ÖstergötlandRecensionSverige

Övernattning på Vadstena Klosterhotell

Under många år har jag försökt få till en övernattning på Vadstena Klosterhotell & Spa. Av olika skäl har det tidigare inte riktigt passat oss att stanna över natten. Det är ju inte så många mil upp till Stockholm och då har vi tänkt att vi ändå är så nära hem att det får vara till en annan gång. På årets sportlovsresa passar det plötsligt mycket bra med en övernattning redan vår första resdag när vi är ute på ett par kommunbesök i Östergötland. Äntligen bokar vi in oss på Klosterhotellet mitt i Vadstena. Det är ett riktigt önskeboende som väntar.

Vi anländer Vadstena runt sen eftermiddag och solen strålar så vackert över Vättern och in mot klosterhotellet. Det är inte mycket folk alls här den sista söndagen i februari. Det är så lugnt och stilla. Vi har bokat rum bara ett par timmar innan vi anländer och blir anvisade ett superiorrum i nunneklostret. Det finns 81 rum i olika historiska byggnader att välja på, alla med olika karaktär och inredning.

Jag vill helst bo på själva klostret och min bokning stämmer med det rum som vi får. När jag bokar rum kan man även välja annexet med bland annat Klostergården som också verkar vara trevligt men, som inte ligger i själva klostret. De rum som ligger utspridda i olika byggnader har inredning inspirerat av bland annat jugend, empire, renässans och gustaviansk stil.

Hotellet erbjuder även en spa – avdelning mot extra kostnad. Det finns inomhuspool, utomhusjacuzzi samt två bastusorter. Man kan också boka in sig på någon av de olika spabehandlingar som finns.

Receptionen ligger i munkklostret där det också finns matsal. 

Eftersom vi bokat så sent har jag inga större krav på varken läge eller rum, men blir glad att vi hamnar någon våning upp i nunneklostret. Det känns hemtrevligt när vi stiger in i klostret. Det är gediget och det känns direkt att vi inte befinner oss i på något hotell i traditionell stil. På nunneklostret finns det 31 rum och just den här byggnaden är till viss del bevarad från det medeltida nunneklostret.

Lite historia

Redan på 1300 – talet hade Kung Magnus Eriksson och hans hustru Blanche så stora fester i palatset att hoven ute i Europa med avund talade om lyxen i det svenska kungahuset. Klostret kom till genom att kung Magnus Eriksson och drottning Blanka av Namur testamenterade det på platsen stående kungapalatset till ett nytt kloster. Kungens avsikt var att de skulle begravas i den blivande klosterkyrkan och att klostrets präster på kungaparets dödsdagar skulle be för deras själar.

Birgitta Birgersdotter (Heliga Birgitta) var av kungens motsatta natur. Hon omvandlade det kungliga palatset till ett Herren kloster och det var inget lätt liv. Det spartanska klosterlivet koncentrerades kring bön och arbete, morgonbönen pågick i fyra timmar och värmande brasor vintertid var strängt förbjudet.

I samband med reformationen på 1500-talet stängdes samtliga kloster i Sverige och under 1600 – talet byggdes klostret om till ett Krigsmanshus, ett hem för krigsinvalider och deras familjer. År 1795 inrättades ett sjukhus för könssjukdomar i både före detta nunnekloster och munkklostret, och på 1840 – talet tog man även andra patienter och blev lasarett som var i drift fram till 1909. Under tidigt 1900 – tal tjänade byggnaden som ett mentalsjukhus fram till 1935. Sedan 1988 drivs klostret som hotell av familjen Milton.

Nunneklostret

Den länga som idag är hotellbyggnad lät Birger Jarl uppföra i mitten av 1200 – talet och som kom att bli nunnekloster år 1384. Omkring 1646 breddades huset och det fick även en övervåning. På 1960 – talet byggdes klostret om till gästhem för Birgittastiftelsens behov och blev Vadstena klosterhotell 1988.

Nunneklostret är hemtrevligt och mycket fint möblerat.

På bottenplan i nunneklostret finns flera trevliga rum för oss gäster att umgås i. Det tjusigaste är Afzeliussalongen där namnet ska hedra den största av donatorerna, fru Märta Afzelius. Den del där salongen ligger var nunneklostrets vintermatsal.

Rummet

Vi har bokat ett superiorrum som ligger inåt gården, rummet är något billigare än om vi tagit ett rum med utsikt mot sjön Vättern. Det hade kanske varit fint men det mörknar snabbt och den lilla stund det fortfarande är ljust tar vi oss ut i Vadstenas pittoreska stadskärna.

Rummet är trots det lilla fönstret hyfsat ljust. De lite hårda sittmöblerna hinner vi knappast sitta i, men sängarna är riktigt sköna och bäst av allt. Det är knäpptyst. Badrummet är kanske inte något att skryta om men fyller sin funktion och håller ändå en bra storlek.

Sevärdheter runt Vadstena klosterhotell

Vadstena har många intressanta sevärdheter på nära avstånd. Alldeles intill klosterhotellet ligger Vadstena klosterkyrka som är mycket sevärd med många historiska och spännande berättelser. Vi besökte kyrkan vid fjolårets resa till Vadstena. En bit bort ligger Vadstenas pampiga slott där det finns guidade visningar.

Flera museer finns också runt knuten som bland annat Hospitalmuseét och Klostermuseét. Kanske är en tur genom Vadstenas charmiga gränder med många sevärda historiska byggnader i skymningen alldeles tillräckligt innan middagen intas i självaste Munklostret.

Mitt inlägg: En resa i ett tyst och tomt Sverige

Mitt inlägg: Tre kommuner i Östergötland – Finspång, Motala och Vadstena

Rödtornet

Över stora delar av Vadstenas äldre bebyggelse ser vi det röda tornet vaka över staden. Det som idag finns kvar var en gång i tiden S:t Pers kyrka, Vadstenas gamla stadskyrka, byggd på 1300 – talet. Idag återstår endast klocktornet “Rödtornet”. Kyrkan ersatte en romansk stenkyrka från 1100 – talet, vars grunder hittades 1956.

Munkklostrets matsal.

Middag på klostret

Vi är hungriga och har bokat bord redan vid 18 – tiden och anländer bland de första gästerna. Förvisso är det ganska lugnt men vi blir ganska snart ett stort sällskap här i matsalen. Kanske blir det väl tufft för restaurangens enda serveringspersonal att utföra alla arbetsuppgifterna. Vi får vänta alldeles för länge på efterrätten och till sist ledsnar vi och ger upp. Maten är ändå vällagad och god och atmosfären här i munkklostrets matsal känns historisk och ståtlig.

Liten shop med gulliga prylar finns intill restaurangen.

Solnedgång över Vättern och till höger skymtar Vadstena slottscafé.

Gräsgården

Efter en god natts sömn är det dags att äta frukost. Vi tar oss ut genom en glasdörr på baksidan av nunneklostret som leder oss ut till “Gräsgården”. Gården fick sitt namn av Heliga Birgitta, här hade man planterat de vackraste blommor och de mest väldoftande kryddväxter som skyddades av skuggande träd som även lockade till sig fåglar och fjärilar. Meningen med denna gräsgård var att när nunnorna vistades i denna förtrollade miljö skulle tänka: “När det är så vackert på jorden hur vackert ska det då inte vara i himlen?”

Idag är det tyvärr ingen direkt vacker trädgård men väl vägen till frukostmatsalen som ligger i den gamla Kungasalen.

Kungasalen

Vi stiger in i Sveriges äldsta icke – religiösa byggnad som från början var ett kungapalats. Under palatstiden var kungasalen en elegant audiens- och festsal med höga kryssvalv. Spår av dessa kan man se på väggarna. Idag kallas byggnaden vanligen för Folkkungapalatset som Birger Jarl lät bygga åt sin son Valdemar när denne blev vald till kung år 1250. Valdemar störtades 1275 av brodern Magnus Ladulås och hans sonson, kung Magnus Eriksson var samtida med Birgitta av Ulfåsa. År 1346 donerade Magnus Eriksson palatset till Birgittas kommande klosterorden.

Vad gillade vi Klosterhotellet?

Det är inte svårt att bli förtjust i både Vadstena och klosterhotellet. Allt är perfekt, staden, historien, hotellet och atmosfären. Att besöka Vadstena under annan tid än sommaren är nog bäst även om jag saknar lite grönska och blommor. Däremot saknar jag inte de andra turisterna, det räcker med oss.

Ett svar på ”Övernattning på Vadstena Klosterhotell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 5 =