Ett besök i Öregrund – En roadtrip utmed Roslags- och Upplandskusten

En fin sensommardag i augusti är vi ute på en roadtrip utmed Roslagskusten. Efter att ha avverkat den första delen i Gimo och Östhammar har vi nu kommit fram till Öregrund. Med tanke på att jag tillbringat nästan alla mina somrar som barn i Norrtälje skärgård borde jag nog ha varit här tidigare, men det är inget som jag kan minnas.

Öregrund

Mindre än femton mil norrut sett från Stockholm ligger mitt i bästa skärgårdsidyll, pittoreska Öregrund. Det är en fin stämning när vi anländer strax före lunchtid. Det finns massor av restauranger, glassbarer och  kaféer men ännu har det inte hunnit bli så mycket folk trots att det är en söndag och en härlig sensommardag. Vi lyckas ta ortens sista gratisparkering, bara det gör att jag gillar Öregrund direkt.

Öregrund anses fortfarande vara en av de bäst bevarade trästäderna i Sverige. Den idylliska lilla orten är grundat redan av fiskare på 1400 – talet. Under 1600- och 1700 – talet blev Öregrund utskeppningsort för det uppländska järnet och därefter angöringshamn under segelskutornas glansdagar på 1800 – talet.

Mat och fika

Sommartid finns de många olika ställen för att äta, fika eller bara ta en glass. Många av matställena ligger fint på bryggan med fin havsutsikt. Här finns absolut något för alla smaker och plånböcker. Vill man bara ha en hamburgare eller kanske en pizza finns det flera trevliga ställen.

Många matgäster kommer in i gästhamnen med båt för en matbit eller fika. Det ser så härligt ut när båtarna lägger till, kanske skulle man skippa bilen och skaffa båt istället, eller ha bägge.

Promenad genom pittoreska trähuskvarter

Efter lite lunch tar vi oss runt på de mysiga och pittoreska smågatorna här uppe i Öregrund. Orten överraskar mig verkligen. Jag har aldrig tidigare haft en tanke på att vi kan ha så charmiga och gulliga skärgårdspärlor inom rimligt avstånd från vår hemort.

Lite annorlunda servering, med fötterna i vattnet.

Öregrunds Hembageri Kafé Wilma

Hembygdsgården i Öregrund

Klockstapeln i Öregrund

Högt upp blickar Öresgrund klockstapel ut över havet. Det är oklart när klockstapeln byggdes, men på vindflöjeln visar att den har renoverats 1736 efter det ryska anfallet 1719. Fram till 1848 användes byggnaden till lotsutsikt och från 1858 smorde stadens brandvakt här sin runda och kollade att “ingen eld var utom kontroll”.

Klockstapeln är 24 meter hög, från fot till spira. I den hänger “Lillklockan” från 1650 och “Storklockan” från 1752. Fram till 1950 – talet sköttes klockringningen av en “Ringare”. Klockstapeln kallades “Gamle farfar” och har alltid varit ett inseglingsmärke för resenärer från såväl hav som land. En gammal sed är att på julafton ringer klockorna mellan klockan 17 och 18.

Klockstapeln syns överallt i Öregrund.

Mysiga Öregrund, ett ställe att komma tillbaka till.

Avslut vid Fyrskeppet i Öregrund

Efter ett par timmar är det dags att lämna Öregrund. Vi stannar till en liten stund vi det populära Fyrskeppet som ligger ute på en udde med utsikt både in mot Öregrund och mot färjeläget där man kan ta bilfärja mot Gräsö.

Fyrskeppet vars överdel som finns uppe på en klippa är skänkt av Kungliga Sjöfartsstyrelsen. Fartyget byggdes 1900–01, och fick en lång karriären till havs som avslutades först 1970 vid Västra Banken. Efter bidrag från företag och privatpersoner är överbyggnaden sedan 1971 ett monument över stadens betydelse för fyr– och lotsväsendet i Sverige. Skrovet ska ha återvänt till Stockholm och kan vara en del av det fyrskepp som ligger vid Biskopsudden. (Källa: DN – 2015-11-20)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 3 =