Vi besöker Fitzroy Island på Stora Barriärrevet

Utanför Australien nordöstra kust ligger Stora Barriärrevet och trots att jag varken dyker eller snorklar vill jag naturligtvis besöka någon av de öar som ligger här. Vi tittar först på Green Island som ska vara populärt att besöka, men ett boende där känns i dyraste laget så vi bestämmer oss istället för Fitzroy Island som bara ligger knappa timmen med båt från Cairns Marlin Marina. Denna paradisö är omgiven av korallrev och den inre delen av ön består av regnskog.

Mot Fitzroy Island

Efter fem dygn lämnar vi lite motvilligt Trinity Beach, där vi trivs så himla bra och kör mot hamnområdet i Cairns. Vi har haft lite bry om var vi skulle kunna parkera bilen för hela två dagar men som tur var så har vi någon dag innan varit runt och spanat lite efter parkeringsplatser och hittade en större, dock obevakad plats att ställa bilen på mot en smärre kostnad förstås. Det är en bra bit att promenera från parkeringsplatsen med allt vårt bagage, vi vill inte lämna kvar något i bilen, så det är bara att ta med storbagaget för att ta oss till rätt kajplats, men vi är ute i god tid så det blir till att vänta en liten stund att katamaranen ska komma in och hämta upp oss. Vädret ser allt annat än bra ut, det känns inte så roligt eftersom vi vill sola och kanske bada nu när vi bara ska ha ett dygn med lite relax.

Vi tuffar på ut från Cairns hamn, snart kommer vi ut på lite större vatten och det började guppa riktigt bra, en del av passagerarna ser lite bleka ut men personligen tycker jag att det inte var så farligt när man tittar ut och hänger med i vågorna. Ganska snart kommer även solen fram och innan vi når Fitzroy Island har vädret slagit om och det blir en härligt solig dag.

Fitzroy Island Resort

Det enda boende som finns på ön är Fitzroy Island resort om man vill bo på hotell eller stuga, det går även att tälta men om man tar med sig sitt eget tält eller om det går att hyra vet vi inte. Jag har varit lite sen med min bokning till Fitzroy och får ta vad som finns, det vill säga ett dubbelrum med badrum, vilket känns helt okej för ca 1350 kr per natt. Det finns finare rum med både havsutsikt och balkong, vilket jag försökte uppgradera till när vi kom fram, men tycker att kostnaden på nästan lika mycket till inte känns relevant.

Boendet på Fitzroy Island

Båten anländer Fitzroy Island redan klockan tolv och incheckningstiden är inte förrän vid två – tiden. Vi passar på att äta lunch men redan efter någon timme får vi tillgång till rummet och jag kan inte direkt påstå att jag blir överlycklig över detta lite illaluktande och urtråkiga rum med ett litet fönster in mot en bergvägg. Nu är vi ju inte här för att sitta på rummet men lite mer än detta har jag nog räknat med. I övrigt är resorten trevlig med en lugn och mysig atmosfär. Vi har inga måltider med i priset men det går bra att köpa till frukost på den närliggande restaurangen Zephyr, där vi även äter en utmärkt middag. Lite konfunderade är vi dock över det meddelande vi fått i vår bokningsbekräftelse ingen alkohol får medtas till ön. Nu har vi ingen alkohol med oss men lite ifrågasättande känner vi nog över denna fakta och tänker först ta med en flaska i bagaget för att kolla vad som händer om man struntar i detta förbud. När vi checkar  in är det ingen som frågar oss om alkohol och något bagage kollas inte, så vad skulle ha hänt?

Självklart finns det alkohol att köpa på hotellet och restaurangerna, men det var ju förstås betydligt dyrare än om man tagit med eget.

Ett dygn på Fitzroy Island

När vi väl är incheckade på rummet hoppar vi i badkläderna och ger oss ner till den närliggande stranden men vi vet att det finns en ännu bättre strand – Nudey Beach. En kort promenad genom regnskogen tar oss till den mest populära stranden där vi hittar varsin mjuk sten att luta ryggen mot och kan njuta ett par timmar av sol och hav.

Efter sol och strandliv är det dags för solnedgång.

Vandring på Fitzroy Island

Efter solnedgången mörknar det snabbt, vi äter en av de bästa middagarna under hela Australienresan men tyvärr sover jag inte särskilt bra på det tråkiga rum som vi tilldelats och så fort det ljusnar vandrar vi ut och njuter av den vackra morgonen. Vi äter frukost, packar ihop resväskorna och checkar ut, bokar om färjeöverfarten för en tidigare överfart eftersom vi känner att det räcker gott och väl med ett dygn på Fitzroy. Eftersom vi inte ska ta oss ut på någon båttur för snorkling men ändå ville göra något tänker vi att en vandring ska passa perfekt innan överfart.

Vi hittar en vad vi tror lätt vandring upp till Fitzroy Lighthouse, på kartan ser det enkelt ut och till en början är vägen som en lätt söndagspromenad, med trevliga stopp för att kolla in havet, växterna och  fåglarna. Vi går förbi ett konvalescenthem för sköldpaddor och tittar in för att se en snart tillfrisknad sköldpadda. Ganska snart börjar det gå strikt uppför och ännu mer uppför, vi vandrar högre och högre, vid varje uppförsbacke tänker vi att denna måste vara den sista, men nej, de kom fler och fler.

Svettiga och med lite ömman lår når vi till sist toppen och fyren med en underbar vy förstås, hade vi orkat hade vi kunna ta en ännu längre vandring men någon måtta får det allt vara men det går att ta sig upp på ännu högre höjder på denna vandring. Nedför går det naturligtvis betydligt snabbare men nu får vi använda helt andra benmuskler, så en lite föraning om att en begynnande träningsvärk känner jag av när vi åter kommer ner till havet och kan pusta ut.

Tillbakaresan mot Cairns

Egentligen ska vi inte åka tillbaka till Cairns förrän med 17.15 – färjan men vi beslutar oss för att ta den lite tidigare turen vid 12.30 – tiden istället. Det går bra att boka om, vi lämnar vackra Fitzroy och kommer ut på havet. Plötsligt saktar katamaranen ner och det meddelades i högtalaren att en val hade siktas i vår färdriktning och knappt någon minut senare dyker den upp, bara ett par hundra meter från oss.

Det är en mäktig känsla att få se dessa djur och även om den här valen inte är så stor och vi är ganska långt ifrån den så känns det så fantastiskt att äntligen få se en riktig val. Jag känner mig så upprymd och lycklig över att den visat sig en bra stund för oss innan den försvinner i djupet och vi fortsätter vår färd mot Cairns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

3 + nitton =