånd.

På äldre dar har jag även börja lida av nostalgi och därför kan jag ta en liten extratur bara för få komma “hem” till Vällingby om det bara är för att kika i lite butiker. Och vill jag bli riktigt nostalgisk kan jag bara gå runt och titta på bilder från en svunnen tid som finns utmed flera av butiksväggarna i centrum. Oj. vad tiden har gått fort!

S:t Thomas kyrkan i Vällingby. Här är jag döpt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − 3 =