NederländernaSverigeTyskland

Vårresa till Amsterdam

Amsterdam, en stad som jag aldrig besökt, men hört så mycket gott om under åren, inte minst genom maken som varit där ett flertal gånger. Alltså, nästan alla utom jag har varit i Amsterdam och hur svårt kan det vara att köra några timmar västerut och landa i Nederländernas kanske mest kända turiststad.

Under påsklovsveckan passar vi på att ta oss söderut genom Sverige och vidare genom de nordvästra delarna i Tyskland för fortsatt färd in i Nederländerna och mot Amsterdam. Våren är på väg och vi byter snöiga och blöta vägar mot skir grönska och många fler plusgrader än vi hittills i år är vana vid.

Första stopp, Helsingborg

Vi startar tidig morgon från Vallentuna strax norr om Stockholm. På nedresan mot Skåne stannar vi till vid ett par kommuner eftersom vi även håller på med “Expedition Sveriges 290 kommuner” och då är det svårt att bara köra förbi obesökta kommuner. Det tar förstås en del extratid men det gör inte så mycket eftersom vädret denna lördag är allt annat än behagligt.

När vi startar från Vallentuna har det under natten kommit en hel del snö som frusit till is under morgontimmarna. Vi som precis satt på sommardäck eftersom dubbdäck inte är tillåtet i Tyskland känner att det är rejält halt. Allt går ändå bra och framåt kvällen når vi Helsingborg och får både middag och en härlig stadspromenad i iskyla och blåst.

Helsingborg har fräschats upp ordentligt de senaste åren och bjuder på många härliga promenader både i stadskärnan och utmed havet.

Mot Tyskland

Tidig söndagsmorgon är vi nästan ensamma på färjan mellan Helsingborg och Helsingör. Vi kör av bland de första och kastar oss in på första bästa bensinstation för att tanka diesel och vi blir inte ensamma, bara några minuter senare har alla andra som var med på färjan tänkt samma sak, billigare diesel, bäst att passa på.

Ja, det är nog bara en tidsfråga innan bil med diesel- eller bensinmotor inte längre får köra runt ute i Europa. Många är tankarna om framtida val av bil, men dessa tankar förträngs när vi fortsätter vår resa söderut i norra Europa.

Bra pris på diesel i Danmark, men såklart i danska kronor, men ändå…!

Åter i Bremen

Vi tar oss smidigt söderut, inga vägarbeten eller köer hindrar vår resa mot Bremen. Bästa dagen att färdas i Tyskland är absolut söndagar då lastbilar inte har tillträde till vägarna utan särskilt tillstånd. Vi tar oss till en början via Danmark / Rödby och färja vidare till Puttgarden. Vi har inte bestämt var vi ska stanna men tänker att Hamburg skulle passa bra eftersom vi aldrig har stannat där. Men klockan är alldeles för tidig eller kanske är det till och med försent när vi närmar oss Hamburg. Vi vill gärna besöka Hamburg men inte stressa oss igenom staden och tänker att Bremen någon timme västerut kommer att bli perfekt för en övernattning.

Det är inte alls länge sedan vi var i Bremen men då hann vi långt ifrån se det som vi tänkt oss och nu passar det bra att ta en extra titt på bland annat stadsdelen Schnoor som vi missade vid vårt besök förra sommaren.

Vi har lämnat ett kallt och blåsigt Sverige och när vi anländer Bremen har våren slagit till. Värmen sprider sig i våra småfrusna kroppar och vi lämnar de varma vinterjackorna i bilen och sätter på oss lite lättare kläder när vi går ut på stan. Det känns riktigt härligt att strosa runt i den skira grönskan och den första blomningen av både magnolia och rhododendron.

Bremen har en intressant och trevlig stadskärna och vi tar det säkra före det osäkra och bokar in oss på “Dorint Park Hotel” som vi även gjorde i somras. Ett prisvärt hotell med perfekt läge alldeles intill Altstadt med alla fina sevärdheter och med bra parkeringsgaraget för bilen.

Att strosa runt i Bremen är aldrig fel. Här finns många sevärdheter och massor av restauranger. 

Vi tar oss genom Altstadt och hittar väldigt bra den här gången. Vid floden Weser ligger ett stort stråk med restauranger, det är en hel del folk ute på stan men vi hittar ett bord på en enklare restaurang där det serveras olika tyska rätter. Självklart blir det schnitzel  med goda tillbehör. Mätta och belåtna tar vi oss vidare utmed floden och hamnar i den äldsta stadsdelen, Schnoor.

I Schnoor som ligger inklämt mellan Bremens stadsmur och floden finns de äldsta kvarteren. Att flanera runt här bland de slingriga gränderna är som att kastas långt tillbaka i tiden men med dagens renlighet och ordning. De pittoreska husen som ligger utmed kullerstensgatorna är varsamt renoverade. Det är en charmig blandning av bostadshus, restauranger, caféer, barer och småbutiker.

Schnoor var först ett område för lokala fiskare, vilket kan vara en ledtråd till varför kvarteret fick namnet Schnoor, eller ”schnur”, som är det tyska ordet för snöre. Snören producerades av de fiskare som bodde vid floden Wesers kust. Vissa av husen är från 1400-talet, men de flesta byggdes under 1500- och 1600-talen.

Det är riktigt mysigt att promenera runt i de medeltida gränderna för att utforska alla spännande hus och dess fasader.

Vi får en mysig och trevlig eftermiddag och kväll i Bremen. Morgonen därpå kör vi vidare in mot Nederländerna, vi har bestämt oss för Amsterdam men kör inte den närmaste vägen. Vi är lite nyfikna att ta oss via Nordsjövallen eller Afsluitdijksom som är en tre mil lång vägvall som skiljer Nordsjön från sjön Ijselmeer.

Att köra på Nordsjövallen

Afsluitdijk är en 32 km lång och ca 90 meter bred dammbyggnad eller vall. Den byggdes mellan åren 1927 och 1932 och invigdes i september 1933 i norra Nederländerna som skiljer Nordsjön från IJsselmeer som är den insjö som uppstod när havsviken Zuiderzee separerades från Nordsjön.

Med stor spänning tar vi omvägen för att få uppleva den så omtalade vallen, men blir något besvikna när vi upptäcker att det endast går att stanna på ett enda plats vad vi kan se. Man har stängt de utsiktspunkter som finns eftersom man arbetar med förstärkningsarbete längs hela vallen. Alltså inte mycket att se men ändå intressant vägsträcka, åtminstone när man tittar på kartan.

Framme i Amsterdam

Utan en endaste kö kommer vi tidigt på eftermiddagen fram till Amsterdam. Jag har bokat hotell strax intill de centralaste delarna av city med tanke på att vi är bilburna. Tänker att det ska vara mycket trafik och svårt eller mycket dyrt med parkeringsgarage och hittar ett förhållandevis prisvärt hotell med gångavstånd och gratisfärja till alla stadens sevärdheter.

Det blir en kompromiss vad det gäller hotell, bra boende för både bil och oss. Strax intill city bor vi prisvärt med närhet till sevärdheterna via en färja över kanalen. Från hotellet till centralstationen tar det cirka 20 minuter att promenera inklusive färjetransport.

Sightseeing till fots

Med en liten papperskarta tar vi oss snabbt in till sevärdheterna i city. Jag har inte gjort någon direkt plan för vad vi egentligen ska göra men vill givetvis ta en tur på kanalerna. Det är vi inte ensamma om att göra, det är en rejäl kö till turistbåtarna, alla kommer med men jag grämer mig att vi inte får platser vid fönstret, men är glad att vi hamnade med “öppet fönster” med lite frisk luft.

Galet vad snabbt alla glömde bort pandemin när vi trängs som små myror igen. Jag har fortfarande som vana att hålla lite avstånd, gillar inte alls längre att trängas med andra. I Amsterdam går det inte att hålla undan det fullkomligt kryllar av folk på cykel och till fots. Alla är ute i det ljuvliga vårvädret, vintern är definitivt slut för i år.

Det är lätt att ta sig till fots även om vi då och då för väja för brutala cyklister som inte tar någon hänsyn till fotgängare. Det är en ganska ruffig stil i Amsterdam, kanske är jag ovan att vistas i storstadsmiljöer efter det långa reseuppehållet. Dagen därpå märker vi att även vi blir lite tuffare och inte heller väjer i onödan.

Ett sjukt öga

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Det ska vara mycket som ska stoppa mig när det gäller sjukdom, men när ett öga plötsligt inte fungerar som det ska tvingas vi lämna Amsterdam tidigare än vi tänkt oss. Istället för att besöka den kända tulpanparken Keukenhof blir det snabb hemfärd för vård och några dagars vila från allt vad läsning heter. Trist men nödvändigt och förhoppningsvis kommer jag bli helt återställd.

Även om det inte blev de mest berömda tulpanfälten i Keukenhof hann vi spana in några stora odlingar vid Flevoland.

4 svar på ”Vårresa till Amsterdam

 • Vackra bilder och informativ text, trevligt.
  Vad hände med ögat? Är det fullständigt återställt nu?
  Undrar M.

  Svar
 • Tack, ja ibland blir det inte alls som tänkt, men nu är det bättre. Väl i Helsingborg blev det akut laseroperation av ett hål på näthinnan, sedan några dagars vila men det kommer förmodligen att ta ett tag innan jag blir helt återställd.
  Verkligen tur att vi vände tillbaka i tid, och att det inte blev värre.
  Vi får återkomma till Amsterdam något annat år för att se mer tulpaner!
  Hoppas allt är väl med er!
  Christina

  Svar
 • Märkligt vad man kan råka ut för! Bra att det löstes någorlunda snabbt, framför allt på hemmaplan.
  Gott att veta att du är på banan igen.
  Monika

  Svar
  • Jodå, allt är nästan som vanligt, men klart att jag fick mig en rejäl tankeställare när synen plötsligt blev suddig. Lite sämre är dock synen men den ska bli helt bra, men det kan ta månader innan jag blir helt återställd. Lite läskigt är det, ögonen måste man vara rädd om!
   Ha det så bra!
   Christina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10 + femton =